Vaša beba ima žutu minutu? Kako prepoznati skokove u razvoju i kako im – doskočiti

Svaka je mama čula za skok u razvoju beba, no što je to točno? Najjednostavnije rečeno, riječ je o pripremi bebe za razdoblje u kojem će se ubrzano razvijati. Nešto slično događa se i u pubertetu, ali je olakotna okolnost što djeca tada mogu govoriti i eksplicitno izraziti svoje emocije

Često se mamama dogodi da im se učini da im je dijete doslovce preko noći naraslo. To i nije daleko od istine jer beba može u jednoj noći narasti i do 10 milimetara. Ako obratiš pažnju, primijetit ćeš kako će beba baš u toj večeri (naravno, to možeš promatrati tek retrospektivno) biti nervozna, uplakana i - činit će ti se - neutješna.

Ako je tvoja bebica vedra i razigrana svaki dan, onaj dan kad joj dođe ‘žuta minuta’ je dan kada je u tijeku skok u razvoju

Čak postoji i okvir unutar kojeg se događaju razvojni skokovi pa tako možeš otprilike znati kada ih očekivati. Jedan se događa unutar prvih deset dana bebina života. Možeš ih očekivati u dobi od tri tjedna, šest tjedana, deset tjedana, a zatim i u dobi od tri mjeseca, pet mjeseci, sedam mjeseci, devet mjeseci, jedanaest mjeseci te između 13. i 14. mjeseca.

Naravno, nisu sva djeca ista i ne može dijete znati da je vrijeme za razvojni skok, ali je uočeno da se oni događaju najčešće baš u tom periodu. Osim toga, može se dogoditi razvojni skok, a da uopće ne bude tako glasan i bučan od nervoze i plača. Srećom, razvojni skokovi traju svega nekoliko dana, a rezultat je velika i zdrava beba tako da sve što ti u tim danima treba jest - strpljenje.

Jedan od “težih” simptoma tijekom skoka u razvoju su problemi sa spavanjem. Budući da su bebe nervoznije, slabije će spavati. Svakako u tom periodu zahtijevaju više hrane. No, unatoč tomu, nemoj buditi bebu tijekom večeri kako bi je nahranila, posebice ne ako je napokon mirno zaspala.

Svakako je potrebno pratiti razvoj i rast djeteta iz mjeseca u mjesec. Ako ti se čini da beba ne dobiva dovoljno na težini, obrati se pedijatru ili patronažnoj sestri

Naime, stres i nervoza s kojima se tijekom razvojnih skokova susreće zahtijevaju (i zaslužuju) jako dobar odmor. Stoga, pusti neka se beba sama naspava iako je velika vjerojatnost da će se probuditi tijekom noći i tražiti utjehu.

Trebaš znati da su skokovi u razvoju bitka koju ne vodi samo tvoja beba, nego i ti s njom. Posljedično, naravno, i drugi članovi obitelji, ali majka najviše. Ako tijekom skokova dojiš, onda pokušaj s češćim podojima. Naime, tijekom tog perioda zdravije je i pruža više opuštenosti beba kada je dojiš kraće, a češće, nego duže, a s velikim razmacima između.

Tijekom skokova u razvoju za mamu je i više nego potrebno da se, kad god može, dobro odmori

Također, u te dane više uključi i druge članove obitelji. Dobro će ti doći pomoć u kućanskim poslovima, ali i vrijeme samo za tebe (i inače će ti to dobro doći, a sada pogotovo). Jer, ne zaboravi. Samo ti opuštena, smirena i bez nervoze možeš opustiti, smiriti i smanjiti nervozu kod svoje bebe koja mora proći sve to da bi izrasla u zdravo i sretno dijete.

* Uz svaku kupnju artikala iz baby asortimana u BIPA trgovinama, kupac dobiva BIPO klub poklon na dar. Ovisno o iznosu kupnje, poklon može biti vrećica, slikovnica, kišobran ili BIPO plišanac. Ponuda vrijedi do isteka zaliha, a više potražite OVDJE.

Fotografije: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

novorođenče

Zašto su bebe rođene u listopadu tako posebne?

Prenatalna izloženost vitaminu D jedan je od razloga…

Vaša beba odjednom više nije bucka! Što se događa?

Kad se beba počne samostalno kretati, a prvo…

Najvažnije prekretnice u razvoju emotivnosti kod djece

Što je s osjećajima kod novorođene djece? Kako…

Pročitajte i:

tata i sin se igraju

Prve tri su najvažnije: Kako se dijete razvija kroz najzabavniji alat - igru?

Djeca se igraju od najranije dobi, a igra je alat kojim razvijaju različite sposobnosti, upoznaju…

Trudnice, jeste li zbog ovih bapskih priča o trudnoći pod stresom?

Nemoj jesti to, nemoj sjediti tako, nemoj raditi ovo, nemoj ono… Sigurno se svaka trudnica…

njega bebe

Pustite silne teorije o tome kako se brinuti o koži bebe, najvažnije je pametno odabrati proizvode

Ništa ne miriše tako kao bebina koža i ništa nije nježno tako kao bebina koža.…

Kako prepoznati jesu li potresi i pandemija ostavili traga na mentalno zdravlje vašeg djeteta

Koliko je ova tema važna dokazuje i činjenica da većina psihičkih poremećaja kod odraslih ima…