Kombiniranje bočice i dojenja katkad je neizbježno, a tada postoji opasnost da beba odjednom odbije prsa, ne želi sisati, i počne prihvaćati bočicu kao jedini način prehrane. Taj efekt bočice se ipak može umanjiti na sljedeći način:

1. NABAVITE BOČICU IZ KOJE MLIJEKO SPORIJE TEČE

Odaberite bočicu s mekom dudom koja ulazi duboko u bebina usta, ima široku bazu i malen otvor, pa tekućina iz nje sporo teče. Dotaknite bebi usta dudom tako da ih širom otvori prije nego što joj je stavite u usta. Tako će beba imati puna usta dude, usne će prekrivati bazu dude, a čeljusti biti širom otvorene.

2. DOK JE HRANITE, DRŽITE BEBU U NARUČJU KAO DA JE DOJITE

Pri hranjenju držite bebu u naručju kao da je dojite. Mijenjajte strane za svako hranjenje jer na taj način oponašate dojenje. Bocu držite vrlo malo nakošenu pa će mlijeko sporije istjecati. Pravite povremene stanke tijekom hranjenja jer i tijekom podoja mlijeko navire promjenjivom brzinom. Pustite bebu da sama završi hranjenje kad zaspi ili izbaci bočicu.

3. BOČICA PRVA, A ZATIM DOJENJE

Kod nas je uobičajeno bočicu s dohranom bebi ponuditi nakon podoja. Međutim postoji i suprotna metoda. Naime, moguće je prvo ponuditi bočicu kako bi se utažila prva, najveća glad. Beba koja nije previše gladna ima više strpljenja sisati, na kraju će sita zaspati na dojci te će zadovoljstvo i sitost povezivati s dojkom, a ne s bočicom.

4. PRATITE POVEĆANJE MLIJEKA U GRUDIMA i POSTUPNO SMANJUJTE MLIJEKO IZ BOČICE

Ako vam se količina mlijeka poveća i beba dobiva na masi više nego što je potrebno, ali ne odbija nadohranu bočicom, možete sami postupno smanjivati količinu mlijeka (7-15 mililitara po obroku svakih nekoliko dana). Međutim, kako se količina vašeg mlijeka bude povećavala, beba će vjerojatno spontano trebati sve manje nadohrane bočicom. Ako usto dobiva na masi, ostvarili ste svoj cilj i vrijeme je da prestanete s dohranom.

Jeste li znali da...
  • Ako novorođenče jede manje od osam puta na dan i spava dulje od četiri sata više od jednom ili dva puta na dan, moguće je da štedi kalorije jer ne dobiva dovoljno mlijeka.
  • Preduga razdoblja spavanja mogu biti znak gladi.
  • Jedini pouzdan način da saznate dobiva li beba dovoljno mlijeka jest praćenje dobivanja na težini i broja mokrih pelena.
  • Pri pripremi formule ili grijanju izdojenog mlijeka bočicu ne tresite jer se na taj način u tekućini stvore mjehurići zraka koji opterećuju trbuščić. Tekućinu polako miješajte.
  • Prolijte dvije jušne žlice tekućine na pelenu ako beba ima manje od 3500 g, a tri žlice ako je teža kako biste mogli okvirno vidjeti koliko pelena treba biti mokra.

Tekst: Ana Horvatović

Foto: Thinkstock