Djeci u kašice treba dodavati masnoće jer su one također iznimno važne za rast i razvoj. Poklanjamo knjigu! OBJAVLJENA DOBITNICA!

Živimo u vremenu velikog straha od pretilosti i posvuda nailazimo na upozorenja o štetnosti zasićenih i hidrogeniziranih masnoća. No nisu sve masnoće loše. Masnoće su najveći izvori energije, neophodne za izgradnju i život svih stanica u tijelu, za rast, zdravi krvotok i pravilno funkcioniranje neurološkog i imunološkog sustava. Važne su za iskoristivost vitamina topljivih u mastima (A, D, E i K) koji se bez prisutnosti masnoća ne mogu sintetizirati u organizmu, te betakarotena koji ima znatno veću iskoristivost uz masnoće.

Neke namirnice sadrže esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6) koje tijelo ne može proizvesti i moraju se unijeti u organizam prehranom. Najbolji izbor kvalitetnih masnoća nalazi se u hladno prešanim biljnim uljima: maslinovo, laneno, suncokretovo i ulje uljane repice. Termičkom obradom ulja mijenjaju svojstva pa ih je najbolje dodati već gotovim kašicama od povrća i žitarica.

Djeca zbog ubrzanog razvoja imaju povećane potrebe za masnoćama, pa unos masnoća nemojte ograničavati sve do 2. godine. Do prvih dijeta i očajnih jauka mršave tinejdžerice: "Mama, pa zar ne vidiš koliko sam debela!?", ima još dosta vremena, a osim toga, to je već sasvim druga priča.

Vrste masnih kiselina

NEZASIĆENE (jednostruko i višestruko) - omega-3 i omega-6

Povoljno djeluju na organizam. Na sobnoj temperaturi nalaze se u tekućem stanju, a ima ih u biljnim uljima: maslinovom, lanenom i ulju uljane repice.

ZASIĆENE - krute masti (svinjska mast, loj, maslac)

Poželjno ih je izbjegavati ili koristiti vrlo umjereno jer predstavljaju opasnost a srce i krvne žile, a pretjerano konzumiranje može dovesti do pretilosti.

TRANSZASIĆENE(hidrogenizirane masnoće dobivene industrijskom obradom hrane)

Štetne su za ljudsko zdravlje i nikako nisu preporučljive u dječjoj dobi. Nalaze se u margarinu, čipsu, krekerima, lisnatom tijestu, rafiniranim biljnim uljima i jelima prženim u fritezi.

Važnost "dobrih" masnoća

Svaka stanica u našem tijelu okružena je opnom koja propušta odgovarajuće spojeve u stanicu i omogućuje izlučivanje otpadnih tvari - zato mora održati elastičnost i čvrstoću. Budući da se stanične opne sastoje od masti, njihovu kvalitetu određuje vrsta masnoće koju konzumiramo. Od velike količine zasićenih masnoća stanične opne postaju tvrde i krute, dok omega-3 masne kiseline povoljno djeluju na zdražavanje elastičnosti i propusnosti.

Kada početi s masnoćama u dječjoj prehrani?

Ulje možete umjereno početi dodavati kašicama nakon 6. mjeseca. Na početku samo jednu malu žličicu dnevno, a potom postupno možete povećati unos do najviše jedne jušne žlice masnoće na dan.

NAGRAĐUJEMO VAS!

Pošaljite nam jedan zgodan savjet o njezi, hranjenju, dojenju... za koji smatrate da bi mogao biti koristan svakoj majci male bebe.

Vaš savjet pošaljite na uredništvo@roditelji.hr s vašim podacima i naznakom SAVJET ZA MAME!

DARUJEMO 1 primjerak knjige "Kašice", Naklada Nika

Ime nagrađenog ćemo objaviti u 22. ožujka 2013.

NAGRAĐENA: Josipa Mikuš Barr

MAMA JOSIPA SAVJETUJE:

Zovem se Josipa i imam sina Josipa od 5mj. Upravo smo započeli sa uvođenjem kašica na preporuku pedijatrice jer se tijekom noći Josip budio i po 10 puta, a ja sam svaki put stavljala na prsa misleći da je gladan. I bio je! Oko 20 h mu napravim kašicu od izdojenog mlijeka, rižinih pahuljica i malo banane. Slisti je u trenu! I zaista Josip spava sve bolje i budi se do 3 puta noću kako bi jeo. No, savjet koji želim dati svim mama glasi, vaše mlijeko nije loše!!!!!!! To sam slušala svaki dan od svekrve, mame i seoskih baba, jer je dijete OPET na prsima. Plače, glasno je, ja ga izgladnjujem... Da sam ih sve slušala, davno bih odustala od dojenja. Ali zahvaljujući mom predivnom mužu koji mi je bio potpora sve ovo vrijeme, čak i kod začepljenih mliječnih kanalića (glumio je Josipa i pokušao izvući zaostalo mlijeko), ja i dalje dojim. U početku je bilo strašno dojit, ali sad je pravo zadovoljstvo! Stoga, drage novopečene mame, DOJITE, jer je dojenje bolje i od sexa (ponekad).

Tekst: "Kašice", Hana Ivankov, Naklada Nika

Foto: Thinkstock