Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni put i ritam napredovanja, neke stvari ipak mogu zabrinuti roditelje. Koliko je realno da vaše dijete ima neki fizički ili kognitivni poremećaj?

Iako roditelji uglavnom znaju da ne trebaju svoje dijete uspoređivati s drugom djecom, ponekad je to jače od njih. Tako se često zabrinu kada njihova beba nije razvila neke vještine koje primjećuju kod djece iste ili slične dobi. Naravno, u većini slučajeva nema mjesta brizi jer svako dijete ima svoj razvojni put. Šanse da vaša beba pati od nekog razvojnog poremećaja vrlo su male jer manje od 3,4% djece mlađe od tri godine ima poteškoća u razvoju.

Zaostajanje u razvoju tako može biti fizičko ili kognitivno. Fizičko zaostajanje puno je opasnije i može biti simptom neke veće poteškoće kao što je autizam ili cerebralna paraliza, no s druge strane može samo značiti da vašem mališanu treba malo više vremena da razvije neke sposobnosti. Tako ako tijekom desetog mjeseca života ne pokazuje veliko zanimanje za hodanje, možda je trenutačno usmjereno na neke druge vještine kao što je govor.

Kognitivno zaostajanje u govoru i razumijevanju jezika teško je utvrditi u najranijoj dobi, ali ga je važno što ranije dijagnosticirati kako bi se djetetu moglo pomoći. Uzroci kognitivnog zaostajanja mogli bi biti gluhoća, poremećaji u radu središnjega živčanog sustava i mozga ili pak fizički problemi vezani uz grlo, nos ili usnu šupljinu. Važno je napomenuti i to da nedonoščadi treba nešto više vremena za usvajanje vještina, kao i činjenicu da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Stoga se nemojte povoditi za komentarima drugih, nego slijedite svoje instinkte.

Tekst: Neža Šiptar
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

dijete uči puzati

Mora li vaše dijete naučiti puzati?

Mnogi roditelji zabrinuti su jer njihovo dijete ne…

'Predrasude će me pogađat dokle god sam živa'

O tome kako je moguće da su nadležna…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je…

Pročitajte i:

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

vježbe za kukove

Kako se pravilno izvode vježbice za kukove?

Što sve trebate znati o displaziji kukova?

dojenje i koronavirus

Novo otkriće o koronavirusu: ovo će zanimati sve mame koje doje ili planiraju dojiti!

Novo istraživanje sada je i definitivno potvrdilo ono što se pretpostavljalo, a to je da…

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…