Kako preživjeti roditeljstvo u digitalnom vremenu?

Roditeljima, koji su većinom odrasli bez mobitela i ostalih čuda tehnike, teško je razumjeti današnju djecu i njihovu potrebu da 'vječno vise' na ekranima. Kako im pomoći da - uz granice, koje su nužne - situaciju ipak pogledaju malo drukčijim očima?

Je li više od sedam sati dnevno na mobitelu previše? Danas klinci znaju koristiti mobitele, laptope, tablete i sva druga čuda tehnologije, čini se, čim se rode. Koliko god da se to činilo napredno i koliko god mame mislile kako je zbog toga njihovo dijete posebno pametno, stvari su malo drugačije.

Djetinjstva u 21. stoljeću drugačija su od svih drugih djetinjstava do sad. Naime, neprofitna organizacija iz San Francisca Kaiser Family Foundation još je prije 10 godina provela istraživanje o tome koliko djeca i tinejdžeri dnevno provode vremena ispred ekrana.

Podaci iz 2010. govore kako je prosječno vrijeme koje osnovnoškolci dnevno provedu ispred ekrana 7,5 sati. Danas su te brojke još i veće… Odvažite se na izazov, OVDJE ispunite anketu i sudjelujte u istraživanju o tome koliko vremena djeca u Hrvatskoj provode online.

Nemoguće je djeci potpuno zabraniti doticaj s tehnologijom (a nije ni preporučljivo). Međutim, evo kako roditelji ipak mogu voditi glavnu riječ u ovoj stvarnosti koja se iz dana u dan mijenja i napreduje.

Prilagodite se digitalnom jer povratka u analogno nema! Ovdje neće biti riječi o utjecaju tehnologije na motoriku djece ili pak na emocionalni i psihološki razvoj. Tehnologija se razvija brže nego ikada prije i sigurno više neće biti povratka u analogni svijet (i otpetljavanje traka kazeta pomoću olovke). Umjesto toga, maksimalno iskoristi sve dobrobiti tehnologije, kako za sebe, tako i za svoje dijete.

Postavite ograničenja. Ako dopustite da se dnevno mobitel koristi dva sata, onda to znači dva sata, a ne dva sata i jednu minutu. Malo većim klincima možete dopustiti da sami biraju kada će iskoristiti ta dva sata. Na taj će način naučiti upravljati vremenom – što je odličan način da kasnije upravljaju i financijama.

Organizirajte zajedničke tech aktivnosti. Vrijeme koje djeca provode ispred ekrana ne treba uvijek biti vrijeme samo za njih i ekran. Ubacite se i vi! Igrajte zajedno neke igre, crtajte, učite engleski. Postoji, doista, toliko korisnih aplikacija da je gotovo nemoguće ne pronaći baš ništa što odgovara i vama i djetetu.

Ono što je u našem djetinjstvu bila čokolada, današnjoj djeci je igrica na mobitelu. Međutim, nemojte koristiti tehnologiju kao nagradu.

Naučite klince kako da se na druge načine nose sa svojim emocijama i kako postoje i drugi oblici nagrađivanja, koji su k tome i puno korisniji.

Također, od početka kontakta djece i tehnologije iznimno je važno (i nikad se neće o tome moći dovoljno reći) da djecu učite o sigurnosti boravka na internetu. Bez komunikacije, otvorenog odnosa s roditeljima i prepoznavanja opasnosti nema sigurnog surfanja. Tu je upravo ključna roditeljska uloga.

Ako od malih nogu budu slušali o sigurnosti, sigurno će bolje znati reagirati kada dođu u svoje nježne tinejdžerske godine u kojima se polako priključuju društvenim mrežama. Na kraju krajeva, tko će znati što će se sve još promijeniti dok klinci dođu do tinejdžerstva.

Napravite djeci e-mail adresu, evo i zašto!

S razvojem digitalnog svijeta dolazi i niz drugih sjajnih mogućnosti, ali i prilika za kreativnost. Jedna od njih će se posebno svidjeti mamama, i to zato što se tiče nečeg posve emotivnog - stvaranja uspomena.

Naime, otvorite svom djetetu e-mail adresu kada se rodi. Na cloud spremite sve fotke, videa, bisere i uspomene kojih tijekom godina zasigurno neće nedostajati. Naravno, ništa ne može zamijeniti osjećaj listanja albuma, ali sigurno će ovaj oblik pregledavanja fotki klincima biti potpuno prirodan.

Fotografije: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Najslađe poduzetničke priče! Pogledajte što sve rade ove mame!

Djelujući zajedno, postajemo produktivnije i snažnije na tržištu.…

Insta-mame otkrivaju kako povezuju majčinstvo i Instagram

Instagram je puno više od lijepih feedova, slijepog…

Nutricionistica donosi veliki vodič o prehrani u trudnoći i tijekom dojenja!

Magistra nutricionizma Margareta Benković otkriva sve o pravilnoj…

Pročitajte i:

Mama je mama, ali... Evo kako se ostvaruje neraskidiva veza između tate i bebe

Svako dijete za mamu ima milijun pitanja, a za tatu samo jedno: "Gdje je mama?".…

Od glave do pete: kako njegovati kožu svog 'smotuljka'?

Baš kao i odabir hrane, i njega bebine nježne kože važan je čimbenik za sretno…

Anita Budak

Od modne dizajnerice do doule: 'Zbog naše podrške žene, ali i tate, gledaju na porod drugim očima!'

Nakon rođenja tri kćeri, nekadašnja modna dizajnerica Anita Budak shvatila je da će i profesionalno…

mama i novorođenče

Kako biti podrška novim mamama i što svaki tata mora znati?

Tek kasnije mnoge žene shvate što su mogle napraviti bolje za sebe i gdje su…