kašice

Za zdrav razvoj vašeg mališana

Pravilna prehrana dojenčeta i mališana je od životnog značaja za nesmetan i efektivan rast, funkcioniranje i obnavljanje organizma, a također za čuvanje zdravlja.

Koliko je, u stvari, u prvoj godini života važna prehrana, pokazuje podatak da dojenče tijekom prvih pet do šest mjeseci svoju težinu udvostručuje, a do prve godine čak utrostručuje. Pritom se intenzivno razvija njegov imunitet i živčani sustav, zbog čega mu je, uz dovoljnu količinu, neophodan i optimalan sastav hrane. Moramo biti svjesni da su potrebe dojenčeta i mališana za energijom i hranjivim tvarima velike, ali je s druge strane, apetit slab, zbog čega se moramo pobrinuti za redovite, česte, male i svakako uravnotežene obroke. Najnovije upute za zdravu i ravnomjernu prehranu beba i mališana se zato u velikoj mjeri razlikuju od zdrave prehrane odraslih i diktiraju povećan unos bjelančevina, masti i manji unos prehrambenih vlakana. Tek po navršenoj drugoj godini života pa sve do ulaska u školsku klupu, djeca postupno prelaze na ravnomjernu obiteljsku prehranu.

Dohranjivanje nakon navršenog 4. mjeseca
Bebe se u prvih šest mjeseci brzo razvijaju, tjelesna težina se udvostručuje. Za daljnji rast dojenčeta potrebno je više od majčinog mlijeka ili prilagođene mliječne formule. Naravno, bebu dojimo i nakon četvrtog mjeseca, barem do prve godine života, ali će se u njenu prehranu istovremeno uključivati kombinirana prehrana koja nije mlijeko - povrće, voćne kašice i miješane kašice od povrća i mesa koje će s vremenom postajati sve gušće i time će bebu stimulirati na žvakanje i gutanje.

Najbolje vrijeme za početak uključivanja novih namirnica i guste hrane je između 4. mjeseca i 6. mjeseca života. Ne savjetujemo uključivanje guste hrane prije navršena 4. mjeseca (17 tjedana starosti bebe), jer bebin probavni sustav još nije zreo. Kada su bebe isključivo dojene, uvođenje novih namirnica prije navršenog četvrtog mjeseca života ne donosi povećan unos energije pa time i ne poboljšava rast bebe. Zbog toga se preporučuje postupno uvođenje novih namirnica nakon što beba navrši četiri mjeseca.

Samo najbolje
Kad mamice uz dojenje počnu uvoditi drugu hranu za mališana, posebno su pažljive i odgovorne. A svjesni smo također i naše velike odgovornosti da vašem mališanu ponudimo uistinu najbolje. Već više desetljeća surađujemo s izabranim stručnjacima za prehranu djece, a svaki proizvod prirode koji upotrijebimo za kašice ili sokove temeljito provjerimo kako bismo zadovoljili najviše standarde kvalitete. Ne možemo opovrgnuti činjenicu da je svaki obrok koji pripremite vi sami za svoje dijete najbolji već samim time što ste ga pripremili s mnogo ljubavi i brige, ali i proizvodi Frutek imaju mnoštvo prednosti.

Potpuno prirodno
Sirovine koje upotrebljavamo, kontrolirane su pod mnogo strožim kriterijima besprijekornosti nego voće i povrće na tržnici ili u trgovini. Ne, ne uvjeravamo vas da prestanete sami pripremati hranu za svoje dijete, samo vam kažemo da možete vjerovati i nama. Sve bogatstvo prirode koje upotrebljavamo za pripremu Fruteka strogo je kontrolirano u vezi uporabe pesticida, sadržaja nitrata, mikotoksina i teških metala. Za Frutek nije primjeren svaki proizvođač sirovina, u uži izbor dolaze samo oni koji dokazuju besprijekornost proizvoda po najvišim zakonski određenim standardima.

Proizvodi Frutek
Proizvodi Frutek namijenjeni su mališanima koji se s voćnim i povrtnim okusima tek upoznaju.

Nježni sokovi i nektari zato su izvrstan izbor. Možete birati između 11 različitih okusa dječjih sokova i nektara čiji su glavni sastojci različite vrste voća. Pojedini proizvodi dodatno su obogaćeni vitaminima, mineralima i biljem.

sokovi Frutek

Dječje kašice su namijenjene postupnom privikavanju mališana na prvu hranu na žličicu i nove okuse. Savršena kombinacija okusa sočnog voća, zdravog povrća i hranjivih žitarica može predstavljati međuobrok ili desert, a 17 različitih okusa kašica osigurava bogat i ukusan jelovnik malih nada. Primjerene su i za djecu s celijakijom. Jedine iznimke su voćno-žitna kašica jabuka, kruška, banana i žitarice i obje mliječno-žitne kašice koje sadržavaju gluten.

kašice Frutek

BIO linija
U brizi za najnježnije želučiće rodila se i dodatno kontrolirana linija proizvoda BIO Frutek. Sirovine su proizvedene u skladu s pravilima BIO poljoprivrede i u skladu
s detaljnim standardima BIO proizvodnje.

Tri kašice BIO Frutek proizvedene su od najomiljenijih plodova: jabuke, breskve i mrkve.
Dio obnovljene linije nježnih proizvoda predstavljaju i sokovi BIO Frutek. Proizvedeni su od strogo kontroliranih sastojaka iz ekološke proizvodnje. Zadržavaju okuse breskve, jabuke i mrkve.

Kašice Bio Frutek

Mliječno-žitne kašice za dug i miran dječji san
U prvim godinama života mališani zbog živahnoga upoznavanja okoline i mnoštva događanja trebaju i mnogo kvalitetnog sna. Zato su u Fructalu razvili mliječno-žitne kašice Frutek za okrepljujući i ukusan obrok prije spavanja. Mliječno-žitne kašice blagog okusa proizvedene su od mlijeka, žitarica, kakaa i banane te prirodno sadržanog kalcija, a dodan im je i vitamin B1. Mliječna kašica s prosenim pahuljicama i kakaom ne sadržava voćne kiseline, a mliječna kašica s jabukom i žitnim pahuljicama s okusom vanilije sadržava ih vrlo malo.

Svjesni smo velike odgovornosti, jer mala čuda prirode moraju u našim kašicama i sokovima dobiti sve potrebno za zdrav i pravilan razvoj. Sve mora biti prirodno, puno kvalitete i naravno, ukusno kako bi mališani s užitkom jeli, što prije s veseljem zgrabili žličicu i razvili svoju ljupku samostalnost.

Foto: Thinkstock; Fructal

 

Tagovi:

Vezano uz temu

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Jeste li potpuno spremni za pravilno uvođenje dohrane u bebin život?

Za sve roditelje čijoj se djeci približava razdoblje…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…