Dohrana beba ovisno o krvnoj grupi

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zdravlje, dugovječnost ili količinu energije smatra autor knjige Eat right for your type Peter J. D'Adamo. Donosimo njegovu teoriju oko toga kakvu dohranu bi trebale dobivati bebe određene krvne grupe, čime dobivamo još jednu u nizu različitih podjela namirnica koje se savjetuju djeci. Roditelji će na kraju sami morati odlučiti koja im se od dostupnih teorija čini najprihvatljivijom

Beba krvne grupe 0

U dobi od šest mjeseci ova beba može početi jesti pahuljice od riže i kašu od heljde. Od povrća, u početku dohrane ovoj će bebi najbolje činiti mrkva, bundeva i slatki krumpir, dok s 12 mjeseci može početi jesti ciklu, brokulu i špinat. Od voća ova beba prvo bi trebala probati breskve, kruške, banane i borovnice, a sa sedam mjeseci može početi i s jabukom. U dobi od devet mjeseci može jesti grožđe.

U dobi od šest mjeseci ovoj bebi u prehranu se može uvesti sojino mlijeko i mahune, a sa sedam mjeseci preporučuje se uvođenje boba. Ova beba tofu može početi jesti u dobi od deset do dvanaest mjeseci. D'Adamo tvrdi da beba krvne grupe 0 rižu može jesti kad napuni godinu dana. Već s devet mjeseci može se početi s uvođenjem govedine, puretine i piletine u dohranu bebe.

U prvoj godini trebalo bi u potpunosti izbjegavati pahuljice od kukuruza, zobenu kašu, krumpir, avokado, kivi i naranče. Bilo bi dobro izbjeći i sir, kravlje mlijeko, jogurt i svinjetinu.

Beba krvne grupe A

Kada navrši šest mjeseci, beba krvne grupe A može se početi dohranjivati pahuljicama od riže, a u dobi od devet mjeseci može početi jesti zobenu kašu za bebe. Od povrća, s navršenih šest mjeseci bilo bi dobro da se u prehranu uvrsti mrkva i buča, a od sedam mjeseci špinat. S navršenom godinom dana ova beba smije jesti ciklu, brokulu i kukuruz. Prvi okusi voća neka budu od breskve, kruške i borovnice, i to s navršenih šest mjeseci, a u dobi od sedam mjeseci slobodno se u dohranu mogu uvrstiti jabuka, avokado i šljiva, a s devet i kivi.

S navršenih šest mjeseci može početi jesti mahune i piti sojino mlijeko, a s navršenih devet mjeseci crni grah, leću i tofu. S uvođenjem riže u prehranu treba pričekati dok beba ne navrši godinu dana, a isto vrijedi i za rižino mlijeko. S mliječnim proizvodima treba pričekati navršenih sedam mjeseci života, kada se u prehranu može uvesti jogurt. Kozji sir i mlijeko mogu se bebi krvne grupe A dati od navršenih deset mjeseci. Piletinu i puretinu beba ove grupe može jesti s navršenih deset mjeseci.

U prvih dvanaest mjeseci života ova beba ne bi nikako smjela jesti kupus, krumpir, slatki krumpir, rajčicu, banane, naranče, slanutak, grah plavac, kravlje mlijeko i sir, govedinu, svinjetinu i mesne prerađevine.

Beba krvne grupe B

Dojenče ove krvne grupe s navršenih šest mjeseci može početi jesti rižine pahuljice, a s devet zobenu kašu. Slatki krumpir, mrkva i buča puterica prvo su povrće s kojim može početi dohrana, također u dobi od šest mjeseci, a s navršenih godinu dana može početi jesti ciklu, brokulu, kupus i špinat. Prvo voće za ovu bebu neka bude banana, breskva, borovnice i kruška. Sa sedam mjeseci može jesti jabuku i šljivu, a s navršenih godinu dana ananas, jagode i papaju.

Od grahorica prvo treba izabrati mahune, kada beba navrši šest mjeseci. S navršenih dvanaest mjeseci može početi jesti bubrežasti i grah plavac. Rižu i rižino mlijeko u bebinu prehranu treba uvesti s devet mjeseci. Kod bebe s krvnom grupom B treba pričekati sedam mjeseci prije nego što se u prehranu uvrsti jogurt. Zrnati sir i kefir može jesti s devet, a kozji sir, maslac i ricottu s dvanaest mjeseci. S devet mjeseci beba ove krvne grupe treba početi jesti govedinu, janjetinu, puretinu i srnetinu.

Beba krvne grupe B prvu godinu života uopće ne bi smjela jesti kukuruz, tikvu, rajčicu, avokado, crni grah, slanutak, leću, sojino mlijeko, tofu i heljdu, sladoled, piletinu i svinjetinu.

Beba krvne grupe AB

S navršenih šest mjeseci beba krvne grupe AB može početi jesti pahuljice od riže, a za zobenu kašu treba pričekati navršenih devet mjeseci života. Također sa šest mjeseci može se početi davati mrkva, buča i slatki krumpir. S devet mjeseci na jelovnik stupaju špinat i krumpir. S navršenih godinu dana ova beba smije početi jesti ciklu, brokulu, kupus i rajčicu. Prvo voće koje će ova beba probati neka budu breskve i borovnice s navršenih šest mjeseci. Sa sedam može se početi s jabukom i brusnicama, a u dobi od devet mjeseci beba ove krvne grupe smije jesti grožđe, kivi, šljive i jagode. Kad navrši godinu dana, može jesti i ananas.

I beba krvne grupe AB s navršenih šest mjeseci može početi jesti mahune. Mjesec dana kasnije, odnosno sa sedam mjeseci, može konzumirati leću i sojino mlijeko, dok se tofu ne preporučuje prije devet mjeseci. Isto je i s rižom i rižinim mlijekom.

Od mliječnih proizvoda za ovu se bebu sa šest navršenih mjeseci preporučuje jogurt, dok s kefirom i zrnatim sirom treba pričekati devet mjeseci. S navršenih godinu dana beba krvne grupe AB može početi jesti kozji sir i ricottu. S devet mjeseci u prehranu se može uvrstiti i janjetina i puretina, a s dvanaest srnetina.

U prvih dvanaest mjeseci života beba krvne grupe AB trebala bi u potpunosti izbjegavati gris, artičoke, kukuruz, avokado, bananu, mango, naranče, crni i bubrežasti grah, heljdu, masne sireve, kravlje mlijeko, sladoled, govedinu, piletinu i sve proizvode od svinjetine.

Tekst: Milena Dražić
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Ima li dijete dobro raspoređene obroke?

Zanima me da li je dovoljno dva do…

Zdrava prehrana za zdravu bebu

Pravilna prehrana tijekom trudnoće izrazito je važna za…

Pročitajte i:

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…

Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih…

kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim je prirodno da ste zabrinuti. Zatvor je…

liječenje povišene temperature

Dijete je dobilo temperaturu! Kojih 5 stvari ne smijete činiti?

Dobiti temperaturu u vrijeme koronavirusa već je samo po sebi stresno. No, važno je ne…