vježbanje u trudnoći

Zašto je baš trudnoća pravo vrijeme za vježbanje?

Četiri glavna razloga zašto bi svaka žena trebala uvesti vježbanje u svoju trudničku ritinu, otkriva Matea Brčina, nekad profesionalna atletičarka, koja je sve do 7. mjeseca trudnoće trčala. I druge mame progovorile su o tome zašto su odabrale biti fit-trudnice!

Jedan od prvih snažnijih osjećaja koji se javlja kod trudnica je zaštitnički stav. Stoga je posve razumljivo kako žene u drugom stanju zbog straha da ne naude bebi i zbog predostrožnosti počnu pretjerano paziti na svaki korak koji naprave. Mnoge čak i prestanu vježbati. Ako i ti planiraš stati s tjelovježbom, onda svakako pročitaj zašto bi se trebala predomisliti.

Radi po osjećaju

Kada žena ostane trudna, mijenja se apsolutno sve: od izgleda, preko njezinih osjećaja do kemijskog sastava u mozgu. Mnoge reakcije, potrebe i želje zato se i pripisuju hormonima. Tako da je posve normalno osjećati sve što prije nisi osjećala, počevši od prekomjerne sreće pa sve do prekomjernog straha. Međutim, ako te taj isti strah sprječava u obavljanju svih onih aktivnosti koje su te ispunjavale prije trudnoće, vrijeme je da se suočiš s njim.

“Prvo i osnovno, sve i ako je žena redovito trenirala prije trudnoće, za vrijeme trudnoće sigurno neće obavljati svoje aktivnosti istim intenzitetom. Novo stanje zahtijeva i nove vježbe. Kad samo pomisliš da ćeš 9 mjeseci teret nositi samo s jedne strane, nema druge nego da opterećenu stranu, dakle leđa, počneš jačati”, govori Dajana, velika zaljubljenica u fitness i mama 6-mjesečne djevojčice te dodaje kako je sve najvažnije raditi po osjećaju.

“I ja sam mrzila tu rečenicu ‘radi po osjećaju’ jer sam odmah i sad htjela znati što i kako. Na kraju je ipak i više nego točna, ali u nju se nitko ne može uvjeriti dok se ne oslobodi i ne opusti”, kaže Dajana.

Novo stanje zahtijeva i nove vježbe, no najvažnije da sve što žena radi, radi po osjećaju.

Trudnice trebaju razbiti strah od vježbanja

Od vježbanja tijekom trudnoće nije odustala ni Matea Brčina, nekad profesionalna, danas rekreativna atletičarka. Kaže kako su je tijekom cijele trudnoće i babica i doktor ispitivali što i kako vježba i time je poticali na vježbanje.

“Svoju sam trudnoću vodila u Švedskoj gdje sam rodila. Mislim da je strah od vježbanja tijekom trudnoće i kulturološki uvjetovan, ali sigurno bi se takve predrasude trebale rušiti jer vježbanje može donijeti samo dobro, i mami i bebi”, kaže Matea. Ona je, kaže, vježbala cijelu trudnoću. Tek je u 7. mjesecu trudnoće prestala trčati jer je imala veliko opterećenje na dno zdjelice. No, nastavila je biciklirati i tri puta tjedno odlaziti u teretanu.

“Ako je žena vježbala u trudnoći, tijekom oporavka od poroda tijelo će joj biti zahvalno za svaki trening koji je odradila"

“U teretani sam radila treninge snage s utezima. Težinu sam, naravno, smanjivala prema osjećaju. Osim toga, svaki drugi dan sam i plivala između 20 i 30 minuta”, govori Matea. Naravno, nije isto kada zatrudni žena koja se cijeli život bavi sportom i žena koja je sve, samo ne sportski tip. No, evo zašto bi baš svaka žena trebala uvesti vježbanje u svoju trudničku svakodnevicu:

  • Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres
  • Olakšava porod (posebice prvorotkinjama)
  • Olakšava oporavak nakon poroda
  • Potiče razvoj bebina mozga

“Dok su se sve moje prijateljice oporavljale po nekoliko mjeseci, ja sam se već mjesec dana nakon poroda vratila na full trening od prije trudnoće”, govori Matea.

Fotografije: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

trudna sportašica

U petom mjesecu trudnoće odlučila odustati od utrke: 'Važnije mi je bilo zdravlje djeteta!'

Američka atletičarka, 31-godišnja Lindsay Flach, natjecala se u…

Mlada mama i fitness trenerica osmislila genijalan način vježbanja s bebom

Antonia Jelić i njezin 10-mjesečni Teo demonstrirali su…

trudnica vježba

Fitness za trudnice nekada je koristan, no kada postaje štetan?

Pozitivne stvari fitnessa su brojne. To se, u…

Pročitajte i:

empatično dijete

Može li se empatija kod djece razviti odgojem?

Empatija se kod djece razvija učenjem i promatranjem, prvo života u obitelji, a zatim i…

kod zubara

Vaš klinac treba kod zubara: Kako ga pripremiti ako se boji?

Steći naviku odlaska kod zubara, bez straha, važna je stavka u odgoju. No što učiniti…

tata na porodu

Kako se tate mogu pripremiti za porod, a da ne padnu u nesvijest?

Strah je jedna od najčešćih emocija koju proživljavaju mame, ali i tate tijekom poroda. Zato…

odvikavanje od pelena

Skidanje iz pelena: Kada ste iscrpili sve metode, poslušajte savjete iskusnih roditelja

Pred vama je, kako se čini, naporna bitka skidanja iz pelena. A možda ste već…