dojenje

Dojena djeca brže napreduju

Kako i koliko će se mozak vaše bebe razvijati i koliko će ona intelektualno napredovati, bitno ovisi o genetici, ali stručnjaci upozoravaju da se nikako ne smije zanemariti utjecaj prehrane bebe u cijelom tom procesu.

Tijekom prvih mjeseci života bebin se mozak najbrže razvija. Iz dana u dan postaje sve složeniji, razvijeniji, a vaša vas beba svaki dan iznenadi nekom novom vještinom, okretom glavice ili osmijehom. Upravo je zato jako važno kako hranite mozak svojeg mališana.

Dajte sve od sebe da dojite svoju bebu

Majčino je mlijeko superhrana za mozak beba. Novo je istraživanje pokazalo da djeca koja su hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom najmanje tri mjeseca imaju do 30 posto dodatnog rasta u ključnim dijelovima mozga koji kontroliraju jezik, emocije i razumijevanje. Pomoću magnetne rezonancije mozga stručnjaci su analizirali mozak ukupno 133 bebe rođene u isto vrijeme u sličnim obiteljima koje su od najranijih dana hranjene majčinim mlijekom i usporedili ih s mozgom beba hranjenih adaptiranim mlijekom. Utvrdili su kako dojena djeca imaju očitu prednost nad vršnjacima koji nisu dojeni. Naime, kod njih je primijećen najbrži rast tkiva bogatog živcima koji povezuju razne dijelove mozga odgovorne za učenje. Što su dulje bebe dojene, to im je mozak razvijeniji, pogotovo oni dijelovi vezani za kretanje i koordinaciju.

Zbog svog sadržaja majčino je mlijeko novorođenom djetetu idealna hrana. Ono sadrži znatnu količinu hranjivih tvari koje mu daju energiju te građevni materijal za umnažanje i rast stanica organizma. Sadrži i znatnu količinu kolesterola te višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6) - tvari nužne za skladan razvoj i sazrijevanje živčanog sustava. Ako iz bilo kojih razloga ne možete dojiti, tu su formule oblikovane po uzoru na majčino mlijeko, koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6). Moderne mliječne formule i po energetskom su unosu bliže majčinom mlijeku nego one koje su se proizvodile prije.

Tekst: Lejla Dervoy Rajić
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dojenje

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…