Od glave do pete: kako njegovati kožu svog ‘smotuljka’?

Baš kao i odabir hrane, i njega bebine nježne kože važan je čimbenik za sretno i zdravo odrastanje. U moru svih proizvoda i popratnih savjeta koji se danas nude, kako odabrati onaj pravi? Kako i čime kupati i njegovati svoj najdraži “smotuljak”?

Kupanje beba ne mora biti noćna mora

Okupati bebu prvi put ili riješiti zadatak iz područja kvantne fizike? Mnogim je roditeljima (pod uvjetom da nijedno nije kvantna fizičarka ili fizičar) jednako teško i jedno i drugo. Što je suho pranje? Kako njegovati bebu kojoj još nije otpao pupak? Zašto je beba tako “skliska”? Milijun je pitanja, a sa svakim dolazi dodatni strah od pogreške.

Baš zbog prevelike želje da se bebi pruži zaštita i najbolja njega, mnogi će u tome pretjerati i stvoriti kontraefekt. Treba znati da je bebina koža puno, puno osjetljivija od kože odrasle osobe.

Novorođenče još uvijek nema razvijene lojne žlijezde, kao ni hidrolipidni film, odnosno zaštitni sloj kože koji štiti od svih vanjskih utjecaja. Ako na tako krhku i nježnu kožu prečesto stavljaš ma kako blage proizvode, uništit ćeš i to malo zaštitne barijere što je beba ima.

Bebu nije potrebno kupati svaki dan jer to dovodi do isušivanja kože. S druge pak strane, pelensko područje, lice i vrat bi trebalo prati svaki dan.

Novorođenče je u prvim tjednima najbolje prati samo u vodi. Iako je s vremenom uobičajeno dodati blago hidratantno sredstvo za njegu, neki roditelji ostaju vjerni samo vodi i po nekoliko mjeseci.

Znam da svatko ima svoju filozofiju i teoriju oko toga što je najbolje za bebu, ali s obzirom na to da i sama cijeli život imam osjetljivu kožu, bilo me strah staviti bilo što na Nikinu kožu“, govori mama Ana koja već pola godine svoju Niku kupa tako što u kadu stavi samo čep maslinova ulja. Nakon toga je, ističe, koža nježna i mekana. Od druge njege nezamislivo joj je živjeti bez bademove masti i vlažnih maramica.

Način na koji ćeš kupati bebu jednako je važan kao i preparati koje ćeš koristiti. Idealno je da voda bude oko 38 stupnjeva. Prije kupanja, odnosno “uplivavanja” u vodu, očistite bebine genitalije.

Bebu u vodi možeš kupati i prije nego joj otpadne pupkovina jer ne može izazvati nikakve infekcije.

Ako te je pak strah odmah s bebom u vodu, uvijek je tu suho pranje, odnosno kupanje pomoću vlažne krpe. Nakon takvog kupanja bebi trebaš nježno oprati oči, uši, lice i vrat. Iako će ritual kupanja u početku biti strašan, najvažnije je da ostaneš mirna i opuštena. Nećeš ni trepnuti, a već će to postati vaša omiljena aktivnost.

Neka sve blista: oči, uši, nos i usta

Jednom dnevno bi trebala očistiti i bebine oči. Baš kao što se ti svako jutro umiješ i oslobodiš krmelja, i tvoja beba treba isto. To ćeš učiniti najbolje pomoću blazinica koje ćeš natopiti ili u mlakoj vodi ili u fiziološkoj otopini. Kod čišćenja očiju postoje dva važna pravila. Prvo je da oko čistiš od vanjskog kuta prema unutrašnjem, a drugi je da obvezno za drugo oko koristiš drugu blazinicu. Na taj ćeš način smanjiti mogućnost infekcije.

Vrlo je važno i pravilno njegovati bebine uši. Nipošto nemoj čistiti unutarnji dio uha i nipošto nemoj koristiti klasične štapiće za uši. Rizik od opasnosti da odeš duboko u bebin slušni kanal je prevelik. Umjesto toga, postavi bebu da leži na leđima tako što će joj glava biti nagnuta na jednu stranu. Zatim nježno sa smotanim komadićem vate očisti samo vanjski dio uha.

Nakon očiju i ušiju, ostalo je na licu očistiti još i nosić i usta. Nos ćeš očistiti pomoću komadića vate natopljenog u fiziološku otopinu. Nježno ga stavi u bebin nos i izvadi “blago”. Tako ćeš očistiti sluz i pomoći bebi da prodiše, po potrebi kihne i sl.

Možda beba još nema zubiće, ali ostaci mlijeka i sline nakupe se vrlo brzo u usnoj šupljini. Nju ćeš očistiti pomoću gaze natopljene u mlakoj vodi kojom ćeš potom nježno prijeći preko bebinih desni.

Bebu njeguješ i pranjem odjeće

Možda najviše njege iziskuje intimno područje beba. Tu se najlakše i najbrže mogu pojaviti infekcije pa je zato važno čistiti to područje i nekoliko puta dnevno. Naime, mokraća i stolica koji se zadržavaju u peleni mogu izazvati osip, crvenilo, pečenje i brojne druge neugodne osjećaje i pojave koji vode do još neugodnije - do različitih oblika ekcema. Da se to ne bi dogodilo, često mijenjaj pelene.

Kada skineš staru pelenu, ostavi bebu s golom guzom kako bi se malo ‘proluftalo’.

Vlažnim maramicama nježno očisti intimno područje. Budući da su za tvoju bebu najbolji samo najbolji proizvodi, Pampers vlažne maramice za bebu od 15. listopada možeš pronaći po akcijskim cijenama u svojoj BIPI. Naravno, bebu je poželjno dodatno zaštititi kremama poput one bademove, nevenove i sl.

Beba se njeguje i odjećom kojom je oblačiš. Potrebno je odjeću prati na visokim temperaturama, a modernije perilice rublja čak imaju program za pranje odjeće za bebe. Osim toga, tijekom pranja nije dobro koristiti ni previše deterdženta, kao ni previše omekšivača. Najbolje bi bilo koristiti provjerene proizvode koji su i namijenjeni nježoj koži bebe. Upravo takve proizvode - Violeta Baby Double Care deterdžent te omekšiva - možeš do kraja listopada pronaći na akciji u najbližoj BIPA poslovnici.

Tekst: promo
Fotografije: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ako isprobate ove nježne masaže na svojoj bebi, one će biti smirenije (i neće vas toliko buditi)

Snažniji imunitet, normalizacija probavnog sustava, stimulacija adrenalina i…

trudnički trbuh neposredno prije porođaja

Što je točno rajski plin i kako pomaže pri porodu?

Ovaj 'plin sreće' za sada je dostupan u…

Pročitajte i:

empatično dijete

Može li se empatija kod djece razviti odgojem?

Empatija se kod djece razvija učenjem i promatranjem, prvo života u obitelji, a zatim i…

kod zubara

Vaš klinac treba kod zubara: Kako ga pripremiti ako se boji?

Steći naviku odlaska kod zubara, bez straha, važna je stavka u odgoju. No što učiniti…

trudnica vježba

Fitness za trudnice nekada je koristan, no kada postaje štetan?

Pozitivne stvari fitnessa su brojne. To se, u načelu, tijekom trudnoće ne mijenja puno. No…

tata na porodu

Kako se tate mogu pripremiti za porod, a da ne padnu u nesvijest?

Strah je jedna od najčešćih emocija koju proživljavaju mame, ali i tate tijekom poroda. Zato…