I tate imaju svoju ulogu u dojenju

Svakako neka vaši partneri pročitaju ovaj tekst i shvate koliko je velika njihova uloga u uspješnom dojenju djeteta

U današnje vrijeme proklamirane jednakosti spolova, možemo u časopisima namijenjenim roditeljima male djece vidjeti slike sretnih tata koji drže svoje zadovoljne bebe i hrane ih bočicom. Poruka je jasna: roditeljske uloge su izjednačene, roditelji dijele svoje dužnosti podjednako, pa je tako i posao oko hranjenja bebe podijeljen na oba roditelja.
Možda će se zato nekima i sam ovaj naslov “tate i dojenje” učiniti čudnim. Mame su te koje doje djecu i u prvi tren se može činiti kako su kod dojenih beba uloge majke i oca jasno podijeljene i da je dojenje uistinu samo majčin posao: da je dojenje odnos majke i djeteta koji na neki način isključuje tatu.
Muškarci i žene su jednakopravni, no nisu jednaki. Obje roditeljske uloge su neizmjerno važne. Tata koji je upoznat s važnošću dojenja za bebino, ali i za mamino zdravlje, može mami tjednima, mjesecima, pa i godinama biti snažan oslonac i pomoć u savladavanju svih problema koje dojenje može nositi sa sobom. Isto tako može biti i sretni svjedok ljepote dojenja, svjedok jedinstvenog odnosa mame i djeteta.


Kako sve može pomoći tata

Za dijete je neprocjenjivo važan odnos s oba roditelja. Naravno, mama je ta koja doji. Tata se u prvim danima može osjećati isključenim, no iako to na prvi pogled nije vidljivo, tata može jako doprinijeti uspješnom dojenju i povezivati se s bebom koja je stigla u obitelj.
1. Još u trudnoći, tata može s mamom čitati o važnosti dojenja: odluka o dojenju često se stvara prije nego se beba rodi.

2. Mnoge bebe podriguju nakon podoja (ili čak usred njega!). Tata može biti taj koji će podići bebu i pomoći joj da podrigne. Ako beba ima dojenačke kolike, tata je može nositi, masirati joj trbuščić i tako joj olakšati tegobe.

3. Ako je beba gladna, vjerojatno neće biti zainteresirana za igru i maženje, no beba koja je nahranjena rado će se maziti i spavati na tatinim prsima. Tako će se novorođenče povezivati i s tatom i naviknuti se prepoznavati tatin dodir i miris.

4. Mnogi očevi rado preuzmu dužnost premotavanja i kupanja bebe. To su također trenuci u kojim se tata i beba međusobno upoznaju i povezuju, a mama može iskoristiti to dragocjeno vrijeme za odmor i opuštanje, što je izrazito važno kako bi dojenje dobro funkcioniralo.

5. Ako u obitelji ima još djece, stariji brat ili sestra mogu biti zatečeni prinovom koja uspješno okupira mamu veći dio dana (pa i noći). Ako pak tata provodi vrijeme sa starijom djecom, igra se s njima, čita im ili s “velikima” obavlja kućanske poslove, oni će se osjećati manje ljubomorni na novorođenče, a mama će biti bar malo pošteđena osjećaja podijeljenosti između bebe i starije djece.

6. Prvi dani dojenja mogu biti zahtjevni. Ponekad mama ima osjećaj da podoji traju cijeli dan i noć, bez kraja i konca, tako da ne stiže dovoljno jesti ili piti. Dok mama doji bebu, tata joj može donijeti sendvič ili piće (potrebno je popiti čašu tekućine uz svaki podoj!) i podsjetiti je da se odmori dok beba spava. Isto tako, važno je da tata shvaća da je oporavak nakon poroda i briga o bebi najvažniji i često jedini mamin “posao” prvih tjedana. Sada je tatina briga preuzimanje većeg dijela kućanskih poslova ili da organiziranje pomoći u kući. Sada je i prilika za spuštanje kriterija o savršenom kućanstvu…

7. Ponekad je mami teško namjestiti bebu u dobar položaj za dojenje, posebno prvih dana i tjedana. Tata koji se još za vrijeme trudnoće informirao o dojenju moći će pomoći mami namjestiti bebu u ispravan položaj ili će dodati mami jastuk i pomoći joj da se udobnije smjesti.

8. Psihološka podrška ima neprocjenjivu vrijednost! U trenucima umora i neispavanosti, mami će puno pomoći tatino ohrabrivanje i svijest da čini dobro time što doji bebu i tako joj daje najzdraviju hranu iz najljepše ambalaže. Ako se pojave problemi s dojenjem, mama će ih lakše prebroditi ako i tata zna da su problemi rješivi i ako predstavlja štit između mame i okoline koja je često dobronamjerna, ali i slabo educirana o dojenju. A korisno je ako tata, kao i mama, zna broj SOS – telefona za pomoć pri dojenju.

9. Kada period dojenja traje duže nego što je uobičajeno u našoj okolini, mnoge mame se suočavaju s nerazumijevanjem, pa čak i osudama. Tada je najvažnije imati podršku u najbližoj okolini. Tata koji je upoznat s vrijednošću produženog dojenja pomoći će mami i malom-velikom sisavcu da u dojenju uživaju i nakon godine dana.

 

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pomoć kod bolnih i ispucalih bradavica kod dojenja

Najčešći uzrok bolnih i ispucanih bradavica jest bebino…

Pročitajte i:

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…