Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i oblicima stolice te kada treba poći pedijatru. Većina roditelja vrlo ozbiljno pristupa temi bebine stolice i nerijetko su vrlo začuđeni kad vide sadržaj bebinih pelena. Bebina stolica može biti svih boja i konzistencija pa čak i iskusni roditelji vjerojatno nisu doživjeli sve varijacije. Što je sve normalno kod novorođenčadi, dojenje djece, djece hranjene adaptiranim mlijekom i djece na dohrani i krutoj hrani?

1. Stolica novorođenčeta
U peleni ste našli zeleno-crnu ljepljivu stolicu koja izgleda kao motorno ulje. Radi se o mekoniju, prvoj stolici, koja se sastoji od plodove vode, stanica i svega drugog što je vaša beba u vodenjaku progutala. Iako izgleda vrlo odbojno, ta stolica nema mirisa. Dakle, po mirisu nećete u ovom slučaju zamijetiti da vašem djetetu treba promijeniti pelene.Ako imate novorođenče staro dva do četiri dana, boja njegove stolice će ubrzo postati svjetlija – zelene boje (nijanse maskirnog odijela). Ta boja je znak da su crijeva vaše bebe počela probavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

2. Zdrava stolica dojenčeta
Ako isključivo dojite, tada će bebina stolica biti žute ili svjetlozelene boje, kašaste odnosno kremaste konzistencije. Može biti toliko tekuća da se može protumačiti i kao proljev. Stolica dojenog djeteta u principu izgleda kao mješavina dijon-senfa i zrnatog sira, sa sporadničnim komadima. Miris je iznenađujuće samo u pola tako neugodan od njezinog izgleda.Pojam normalne stolice kod dojenog djeteta može biti vrlo širok. Ako stolica ima zelenkastu nijansu to može značiti da ste pojeli nešto neuobičajeno. Sve dok beba ne pokazuje neke druge simptome, nema razloga za zabrinutost.

Ako vidite svjetlozelenu pjenastu stolicu, koja sliči algama, beba vjerojatno jede kalorijski slabo mlijeko s premalo masnoća koje obično dolazi na prsima u prvom dijelu podoja. Dakle, vjerojatno nedovoljno dugo dojite dijete na pojedinoj dojci. Kako biste to promijenili, svaki puta počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

 

3. Zdrava stolica beba na adaptiranom mlijeku
Bebe na adaptiranom mlijeku imaju tjestastu, gustu, kremastu stolicu koja može imati različite smeđe tonove: žuto-smeđi, jarko žuti ili zeleno-smeđi. Jače smrdi od stolice dojene djece, ali još ne tako jako kao stolica djece na čvrstoj hrani i kašicama. Sve u svemu smrad je jači i osjetit ćete kad je vrijeme za mijenjanje pelena.

4. Stolica bogata željezom
Dajete li djetetu preparat željeza, tada djetetova stolica može biti tamnozelena ili gotovo crna. To se ne događa često, ali je u okviru normalnog. Ako je stolica vašeg djeteta crna, a vi mu ne dajete preparat željeza, tada pođite pedijatru jer se može raditi o krvi u stolici.

5. Stolica kod bebe na krutoj hrani
U razdoblju kad u djetetov život polako uvodite kašice, to se odmah vidi i u djetetovim pelenama, posebno ako su djeca dojena. Rižine pahuljice, banana i jabuka promijenit će i konzistenciju i miris stolice. Stolica kod djece koja su na kašicama obično je smeđa do tamnosmeđa te čvršća od maslaca, no ipak još uvijek kašasta. Stolica će odsada sigurno imati intenzivniji miris, odnosno smrad.

