kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim je prirodno da ste zabrinuti. Zatvor je relativno čest problem kod beba. Kako pomoći djetetu u tom slučaju?

Što biste za početak trebali znati o bebinoj stolici:

  • Ovisno o tome kako se beba hrani imat će i odgovarajuću stolicu. Bebe hranjene na bočicu imaju čvršću i tamniju stolicu jer se adaptirana mliječna formula probavlja dulje od majčina mlijeka. Bebe na prsima imaju rjeđu stolicu.
  • Uobičajeno je da novorođenče ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, no ne znači da se treba zabrinuti ako je taj ritam rjeđi, npr. jedanput u tri dana. Beba može imati više stolica na dan ili samo dva-tri puta na tjedan, ali boja i konzistencija stolice trebaju biti uredne. Naravno, u slučaju da dijete ne dobiva uredno na težini, treba se zapitati unosi li dovoljno mlijeka i ima li što izbaciti stolicom.
  • Ima li beba preduge razmake između stolice koji su stalno prisutni možda je riječ o zatvoru. On je češći kod beba na formuli. No ne znači nužno da je riječ o zatvoru ako beba teško istiskuje stolicu. Pretpostavlja se da je to zbog toga što mekana stolica u dojenčadi ne pritišće dovoljno anus ili mišići anusa nisu dovoljno snažni i usklađeni da bi lako izbacili stolicu. Ako vaša beba ima takvih poteškoća, možete je pokušati malo uspraviti kako bi joj pomogla sila teže. Problemi će se smanjiti kad dijete prijeđe na krutu hranu, naravno ako mu je prehrana uravnotežena i raznovrsna.
  • O zatvoru je riječ ako je stolica jako tvrda, katkad u manjim kuglicama, a pražnjenje crijeva otežano ili bolno. Pritom beba pati od grčeva i bolova u trbuhu, a može se ozlijediti i sluznica anusa, što je vrlo bolno i dodatno otežava tiskanje.

Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

1. Povremeni zatvor uglavnom se liječi mijenjanjem prehrane. Djetetu koje je na dohrani ponudite 30 do 60 ml soka od šljive ili jabuka. Žitnim pahuljicama dodajte mekinje i povećajte općenito unos voća (ne banane) i povrća. Starijem djetetu ograničite unos mlijeka ako je veći od tri šalice na dan.

Pobrinite se da djetetu date i dovoljno tekućine. Konzultirajte se s pedijatrom o uporabi probiotičkih preparata koji pomažu u reguliranju probave kod beba.

2. Pazite da se dijete više kreće, pomozite mu tako što ćete mu pokretati nogice kao da vozi bicikl.

3. Jedan od mogućih načina kako pomoći bebi u slučaju zatvora, kad ništa drugo ne pomogne, jest nadražajem anusnih mišića. Na higijenski štapić ili vrh toplomjera stavite malo kreme i oprezno stavite u anus kako biste potaknuli refleks pražnjenja crijeva.

4. Uporaba glicerinskih čepića koji omekšavaju tvrdu stolicu, može pomoći, ali nije uvijek pravo ni trajno rješenje problema. Općenito, učestala uporaba čepića, klistira ili laksativa može biti novi uzrok zatvora jer crijevo postane ovisno o njima i izgubi osjetljivost na fiziološke podražaje.

5. Postoje i gotovi klistiri, no oni se upotrebljavaju više kao krajnja nužda, nego kao rutinsko pomagalo i nikada bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, baš kao ni bilo koja druga vrsta terapije lijekovima.

6. Homeopatski pripravci mogu pomoći u otklanjanju problema s opstipacijom, no u tom se slučaju obvezno konzultirajte s iskusnim homeopatom.

7. U slučaju da u stolici primijetite krv, a ne vidite moguću ranicu na anusu koja bi je uzrokovala, najbolje je što prije otići na pregled kod pedijatra. Isto učinite ako primijetite da dijete učestalo pati od zatvora jer ignoriranje problema može uzrokovati kroničnu opstipaciju.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Unsplash/Khoa Pham

Tagovi: ,

Vezano uz temu

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad…

mama i beba

10 najčešćih zabluda o bebama

Iako beba u vaš dom donosi beskrajnu radost,…

Pročitajte i:

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…

Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih…

liječenje povišene temperature

Dijete je dobilo temperaturu! Kojih 5 stvari ne smijete činiti?

Dobiti temperaturu u vrijeme koronavirusa već je samo po sebi stresno. No, važno je ne…

bolovi u uhu

Bolovi u uhu! Što poduzeti prije odlaska k liječniku

U vrijeme pandemije koronavirusa zaziremo od posjeta liječniku, no upala uha nije bezazlena, osobito kad…