beba ima refluks

Beba ima refluks

Broj djece kojima je dijagnosticiran gastroezofagealni refluks iz godine u godinu raste. Naučite prepoznati simptome i učinkovito pomoći djetetu koje od njega pati

Katkad su bebe iznimno nemirne, plačljive te zahtijevaju neprestano nošenje u naručju. Takve bebe trpe bol u trbuhu, često štucaju ili bljuckaju. Ako i vi provodite dane i noći pokušavajući utješiti svoje dijete jer vam se čini da "pati", možda biste trebali pronaći pravi uzrok.

Iako liječnici nisu sigurni što uzrokuje grčeve u dojenčadi, vjeruju da je jedan od najčešćih razloga gastroezofagealni refluks (GER). Pri tom se stanju želučane kiseline vraćaju u jednjak te uzrokuju bolove i žarenje koje odrasli nazivaju žgaravicom. Hrana koja se vraća može se, a i ne mora, izbaciti kroz usta, a može se raditi o snažnom povraćanju, kao i malo jačem bljuckanju.

Nelagodu i osjećaj žarenja u grlu lako je prepoznati u odraslih, ali u djece je to teže. No morate znati da nema sva novorođenčad koja bljucka dijagnozu refluksa, te da djeca kojima je potvrđena ta dijagnoza ne moraju nužno povraćati ili bljuckati.

pobvr

No povraćanje ili bljuckanje većih količina koje traje dulje vrijeme može biti znak mnogobrojnih medicinskih problema, uključujući i GER. Obratite se liječniku da što prije otkrijete uzrok tegobama.

Mnoge bebe često povrate malu količinu mlijeka i to je normalno, čak i nakon svakog obroka. Refluks postaje ozbiljan problem samo ako dijete pokazuje ostale znakove komplikacija. Ako niste sigurni ima li vaše dijete GER, pokušajte voditi dnevnik u kojem ćete zabilježiti što je sve kada dijete jelo te koliko je puta bljucnulo ili povraćalo. Zabilješke pokažite liječniku koji će pregledati dijete te odlučiti koju mu terapiju propisati. Najčešći je uzrok refluksa nepravilno funkcioniranje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter (LES) na mjestu gdje se spajaju jednjak i želudac.

Pomozite bebi s refluksom

 • Majčino mlijeko
  Majčino mlijeko najbolja je hrana za dijete s refluksom jer nema alergena te se najlakše probavlja pa je i manje vjerojatno da će ga dijete povratiti.
 • Žitarice
  Neka djeca s refluksom jako dobro reagiraju na hranu u koju su dodane žitarice. One će omogućiti da se hrana u trbuščiću "ne kreće", nego da ostane pri dnu želuca. No prije nego što to iskušate, savjetujte se s pedijatrom.
 • Vrijeme hranjenja
  Kada i koliko vaše dijete jede također može imati velikog utjecaja na refluks. Preporučuju se manji i češći obroci tijekom dana. Izbjegavajte hraniti bebu netom prije spavanja, posebice ako dijete i inače loše spava.
 • Dojenje
  Ako dojite, pokušajte izbjegavati hranu koja pogoršava simptome refluksa: kofein, masnu hranu, citruse. Ako eliminacijom tih vrsta hrane primijetite da je vašoj bebi bolje, polagano vraćajte u svoju prehranu neku od "zabranjenih namirnica" te pratite bebine reakcije.
 • Podrigivanje
  Nemojte često stavljati dijete na podrigivanje.
 • Izbjegavajte određene namirnice
  Ovo vrijedi za stariju djecu. Namirnice poput čokolade, rajčice, citrusa, masnog mesa, mlijeka, kremastih juha itd. mogu pogoršati simptome refluksa.
 • Odjeća
  Odijevajte dijete u udobnu i komotnu odjeću koja ga neće stiskati u struku.
 • Masaža
  Masirajte bebu. Masaža poboljšava probavu te opušta dijete.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Najčešći simptomi refluksa kod novorođenčadi

Broj djece koji ima problem sa zadržavanjem hrane…

rotavirus

Rotavirus najčešće pogađa djecu zimi

Rotavirus pogađa većinom dojenčad i djecu do 2.…

plač bebe

5 velikih prepreka koje svaka mlada majka mora svladati

U trenutku kad izađete iz rodilišta, sjednete u…

Pročitajte i:

dojenje

10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje

Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…