6. Stolica s djelomično probavljenom hranom
Povremeno ćete u stolici naći neprobavljene komadiće posljednjeg obroka ili će stolica biti jake narančaste, crvene ili tamnoplave boje. Crvena boja dolazi od cikle, narančasta vjerojatno od mrkve, a tamnoplava od borovnica (pritom se u ovom slučaju u stolici vide i ostaci neprobavljene kožice borovnica). Nema razloga za zabrinutost! Obojenost stolice ovim namirnicama je normalna. Vidjet ćete veći intenzitet ovih primjera samo zato što vaše dijete još ne može kompletno probaviti određene namirnice ili hrana tako brzo prođe kroz probavni sustav da se ne uspije probaviti. Može biti i da je dijete pojelo puno određene hrane ili da nije dovoljno dobro prožvakalo hranu. Pedijatra pitajte za mišljenje kad u stolici konstantno pronalazite neprobavljene dijelove. Tada treba pregledati probavni trakt i ustanoviti radi li pravilno.

7. Proljev
Kod beba je proljev vrlo tekuć i sastoji se više od vode nego od komadića hrane. Proljev može biti žut, zelen ili smeđ i može nadirati ili čak štrcati iz pelena. Proljev može biti znak infekcije. Ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do dehidracije odnosno gubitka vode iz tijela. Pođite pedijatru ako vaše dijete ima 3 mjeseca ili je mlađe i imalo je više od dva ili tri proljeva ili ako se proljev ponavlja dva ili tri dana. Također morate reći pedijatru ako u stolici vidite krv ili sluz.

8. Zatvor
Ako je stolica vaše bebe čvrsta u obliku kamenčića, tada se vjerojatno radi o zatvoru. To nećete primijetiti samo u peleni već će se dijete i mučiti da istisne takvu stolicu. Nađete li nešto krvi u stolici, to može značiti da je prilikom tiskanja stolice došlo do laganog oštećenja anusa. Jedan do dva komada stolice u peleni nije problem, ali ako ima više komada i uz to i krvi, pođite pedijatru. Uzrok zatvora može biti djetetovo nepodnošenje nekog sastojka iz mlijeka, adaptiranog mlijeka ili majčinog mlijeka. Također, bebe koje se navikavaju na kašice su češće zatvorene. Pedijatar će vam vjerojatno predložiti da ponudite djetetu sok od kruške ili šljive kako bi se probava potakla.

9. Stolica sa sluzi
Stolica vaše bebe može sadržavati sluz ili djelovati masna. Ako je stolica zelenkasta sa svjetlucavim nitima, to znači da sadržava sluz. Razlog može biti obilno slinjenje jer slina često ostane neprobavljena. Sluz u stolici može biti znak infekcije ili alergije. Ako beba ima još neke simptome ili nalazite sluz dva ili više dana u pelenama, pođite pedijatru.

10. Krv u stolici
Katkad je krv u stolici svijetlo crvena, katkad crna (to znači da je probavljena).

Svijetla krv u stolici može imati mnogo uzroka. Pođite pedijatru ako vidite sljedeće znakove

  • Normalna stolica je pomiješana s krvlju – znak da je dijete alergično na mlijeko
  • Tvrda stolica s razasutom krvi – upućuje na puknuće tkiva anusa ili male hemoroide.
  • Proljev s crvenom krvi – bakterijska infekcija.

Crna krv u stolici (male točkice koje nalikuju zrncima maka) – dijete na dojci uz mlijeko posisa i malo krvi iz mamine oštećene bradavice. Vjerojatno vas takvo dojenje i boli pa trebate poraditi na zacjeljivanju ragada, no za vaše dijete ne postoji opasnost. U svakom slučaju pođite liječniku koji će isključiti eventualne unutarnje povrede kod djeteta.

Tekst: Roditelji.hr
Foto:
Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one…

mama i beba

10 najčešćih zabluda o bebama

Iako beba u vaš dom donosi beskrajnu radost,…

Pročitajte i:

liječnica vježba s djetetom koje ima problem s kukovima

Ugledni liječnik upozorava: 'Ako želite sačuvati zdravlje kralježnice vaše djece, reagirajte na vrijeme!'

Vrhunsku skrb iz područja dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije najmlađi pacijenti odnedavno mogu…

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

vježbe za kukove

Kako se pravilno izvode vježbice za kukove?

Što sve trebate znati o displaziji kukova?

dojenje i koronavirus

Novo otkriće o koronavirusu: ovo će zanimati sve mame koje doje ili planiraju dojiti!

Novo istraživanje sada je i definitivno potvrdilo ono što se pretpostavljalo, a to je da…