vježbanje nakon poroda

Vježbanje nakon poroda! Domaća stručnjakinja upozorava na što svakako morate pripaziti!

Dipl. kineziolog i trostruka mama Lana Novota otkriva kad je pravo vrijeme za početak vježbanja nakon poroda, s kojim vježbama prvo krenuti, ali i kako se uhvatiti s najvećim izazovom - trbuhom

Trudnoća je razdoblje tijekom kojeg dolazi do mnogih promjena na ženinom tijelu. Iako većini (novih) mama povratak u formu nije prvo na listi prioriteta kad na svijet donesu bebu, želja za “povratkom u normalu” prisutna je i očekivana. Općeniti je savjet da treba pričekati najmanje šest tjedana prije bilo kakvih fizičkih aktivnosti; jer tijelu treba vrijeme za oporavak.

Dipl. kineziolog Lana Novota, i sama mama troje djece, za Roditelje.hr snimila je video s osnovnim vježbama za povratak u formu nakon poroda. O važnosti fizičke aktivnosti za život svake osobe, pa tako i trudnica i djece, Lana redovito educira svoje pratitelje na društvenim mrežama te putem videa koje objavljuje na svojem YouTube kanalu Habitus by Lana. U videu, osim konkretnih vježbi, Lana otkriva i kada početi vježbati nakon poroda (detaljna tablica s prikazom kada krenuti s kojom vježbom), koje mišiće prvo treba aktivirati, ali i na što posebno obratiti treba pažnju kako bi nakon poroda vratili pravilno držanje i svoje tijelo u funkcionalno stanje.

Najteži cilj nakon trudnoće za mnoge je žene kako do ravnog trbuha. Lana Novota kaže kako prvo treba krenuti s vježbama disanja, jer će one aktivirati duboke mišiće trbuha. Potom slijede vježbe za jačanje zdjeličnog dna, zatim kombinacija jednih i drugih, potom “plitki trbušnjaci”, koji se opet kombiniraju s vježbama disanja i zdjeličnog dna, a tek potom slijede vježbe za jačanje core-a i eventualni povratak grupnom vježbanju.

“Moramo biti u prvom redu svjesne koliko god da radimo na jačanju i oblikovanju tijela, ako je ono prekriveno s viškom potkožnog masnog tkiva, mišići se ne vide. U vraćanju izgleda trbuha i tijela potrebno je pravilno birati ciljanje i prilagođene vježbe za razdoblje nakon poroda”, savjetuje ova stručnjakinja i napominje kako dojenje ima dvostruko pozitivan utjecaj na vraćanje trbuha.

“Dojenje uzrokuje prirodno stezanje maternice i njezino vraćanje na veličinu prije poroda, ali i troši dodatnih 500 kalorija. S vježbama disanja i tzv. "plitkim trbušnjacima” možete početi svega nekoliko dana ili tjedana nakon poroda. Ja uvijek naglašavam važnost vraćanja funkcionalnosti mišića trbuha ispred samog izgleda. Prije uvođenja vježbanja, porazgovarajte sa stručnjakom o tome jeste li spremne za taj korak i koje se vježbe vama preporučuju”, kaže Lana Novota.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Najslađe poduzetničke priče! Pogledajte što sve rade ove mame!

Djelujući zajedno, postajemo produktivnije i snažnije na tržištu.…

dječja stopala

VIDEO: vježbe za spuštena stopala

Čak 80% djece vrtićke dobi ima spušteno stopalo,…

Insta-mame otkrivaju kako povezuju majčinstvo i Instagram

Instagram je puno više od lijepih feedova, slijepog…

Pročitajte i:

Mama je mama, ali... Evo kako se ostvaruje neraskidiva veza između tate i bebe

Svako dijete za mamu ima milijun pitanja, a za tatu samo jedno: "Gdje je mama?".…

Nutricionistica donosi veliki vodič o prehrani u trudnoći i tijekom dojenja!

Magistra nutricionizma Margareta Benković otkriva sve o pravilnoj prehrani tijekom trudnoće i dojenja. Je li…

Kako preživjeti roditeljstvo u digitalnom vremenu?

Roditeljima, koji su većinom odrasli bez mobitela i ostalih čuda tehnike, teško je razumjeti današnju…

Od glave do pete: kako njegovati kožu svog 'smotuljka'?

Baš kao i odabir hrane, i njega bebine nježne kože važan je čimbenik za sretno…