Kako preživjeti roditeljstvo u digitalnom vremenu?

Roditeljima, koji su većinom odrasli bez mobitela i ostalih čuda tehnike, teško je razumjeti današnju djecu i njihovu potrebu da 'vječno vise' na ekranima. Kako im pomoći da - uz granice, koje su nužne - situaciju ipak pogledaju malo drukčijim očima?

Je li više od sedam sati dnevno na mobitelu previše? Danas klinci znaju koristiti mobitele, laptope, tablete i sva druga čuda tehnologije, čini se, čim se rode. Koliko god da se to činilo napredno i koliko god mame mislile kako je zbog toga njihovo dijete posebno pametno, stvari su malo drugačije.

Djetinjstva u 21. stoljeću drugačija su od svih drugih djetinjstava do sad. Naime, neprofitna organizacija iz San Francisca Kaiser Family Foundation još je prije 10 godina provela istraživanje o tome koliko djeca i tinejdžeri dnevno provode vremena ispred ekrana.

Podaci iz 2010. govore kako je prosječno vrijeme koje osnovnoškolci dnevno provedu ispred ekrana 7,5 sati. Danas su te brojke još i veće… Odvažite se na izazov, OVDJE ispunite anketu i sudjelujte u istraživanju o tome koliko vremena djeca u Hrvatskoj provode online.

Nemoguće je djeci potpuno zabraniti doticaj s tehnologijom (a nije ni preporučljivo). Međutim, evo kako roditelji ipak mogu voditi glavnu riječ u ovoj stvarnosti koja se iz dana u dan mijenja i napreduje.

Prilagodite se digitalnom jer povratka u analogno nema! Ovdje neće biti riječi o utjecaju tehnologije na motoriku djece ili pak na emocionalni i psihološki razvoj. Tehnologija se razvija brže nego ikada prije i sigurno više neće biti povratka u analogni svijet (i otpetljavanje traka kazeta pomoću olovke). Umjesto toga, maksimalno iskoristi sve dobrobiti tehnologije, kako za sebe, tako i za svoje dijete.

Postavite ograničenja. Ako dopustite da se dnevno mobitel koristi dva sata, onda to znači dva sata, a ne dva sata i jednu minutu. Malo većim klincima možete dopustiti da sami biraju kada će iskoristiti ta dva sata. Na taj će način naučiti upravljati vremenom – što je odličan način da kasnije upravljaju i financijama.

Organizirajte zajedničke tech aktivnosti. Vrijeme koje djeca provode ispred ekrana ne treba uvijek biti vrijeme samo za njih i ekran. Ubacite se i vi! Igrajte zajedno neke igre, crtajte, učite engleski. Postoji, doista, toliko korisnih aplikacija da je gotovo nemoguće ne pronaći baš ništa što odgovara i vama i djetetu.

Ono što je u našem djetinjstvu bila čokolada, današnjoj djeci je igrica na mobitelu. Međutim, nemojte koristiti tehnologiju kao nagradu.

Naučite klince kako da se na druge načine nose sa svojim emocijama i kako postoje i drugi oblici nagrađivanja, koji su k tome i puno korisniji.

Također, od početka kontakta djece i tehnologije iznimno je važno (i nikad se neće o tome moći dovoljno reći) da djecu učite o sigurnosti boravka na internetu. Bez komunikacije, otvorenog odnosa s roditeljima i prepoznavanja opasnosti nema sigurnog surfanja. Tu je upravo ključna roditeljska uloga.

Ako od malih nogu budu slušali o sigurnosti, sigurno će bolje znati reagirati kada dođu u svoje nježne tinejdžerske godine u kojima se polako priključuju društvenim mrežama. Na kraju krajeva, tko će znati što će se sve još promijeniti dok klinci dođu do tinejdžerstva.

Napravite djeci e-mail adresu, evo i zašto!

S razvojem digitalnog svijeta dolazi i niz drugih sjajnih mogućnosti, ali i prilika za kreativnost. Jedna od njih će se posebno svidjeti mamama, i to zato što se tiče nečeg posve emotivnog - stvaranja uspomena.

Naime, otvorite svom djetetu e-mail adresu kada se rodi. Na cloud spremite sve fotke, videa, bisere i uspomene kojih tijekom godina zasigurno neće nedostajati. Naravno, ništa ne može zamijeniti osjećaj listanja albuma, ali sigurno će ovaj oblik pregledavanja fotki klincima biti potpuno prirodan.

Fotografije: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ako isprobate ove nježne masaže na svojoj bebi, one će biti smirenije (i neće vas toliko buditi)

Snažniji imunitet, normalizacija probavnog sustava, stimulacija adrenalina i…

trudnički trbuh neposredno prije porođaja

Što je točno rajski plin i kako pomaže pri porodu?

Ovaj 'plin sreće' za sada je dostupan u…

Pročitajte i:

tata na porodu

Kako se tate mogu pripremiti za porod, a da ne padnu u nesvijest?

Strah je jedna od najčešćih emocija koju proživljavaju mame, ali i tate tijekom poroda. Zato…

odvikavanje od pelena

Skidanje iz pelena: Kada ste iscrpili sve metode, poslušajte savjete iskusnih roditelja

Pred vama je, kako se čini, naporna bitka skidanja iz pelena. A možda ste već…

mama i dijete kuhaju

Ne štedite svoje mališane, nisu oni više tako mali: Za svaku dob postoje primjereni kućanski poslovi!

Kada je riječ o klincima i kućanskim poslovima, najvažnije u cijeloj priči je da djeca…

mama i beba

Treba li beba piti nešto drugo osim mlijeka?

Svejedno je dojite li dijete ili hranite na bočicu, zasigurno ste se pitali trebate li…