liječenje povišene temperature

Dijete je dobilo temperaturu! Kojih 5 stvari ne smijete činiti?

Dobiti temperaturu u vrijeme koronavirusa već je samo po sebi stresno. No, važno je ne zaboraviti kako su i prije pojave Covid-19 bolesti postojali virusi koji bi oslabili naš imunosni sustav i uzrokovali tegobe, uključujući i povišenu tjelesnu temperaturu. Ona je znak da se tijelo s nečim bori. Uz pretpostavku da nije riječ o koronavirusu (da, postoje i druge bolesti!), učite iz grešaka drugih roditelja i izbjegnite donošenje ovih pet pogrešnih odluka

1. Ne utopljavajte dijete! Jedna od čestih varki je sljedeća: dijete se u fazi rasta temperature žali na hladnoću, ručice i nožice mogu biti hladne, glavica gori, dijete ima tresavicu, zimicu. Roditeljski je poriv ugoditi djetetu – utopliti ga odjećom, pokriti ga ili, u zimsko doba, ugrijati prostoriju u kojoj boravi. Na taj način podržavamo rast temperature, potičemo njegovo pregrijavanje te riskiramo razvoj konvulzija u febrilitetu, posebice u djece mlađe od 2 godine. Učiniti treba upravo suprotno – razodjenuti dijete, napojiti ga, dati mu paracetamolski čepić ili sirup, istuširati ili okupati ga u mlakoj vodi, lagano ga osušiti tapkanjem, obući u prozračnu, široku pamučnu odjeću, pokriti ga pamučnom, laganom dekicom ili plahticom, te ga smjestiti da se odmara pod vašim nadzorom u prethodno prozračenoj prostoriji na 20 ºC. Svakih 5 minuta nuditi mu gutljaj napitka: vode, čaja, soka… svaki sat provjeravati temperaturu.

2. Nikako ne dopustite da vas uhvati panika i krenete u ambulantu s djetetom koje ima vrućicu, a da prethodno niste dali barem čepić ili antipiretski sirup te ponijeli bočicu tekućine. Naime, počesto do ambulante treba više vremena nego što ste predvidjeli (silazak s kolicima iz kuće, automobil koji je zastao u prometu), a da ne govorimo o velikoj mogućnosti čekanja kod pedijatra gdje zasigurno postoji čekaonica puna djece s istim i sličnim simptomima. A temperatura vašeg djeteta raste… ono plače, stenje od neugode i općeg lošeg stanja, žedno je, klonulo. Izgleda vam lošije nego što to realno jest, a vas hvata dodatan strah i panika.

3. Ne rashlađujte dijete alkoholnim oblozima! Alkohol za par minuta izaziva crvenilo kože i dodatnu hiperemiju i toplinu, apsorbira se kroz kožu te može doći do trovanja alkoholom, kao i alkoholnim parama koje se dižu s vruće kože, a dijete ih udiše. Njemu nema mjesta u snižavanju temperature u djece!

4. Ne dajte djetetu acetilosalicilnu kiselinu – u djece je moguć razvoj Reyevog sindroma, pogotovo u kombinaciji s nekim virusnim bolestima (npr. gripom).

5. Poštujte doze i učestalost davanja antipiretika s obzirom na dob. Prečesto davanje, prevelike doze, kao i nesretna kombinacija ibuprofena, paracetamola ili čak voltarenskih čepića koji su indicirani tek u djece starije od 2 godine života - može temperaturu naglo srušiti na 35 ºC! i pothladiti dijete – što je opasnije nego održavati umjereno povišenu temperaturu stalno.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi:

Vezano uz temu

mama mjeri djetetu temperaturu

Vodič za skidanje temperature! Ovih šest pravila morate znati!

Kako povišenu temperaturu sniziti lijekovima, a kako bez…

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim…

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Pročitajte i:

liječnica vježba s djetetom koje ima problem s kukovima

Ugledni liječnik upozorava: 'Ako želite sačuvati zdravlje kralježnice vaše djece, reagirajte na vrijeme!'

Vrhunsku skrb iz područja dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije najmlađi pacijenti odnedavno mogu…

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

vježbe za kukove

Kako se pravilno izvode vježbice za kukove?

Što sve trebate znati o displaziji kukova?

dojenje i koronavirus

Novo otkriće o koronavirusu: ovo će zanimati sve mame koje doje ili planiraju dojiti!

Novo istraživanje sada je i definitivno potvrdilo ono što se pretpostavljalo, a to je da…