dojenje i koronavirus

Novo otkriće o koronavirusu: ovo će zanimati sve mame koje doje ili planiraju dojiti!

Novo istraživanje sada je i definitivno potvrdilo ono što se pretpostavljalo, a to je da se majčinim mlijekom koronavirus ne prenosi sa zaražene majke na bebu. No to još uvijek ne znači da Covid pozitivna majka ne može zaraziti dijete

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom, jer se ovaj virus dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu, a koji su objavljeni ovaj tjedan u stručnome časopisu Frontiers in Pediatrics.  

ARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje bolest COVID-19) širi se tijekom bliskog kontakta, kada zaražena osoba kašlje, kihne ili tijekom razgovara. Do sada zarazni virus SARS-CoV-2 nije pronađen u majčinom mlijeku, a dojenje se pokazalo sigurnim i kad mama ima druge virusne bolesti, poput gripe. No to što se virus ne nalazi u majčinom mlijeku, ne znači da se beba ne može zaraziti od Covid pozitivne majke, no ne zbog dojenja, već zbog uobičajenog načina na koji se ova virusna bolest prenosi. Stoga, dojenje da, ali uz oprez.

Ako ste zaraženi, a želite biti u istoj sobi s djetetom i ne želite se razdvajati, pokušajte se držati razumne udaljenosti kad god je to moguće. Nosite masku i operite ruke kad god se izravno brinete za svoju bebu. Nastavite poduzimati ove mjere opreza sve dok 24 sata ne budete bez temperature i dok ne prođe najmanje 10 dana od pojave simptoma Covid-19 bolesti.

Često perite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku. Potražite onu koja sadrži najmanje 60% alkohola. Izbjegavajte dodirivanje ​​lice, očiju, nosa ili usta. Također, pripazite da očistite površine koje vaše dijete može dodirnuti.

Također, budite oprezni kada kašljete ili kišete; činite to uvijek u lakat ili maramicu. Odmah bacite rabljene maramice i operite ruke.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica u online školi

Ministar Fuchs: 'Evo zašto nećemo uvesti online nastavu za cijelu Hrvatsku!'

"Zbog epidemiološke situacije na sjeveru Hrvatske, tamo su…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Pročitajte i:

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

vježbe za kukove

Kako se pravilno izvode vježbice za kukove?

Što sve trebate znati o displaziji kukova?

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…

Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih…