pretilost kod beba

Kako spriječiti višak kilograma u dječjoj dobi?

Puno je čimbenika koji utječu na to hoće li dijete biti pretilo ili neće, ali stručnjaci se slažu da su prve godine života, točnije prvi mjeseci i vrijeme prije rođenja, jako važni. Sve počinje još prije rođenja

Danas je poznato da i neodgovarajuća prehrana trudnice može povećati šanse za pojavu pretilosti kod djeteta jer ono se još u maternici navikava na okuse hrane koju njegova majka jede. Majčina prehrana u trudnoći tako u mnogome određuje djetetovu reakciju na hranu nakon rođenja.

Dojenačka dob
Iako su kao male posebno slatke i drage, jako bucmaste bebe imaju veliku šansu da izrastu u previše punašnu djecu, a gotovo polovica debelih sedmogodišnjaka postat će pretile odrasle osobe. Zato je dobro da kao roditelji poznajemo normalnu dinamiku rasta i tjelesnog razvoja dojenčeta kako bismo mogli uočiti odstupanja.

U prvoj godini života bebe rastu brže nego ikada poslije u životu: u dobi od oko 4 do 6 mjeseci udvostruče svoju tjelesnu težinu, a do prvog rođendana je utrostruče. Ovisno o građi tijela i dužini (poslije visini) dojenčeta, ovaj ritam rasta može imati odstupanja koja se još uvijek toleriraju. Stoga je vrlo važno redovito kontrolirati i bilježiti prirast težine i dužine dojenčeta kod nadležnog pedijatra.

Na već podužu listu prednosti koje pruža dojenje može se dodati i prevencija od pretilosti u ranom djetinjstvu. Zaštitni efekt dojenja najvjerojatnije je vezan uz optimalni sastav majčina mlijeka, zbog kojeg dojena djeca sporije dobivaju na težini od djece koja su na adaptiranom mlijeku, ali se ta pretpostavka još istražuje. Sastav majčina mlijeka mijenja se tijekom podoja pa ono na kraju sadržava znatno više masti nego na početku, a masti su te koje će zasititi dojenče pa će ono prestatisisati. Njihnemauadaptiranommlijeku, pabebekojesehranenjimelakšedobivajunatežini. Nažalost, stopa dojenja u Hrvatskoj još je vrlo niska. Kada dijete navrši četiri mjeseca, u Hrvatskoj više od 50% majki prestane s dojenjem, a samo 20% djece ostaje dojeno nakon šest mjeseci starosti.

Optimalno dojenje uključuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života djeteta i odgovarajuću dohranu nakon tog razdoblja, s nastavkom dojenja do dvije godine i više.

Ako bebu hranite adaptiranim dojenačkim mlijekom, poštujte preporučene omjere kod pripreme i izbjegavajte dodati još jednu mjericu praha ili žitarica u mlijeko, osim ako pedijatar nije tako savjetovao. Ako beba prestane jesti prije nego što isprazni bočicu, ne treba inzistirati da je popije do kraja.

I prerano uvođenje čvrste hrane također može uzrokovati pretilost. S dohranom zato ne treba počinjati prerano, a u jela koja pripremate za dojenče ne treba dodavati šećer i sol. Bitno je da je za dojenče mlijeko hrana, a ne piće. Najbolje je piće obična voda, a slatki sokovi i slični zaslađeni napici donose nepotrebne dodatne kalorije. Prije navršenih 12 mjeseci u dječju prehranu ne bi trebalo uključiti slatkiše. Još je jedna stvar važna - fizička aktivnost. Kada dijete prohoda, pokušajte ga što više poticati na samostalno hodanje i provesti više vremena na dječjem igralištu nego u vožnji kolicima.

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica za časopis Moje dijete
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

djevojčica pije zdravi napitak

Kako ove dvije namirnice čuvaju zdravlje vašeg djeteta?

Djeca vole slatko, a svi znamo kakve sve…

I vaše dijete ne jede povrće? Možda radite baš ovo...

Čak 82,8% djece u Hrvatskoj ne jede povrće…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje…

Pročitajte i:

liječnica vježba s djetetom koje ima problem s kukovima

Ugledni liječnik upozorava: 'Ako želite sačuvati zdravlje kralježnice vaše djece, reagirajte na vrijeme!'

Vrhunsku skrb iz područja dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije najmlađi pacijenti odnedavno mogu…

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

vježbe za kukove

Kako se pravilno izvode vježbice za kukove?

Što sve trebate znati o displaziji kukova?

dojenje i koronavirus

Novo otkriće o koronavirusu: ovo će zanimati sve mame koje doje ili planiraju dojiti!

Novo istraživanje sada je i definitivno potvrdilo ono što se pretpostavljalo, a to je da…