kada početi s dohranom

Kada ponuditi djetetu prvu kašicu?

Do otprilike 6. mjeseca života sastav majčina mlijeka potpuno zadovoljava sve djetetove potrebe, omogućuje mu rast i razvoj te ga štiti od bolesti. Međutim, nakon pola godine dojenja mlijeko polako više nije dostatno pa je potrebno početi s dohranom. Obroke na prsima nadopunit će kašice koje će zadovoljiti djetetove sve veće potrebe za kalorijama, željezom, vitaminima i mineralima

Među našim pedijatrima još se može čuti kako s dohranom valja početi oko 3. ili 4. mjeseca djetetova života. Takvih je savjeta, srećom, sve manje jer Svjetska zdravstvena organizacija već najmanje deset godina promovira isključivo dojenje do otprilike 6. mjeseca diljem svijeta na osnovi znanstvenih spoznaja dobivenih u opsežnim istraživanjima dojenja. Ona su pokazala da ranije uvođenje dohrane može imati negativne posljedice za djetetovo zdravlje.

Razlozi zašto čekati 5. odnosno 6. mjesec za početak dohrane?

  • Nekoliko je razloga zašto se s uvođenjem kašica ne treba žuriti prije 6. mjeseca djetetova života. U toj dobi djetetov probavni trakt postaje zreo i time spreman iskoristiti hranjive sastojke novih namirnica. Do tog trenutka djetetova crijeva znaju probavljati samo mlijeko, a sve ostalo što dijete pojede može u najboljem slučaju izazvati nemogućnost apsorpcije potrebnih hranjivih sastojaka, a u onim manje dobrim probavne smetnje ili alergiju na hranu.
  • Oko 6. mjeseca postupno slabi i refleks sisanja te ga dijete polako zamjenjuje pokretima žvakanja. Refleks sisanja postoji kako bi djetetu omogućio da od prvoga dana zna sisati majčinu dojku. Ujedno štiti dijete od gutanja bilo čega drugog osim tekućine tako što dijete sve što nije majčino ili nadomjesno mlijeko doslovno izgura iz svojih usta. Upravo su zbog tog refleksa prve žličice kašice koje dijete zaista i proguta tako veliko veselje za majku.
  • Važno je imati na umu da je dijete od nekoliko mjeseci u fazi vrlo intenzivna rasta i razvoja, a njegov će organizam u skladu s time imati sve veće potrebe za željezom, vitaminima, mineralima i kalorijama koje se više neće moći zadovoljiti isključivo dojenjem. Zato dojenje oko 6. mjeseca treba početi nadopunjavati kašicama. Uvođenje kašica, međutim, ne znači da dojenje treba izbaciti jer ono i dalje ostaje nezamjenjiv izvor hranjivih tvari i imuniteta za vašeg mališana.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dojenje i koronavirus: udruga Roda objavila upute za dojilje

Koronavirus (COVID-19) se globalno proširio, i dok mediji…

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad…

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Otkrijte uzroke bebinog plača i utješite ju

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Pročitajte i:

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…

znakovi da je beba gladna

Prije no što zaplače, beba će vam pokazati niz jasnih znakova da je gladna!

Novorođene bebe treba često staviti na prsa ili im dati bočicu kako bi namirile svoju…