tekućine kod uvođenja dohrane

Beba ništa ne želi piti! Ovo možete napraviti…

Vrijeme je uvođenja kašica i neka djeca sada pokazuju manji interes za tekućinom. No, ona im je sada potrebna. Uz malo podrške sve će se riješiti

Dojenje je dosada pokrivalo djetetove potrebe za tekućinom, a sada dijete polako mora učiti piti. Ako već koristite bočicu jer dijete jede adaptirano mlijeko tada imate i alat u koji mu možete uliti i vodu. To ste vjerojatno već i radili jer se kod djece na adaptiranom mlijeku i savjetuje davati malo vode - adaptirano mlijeko izaziva dodanu žeđ zbog dodanih minerala što se kod majčina mlijeka ne događa. Kako god bilo i dojena i djeca na adaptiranom mlijeku sada se prilikom upoznavanja s kašicama mogu upoznati i s dodatnom tekućinom koju je najbolje ponuditi na čašu. Ponudite mu malo vode u čaši nakon svakog obroka kašice i tako ćete polako učiti piti.

Beba ne pije i ne jede?

Ovakva situacija može se javiti kad djetetu izbijaju zubići, kad ima grlobolju ili nema apetita zbog neke bolesti. Razriješite uzrok s liječnikom. Ako ne želi jesti kašice, piti mora tako da svakako nastavite s dojenjem ili bočicom. Sve dok je na prsima dijete kroz mlijeko dobiva dovoljno tekućine tako da nema razloga za zabrinutost, no nastavite ga upoznavati s tekućinom na čašu.

Beba pije premalo - pomognite joj na sljedeće načine:

  • Uz obrok uvijek ponudite piće - budite primjer i sami pijte nakon obroka jer će vas i dijete vidjeti i kopirati.
  • Tijekom igre ne zaboravite na pauzu za piće
  • Nabavite šarene i zabavne bočice s kljunom, dudom koja će biti samo djetetova - isprobajte koja najviše odgovara djetetu. Pripazite da rupica s otvorom nije prevelika kako se dijete ne bi zagrcnulo. (Dobro održavajte higijenu bočica jer se u njima također skupljaju bakterije pa iako dijete pilo samo vodu)

Koje vrste tekućina bi beba trebala piti?

Neka dijete pije prirodne napitke i to najbolje vodu. Ako moraju biti sokovi, neka budu prirodni i bez dodanog šećera.

  • Voda iz slavine

Prokuhavajte vodu u početku, ali s vremenom polako prijeđite na vodu iz slavine. Možete koristiti i filtriranu vodu, no najbolje je priviknuti dijete na vodu iz slavine jer će krene li u jaslice s godinu dana tamo dobiti zasigurno vodu iz slavine.

  • Mineralna voda

Prednost dajte mineralnoj vodi bez mjehurića koji mogu izazvati napuhavanje i nagristi bebine desni. No, pripazite, mineralna voda koja sadrži puno minerala i soli, može dodatno izazivati žeđ. Uostalom, većini djece se ti mjehurići nimalo na svide pa odmah ispljunu vodu.

  • Čaj

Želite li djetetu malo promijeniti napitak ili ono ne želi piti vodu, ponudite mu voćne čajeve, nemojte ih zasladiti. Ljekovite čajeve koristite samo u slučaju problema, primjerice kod napuhavanja čaj od komorača. Ne koristite instant čajeve jer obično sadržavaju dodane šećere.

  • Sokovi

Sokovi nisu primjereno piće za bebe. Sadržavaju visoke razine šećera, bogati su kalorijama i pospješuju razvoj karijesa čak i kad zubići još nisu izašli. Isto vrijedi i za sok od mrkve. Na kraju nastradati može i bebina probava. Zato dajte djetetu samo razrijeđene sokove s vodom i promatrajte ih više kao slatkiš, a manje kao svakodnevni napitak.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…