dojenje noću

Dojenje noću – obavezno kod malih beba

Noćna dojenja tek rođenih beba, koje su isključivo na majčinim prsima, moraju postojati prije svega iz dva razloga: dijete ima malenu zapremninu želučića pa jede više puta manje obroke i brzo ogladni, a majčina prsa trebaju stalnu stimulaciju kako bi se laktacija uspostavila i održala.

Prvih mjeseci, sve dok dijete ne počne jesti dohranu u kašicama, podoji, pa tako i oni noćni, bit će djetetu jedini izvor kalorija. Budući da novorođene bebe imaju vrlo malen želudac, u njega u jednom obroku stane svega 25-75 ml mlijeka. Tako mala količina dovoljna je da dijete bude sito nekoliko sati, što je individualno, ali svakako ne pokriva cijelu noć.
Zato će se mališani prvih mjeseci noću buditi vrlo intenzivno i tražiti prsa. Kako djetetov želučić bude rastao, u njega će stati sve više mlijeka pa će se i razmaci između noćnih podoja povećati. Za dijete od pet ili šest mjeseci bit će normalno da ga majka podoji oko ponoći i zatim sljedeći put oko pola pet ujutro. Nakon što dijete počne jesti dohranu, noćni bi se podoji mogli još više prorijediti, no ni to nije pravilo jer djeca različito prihvaćaju dohranu.

Zašto su noćna dojenja važna?

Majkama se mora priznati da su noćna buđenja iznimno iscrpljujuća i da nije lako podnositi kroničnu neispavanost. Ipak, upornost je važna i isplati se. Stavljate li dijete na prsa kad ono to traži, pa tako i noću, osigurat ćete funkcioniranje mehanizma ponude i potražnje mlijeka po kojem prsa djetetu daju dostatno mlijeka. Formula je vrlo jednostavna - onoliko koliko dijete siše i traži, toliko će mu dojke i ponuditi. Upravo su to pravilo često kršile naše bake i majke jer su smatrale da se dijete mora naučiti noću spavati bez prekida, a osim toga smatralo se da ženina prsa noću nemaju mlijeka. Ta pravila, nisu u skladu ni s djetetovim potrebama ni prirodom.

Dijete se noću budi jer je gladno, a i prsa moraju imati noćnu stimulaciju kako bi se laktacija održala stalnom i stabilnom. Izbaci li majka noćna dojenja, posebice kod bebe od nekoliko mjeseci, ona će gladovati, neće pravilno napredovati, količina će se mlijeka zbog slabe stimulacije početi smanjivati, što će majka protumačiti kao slabost vlastitih prsa. Majka na taj način može nepotrebno izgubiti mlijeko i na kraju kao jedino rješenje djetetu ponuditi bočicu. Sve se to redovitim noćnim podojima, posebice prvih mjeseci kad se dojenje uspostavlja, može izbjeći.

U prilog redovitim noćnim podojima govori još jedna činjenica. Majčin organizam noću zaista spava i odmara se, no baš zbog toga, laktacija je dodatno podržana hormonima. Otkriveno je, naime, da noću majčino tijelo luči više hormona prolaktina zaduženog za poticanje laktacije kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Zbog spavanja i majke i djeteta, noćni će podoji svakako biti nešto rjeđi, ali oni prvih mjeseci nikako ne bi smjeli izostati.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Važnost noćnog dojenja

Funkcije tijela noću usporavaju jer spavamo, no dojenje…

dojenje

Kako organizirati produženo dojenje?

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, majkama se preporučuje…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…