kašice Frutek

Uz dojenje oko 6. mjeseca kreće i dohrana

Dojenče se u prvih šest mjeseci brzo razvija i tjelesna mu se masa udvostruči. Za daljnji rast treba više od samoga majčina mlijeka ili prilagođene mliječne formule. Naravno da dojenče i nakon šest mjeseci, barem do godinu dana, treba dojiti, ali potrebno je početi i s prvim kašicama.

Dojenče se u prvih šest mjeseci brzo razvija i tjelesna mu se masa udvostruči. Za daljnji rast treba više od samoga majčina mlijeka ili prilagođene mliječne formule. Naravno da dojenče i nakon šest mjeseci, barem do godinu dana, treba dojiti. Istodobno započinjemo uvoditi nemliječnu miješanu prehranu. Kašice od povrća i voća, žita, miješana kašica od povrća i mesa postaju postupno sve gušće tako da dojenče počinje žvakati i gutati.

Dob nakon navršenoga šestog mjeseca najbolji je čas za uvođenje novih namirnica i guste hrane. Nikako se ne preporučuje uvođenje guste hrane prije navršena četiri mjeseca starosti, jer probavni sustav dojenčeta tada još nije zreo da bi mogao probaviti kombiniranu hranu. Uvođenje živežnih namirnica prije napunjenih šest mjeseci dojenčadi koja je na majčinu mlijeku ne osigurava i veći unos energije. Živežne namirnice nadomjeste unos energije koju već omogućuje majčino mlijeko, ali za razliku od njega ne sadrže zaštitne tvari. Zato se savjetuje postupno uvođenje novih namirnica tek nakon navršenih šest mjeseci, jer tek tada samo majčino mlijeko ne osigurava više dovoljan unos hranjivih tvari koje dojenče treba. U razdoblju miješane prehrane u dojene dojenčadi treba većinu od 90 % dnevnih potreba za željezom zadovoljiti živežnim namirnicama.

POČINJETE KAD JE DOJENČE SPREMNO!

Ako promatrate dojenče u dobi od četvrtog do šestoga mjeseca, ono nam samo određenim znakovima pokazuje da je spremno za postupno uvođenje guste hrane. Ti znakovi jesu brza glad po inače obilnu obroku, sve manji razmaci između obroka i nemirne noći. Osim toga dijete slini ili plače pri pogledu na hranu i žvaće sve što mu je u dosegu ruku.

U prvim tjednima nakon uvođenja nove hrane treba biti strpljiv, jer je uvođenje guste hrane prije svega učenje i istraživanje, a manje izvor hrane. Prva hrana koju budete ponudili dojenčetu neka bude jednostavna i neutralnog okusa da se dijete lakše privikne.

Kad se odlučite da ćete dojenče početi upoznavati s novom hranom i okusima, odaberite dio dana kad ste oboje opušteni. Isprva ponudite dojenčetu malo hrane na vrhu žličice. Većina će dojenčadi dio zalogaja uspjeti progutati, a dio će im curiti po bradici. Svaki dan ponudite dojenčetu žličicu više. Tjedan dana nakon prve, ponudite dojenčetu drugu namirnicu. Ako ju uredno prihvaća tjedan dana, ponudite mu kasnije drugu namirnicu. Ne treba žuriti, a važno je znati da je u tome razdoblju mlijeko još uvijek najvažnija hrana vašega dojenčeta, sve dok gusta hrana ne postane sve važniji izvor hranjivih tvari.

kašice Frutek

Izvor: www.frutek.si/hr
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Jeste li potpuno spremni za pravilno uvođenje dohrane u bebin život?

Za sve roditelje čijoj se djeci približava razdoblje…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…