kašice i dohrana

Što odabrati za prve kašice?

Dojenačko prvo jelo može biti kuhana riža koju usitnite zajedno s majčinim mlijekom ili formulom. Napravite gustu kašicu poput krem-juhe. Riža (dječja kašica od riže bez dodanoga šećera) prilično je neutralna živežna namirnica s malo okusa, pa je zato primjerena za prvi obrok.

Nakon ove prve kašice i nekolikodana možete pokušati s kuhanom i u kašicu zgnječenom mrkvom ili tikvicom kojima u početku dodajete majčino mlijeko i rižu, a kasnije ponudite kao samostalnu povrtnu kašicu. Naravno da treba uvoditi najprije jednu, a tek nakon tjedan dana drugu vrstu povrća. Za treće jelo dojenčetu možete ponuditi kuhan i u kašicu zgnječen krumpir komu u razmaku od nekoliko dana dodajete kuhanu mrkvu, zatim i tikvice, cvjetaču i korabicu.

DOJENAČKE PRVE NAMIRNICE (6+):

  • majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula
  • riža, krumpir, kukuruz, zob, pšenica (gluten)
  • mrkva, tikvice, cvjetača, korabica
  • jabuka, kruška, marelica
  • repičino/kukuruzno/sojino i maslinovo ulje

Savjetujemo da dojenčetu najprije uvedete povrće koje ima neutralniji okus od voća. Pri uvođenju voćnih ili voćno-žitnih kašica počnite s jabukom ili kruškom. Ne preporučuje se dojenčetu davati bananu kao prvu namirnicu, jer zgnječena u kašicu ima presladak okus, pa se može dogoditi da dijete kasnije ima teškoće s uvođenjem ostalih živežnih namirnica. Dojenče ih može odbijati jer pamti sladak okus banane, pa druga hrana ima premalo izražen okus.

Majčinom ili prilagođenom mlijeku dodajte osim riže i kukuruznu kašicu. Smatra se da rana (prije 4. mjeseca) i kasna dohrana (iza 7. mjeseca) sa žitaricama koje sadrže gluten povećava opasnost od celijakije u djece s genetskim nasljeđem. S uvođenjem manjih količina žitarica koje sadrže gluten (pšenica, zob, …) počinje se dok je dojenče još na majčinome mlijeku (npr. u 6. mjesecu). Majčino mlijeko smanjuje opasnost od razvoja celijakije.

Mliječno-žitne kašice pripremajte djeci do navršene godine dana s majčinim mlijekom ili s prilagođenom mliječnom formulom. Uvođenje većih količina kravljega mlijeka prije navršene prve godine nikako se ne preporučuje. Kravlje je mlijeko vrlo slabi izvor željeza, joda i nekih vitamina, a sadrži previše bjelančevina koje mogu opteretiti dojenčetove bubrege, ima neprimjeren sastav masnoća, previše mliječnoga šećera - laktoze (intolerancija laktoze) i može uzrokovati mikroskopski malena krvarenja u probavnome sustavu ako se uvodi u dobi prije navršenih 9 mjeseci.

U sedmome mjesecu počinje se u dojenačku prehranu dodavati više bjelančevina - u obliku mesa. Bijelo meso peradi i crveno meso zeca ili ždrijebeta i kasnije teletina najbolje su vrste mesa. Meso peradi i zečeva jest zbog kratkih mišićnih vlakana lako probavljivo. Preporučuje se da se konzumira dvaput ili triput tjedno jer u tome je razdoblju meso glavni izvor željeza u prehrani dojenčeta.

Dojenčetu jednom tjedno valja ponuditi i tvrdo kuhan žutanjak (po mogućnosti obogaćen s omega 3), ako u obitelji nisu prisutne alergijske bolesti. Ne preporučuje se uvesti bjelanjak u prehranu dojenčeta prije navršene prve godine života. Ako su u obitelji prisutne alergije, jaje (i žutanjak i bjelanjak) uvodi se nakon navršene prve godine života.

Ribe su važan izvor visokokvalitetnih bjelančevina (esencijalnih aminokiselina), željeza i joda. Morske su ribe odličan izbor i omega-3 masnih kiselina, koje su jako važne za dojenčad, prije svega za razvoj živčanoga sustava. Pregled brojnih najnovijih istraživanja (Complementary eating: A Commentary by the ESPGHAN Commettee on Nutrition; JPGN 46:99-110;2008) pokazao je da uvođenje morskih riba nakon navršenog 6. mjeseca starosti ne smanjuje učestalost alergija u dojene dojenčadi ako nema alergijama opterećene obiteljske anamneze.

Važno je da hranu bogatu bjelančevinama uvodite postupno u malim količinama (30 - 35 g/obroku) da ne opterećujete bubrege.

Tekst: Frutek
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Jeste li potpuno spremni za pravilno uvođenje dohrane u bebin život?

Za sve roditelje čijoj se djeci približava razdoblje…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…