dojenje

Senzacionalno otkriće! Antitijelima iz majčinog mlijeka protiv koronavirusa

Vrsta antitijela koja se nalazi u majčinom mlijeku "mnogo je trajnija" od antitijela u ljudskoj krvi, a već znamo da dojilje proizvode antitijela i za druge viruse, poput virusa gripe. Stoga bi antitijela mogla biti sljedeće važno oružje u našem povratku u normalu nakon pandemije koronavirusa

Majčino mlijeko čarobni je napitak ljudskog tijela za kojeg je, između ostalog, dokazano da snaži imunitet i pomaže u borbi protiv alergija, a zbog antitijela u sebi znanstvenici ga proučavaju i u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Antitijela su važan dio imunološkog sustava ljudskog tijela. Kada virus, bakterija ili druga prijetnja napadnu tijelo, naše krvne stanice proizvode antitijela za borbu protiv infekcije. Sada je ključno pitanje u kojoj mjeri antitijela koja su stvorena u tijelu osobe oboljele od koronavirusa štite od ponovne infekcije. Iako su znanstvenici još oprezni u izjavama, antitijela bi, čini se, mogla biti ključno oružje u borbi protiv koronavirusa.

Rebecca Powell, istraživačica s Medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku, ispituje prisutnost antitijela u majčinom mlijeku žena koje su bile izložene koronavirusu, o čemu izvještavaju Vice News i Business Insider. Iako je veći dio trenutnih istraživanja antitijela usmjeren na antitijela u ljudskoj krvi, Powell se fokusira na antitijela koja nose majčino mlijeko, a koja mogu imati neke biološke prednosti. Vrsta antitijela koja se nalaze u majčinom mlijeku “mnogo je trajnija” od antitijela u ljudskoj krvi, objasnila je Powell u nedavnom intervjuu, jer je "dizajnirana" tako da preživi putovanje kroz dojenčev probavni sustav.

Njezina teorija kaže da bi dojilje mogle razviti antitijela kao odgovor na virus, koji majčino mlijeko sada prenosi na njihovu djecu. Bez obzira je li žena testirala pozitivno na bolest ili ne, ako je bila izložena i trenutno je zdrava, to znači da je njezino tijelo možda već krenulo u akciju stvarajući antitijela. Ta protutijela bi tada mogla biti prenesena u majčino mlijeko da bi se zaštitilo njezino dijete od bolesti.

Powell je prikupila preko 800 donacija majčinog mlijeka koje će upotrijebiti u svojim istraživanjima.

“Ako otkrijemo da u mlijeku postoje stvarno jaka antitijela, pokušat ću pronaći odgovor mogu li se terapeutski upotrebljavati tako da liječnici koriste rekonvalescentnu plazmu za liječenje onih koji su trenutačno bolesni", rekla je Powell.

Već znamo da dojilje proizvode antitijela za druge viruse, poput gripe, i da se one prenose u majčino mlijeko radi zaštite dojenčeta. Za očekivati je da bi na sličan način mogle proizvesti snažna antitijela za koronavirus.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas…

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog…

dojenje

Napreduje li dobro moja beba i je li joj dojenje dovoljno?

Dojite, sve se čini OK, ali vaša beba…

Pročitajte i:

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…

Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih…

kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim je prirodno da ste zabrinuti. Zatvor je…

liječenje povišene temperature

Dijete je dobilo temperaturu! Kojih 5 stvari ne smijete činiti?

Dobiti temperaturu u vrijeme koronavirusa već je samo po sebi stresno. No, važno je ne…