Hrenovke, rajčice i grožđe – kad ih dajete djeci, obavezno ih narežite!

Škotski znanstvenici ustanovili su da je grožđe treći po redu razlog gušenja zbog hrane kod male djece. Zašto je baš ovo voće tako opasno?

Nakon hrenovki i bombona, čini se da je grožđe sljedeća namirnica po redu koja može biti opasna za malene. Dijelom su za to odgovorni njihovi uski dišni putovi, nerazvijen refleks gutanja, a osim toga nedostaju im i zubi kojima bi hranu mogli dovoljno usitniti. Kod grožđa je problematična glatka bobica koja točno odgovara širini dušnika. Kad takva loptica zastane u dušniku tad je jako važno odmah reagirati.

Kako postupiti kad djetetu nešto zastane u grlu?

Moguće je da je djetetu nešto u prednjem dijelu grla pa ako nije preduboko, možete pokušati izvaditi predmet prstima. No, budite vrlo oprezni. Ako je objekt dublje, prstima biste ga mogli gurnuti još dublje. Ako dijete radi velike udahe i izdahe odnosno ima učinkovit kašalj, znači da je dišni put djelomično zatvoren i tada dijete treba malo nagnuti prema naprijed (ne ga lupkati po leđima jer to može potaknuti predmet da ode dublje!) te ga poticati da kašlje i iskašlje predmet. Tada će vjerojatno i povratiti.

Kad dijete nema učinkovit kašalj, kad se napreže, a ne ispušta nikakakv zvuk tada je potrebno intervenirati. Postupak pružanja pomoći kod gušenja razlikuje se treba li je pružiti malenom djetetu i trogodišnjaku. Kako to učiniti, pogledajte u videu:

Bolje spriječiti, nego…

Koliko komadići hrane mogu biti opasni, roditelji često nisu svjesni. Izrazito je važno bobice grožđa i slične namirnice kao što su mini rajčice, hrenovke ili trešnje uvijek prepoloviti ili narezati na manje komadiće. Također ne dopustite djetetu nikada jesti u hodu, trčanju, igri ili u ležećem položaju. Također djecu mlađu od pet godina pokušajte uvijek posjesti dok jedu i budite cijelo vrijeme s njima.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…