Ako isprobate ove nježne masaže na svojoj bebi, one će biti smirenije (i neće vas toliko buditi)

Snažniji imunitet, normalizacija probavnog sustava, stimulacija adrenalina i apetita (što je osobito korisno kod nedonoščadi kod kojih je važan porast težine), bolja kvaliteta sna, poticanje osjećaja sigurnosti i ugode, bolja međusobna povezanost…, samo su neke od prednosti zbog kojih bi masaža trebala biti svakodnevni ritual u njezi beba. Njezina moć je u – snazi dodira. Na početku, kad se beba rodi, dodir je jedini način na koji ovo malo biće komunicira s okolinom; kasnije je dodir najučinkovitije sredstvo za smirenje (djeca koju roditelji često maze, manje plaču i bolje napreduju); a premda je potreba za dodirom prisutna tijekom cijelog života, ona je, slažu se stručnjaci, najintenzivnija u prvoj godini.

"Osjet dodira je jedan od načina kako beba nakon rođenja upoznaje svijet i ljude oko sebe. Dodir je od rođenja važno osjetilo i emocionalno iskustvo. To je vrlo intiman i intenzivan način komunikacije između djeteta i osobe koja se o njoj brine. Masaža beba je jedan oblik komunikacije koji stvara nježan i intenzivan odnos između roditelja i djeteta. Kroz dodir razvijate emocionalan odnos, osjećaj povjerenja između vas i djeteta, dajući bebi osjećaj da je voljena i zaštićena. Osim toga masaža potiče aktivnost živca vagusa čime se potiče metabolizam, izlučivanje hormona važnih za probavu, kao i smanjenje razine stresa (hormona kortizola) poticanjem oslobađanja endorfina i oksitocina. Razina oksitocina povezana je s osjećajem opuštenosti", kaže Lana Novota, mag. kineziologije i kineziterapeut, koja je snimila prekrasan video pod nazivom "Čarolija dodira".

 

Evo još nekih osnovnih pravila kojih se trebate pridržavati tijekom masaže:
KADA? Dijete masirajte između dvaju obroka jer tada neće biti ni presito ni pregladno. Izbjegavate masažu neposredno prije podnevnog i večernjeg odlaska na spavanje jer može pretjerano stimulirati dijete koje je već pospano. Ako vaše dijete često i mnogo jede, možda se pitate kad je dobro vrijeme za masažu? Svako dijete ima faze budnosti i spremnosti. Birajte te trenutke i provodite masažu sve dok to djetetu odgovara.

KAKO? Kod masaže je manje važan cilj, a više kontakt s djetetom. Prije početka masaže pripremite se. Operite ruke, protrljajte ih i zagrijte. Na rukama zagrijte i ulje. Koristite se isključivo uljem za bebe. Možete provoditi masažu nakon kupanja, ali možda je i bolje to učiniti prije. Naime, topla će voda otvoriti pore i dopustiti hranjivim sastojcima da se upiju, a višak će se masnoće isprati.

GDJE? U prostoriji gdje je ugodna sobna temperatura. Ljeti s temperaturom u principu nećete imati problema, a zimi koristite grijalicu.

Becutan 2u1 šampon i pjenušavu kupku te Becutan ulje za njegu kože potražite na popustu u BIPA trgovinama

U veljači svi članovi Bipo kluba ostvaruju 25% popusta na sve Becutan proizvode za bebe. Više saznajte OVDJE.

*Sadržaj nastao u suradnji s BIPO klubom.

Fotografije: Shutterstock i BIPO klub

Tagovi: ,

Vezano uz temu

trudnički trbuh neposredno prije porođaja

Što je točno rajski plin i kako pomaže pri porodu?

Ovaj 'plin sreće' za sada je dostupan u…

roditeljski stil odgoja

Koji si tip roditelja i koji je stil tvog odgoja?

Otkrivamo i koji je najgori stil roditeljstva!

Pročitajte i:

empatično dijete

Može li se empatija kod djece razviti odgojem?

Empatija se kod djece razvija učenjem i promatranjem, prvo života u obitelji, a zatim i…

kod zubara

Vaš klinac treba kod zubara: Kako ga pripremiti ako se boji?

Steći naviku odlaska kod zubara, bez straha, važna je stavka u odgoju. No što učiniti…

trudnica vježba

Fitness za trudnice nekada je koristan, no kada postaje štetan?

Pozitivne stvari fitnessa su brojne. To se, u načelu, tijekom trudnoće ne mijenja puno. No…

tata na porodu

Kako se tate mogu pripremiti za porod, a da ne padnu u nesvijest?

Strah je jedna od najčešćih emocija koju proživljavaju mame, ali i tate tijekom poroda. Zato…