Nakon svakog obroka vaša bebica jako bljucka? Uzglavlje joj je stalno mokro pa se katkad zapitate je li išta od vašeg mlijeka ostalo u bebinu želucu, je li gladna i trebate li je ponovno nahraniti? Ne brinite se. Bljuckanje je uobičajena pojava. Čak 65 posto beba povremeno povrati malu količinu mlijeka, osobito prilikom podrigivanja nakon obroka. Neke bebe povrate velik dio svakog obroka. To izbacivanje mlijeka samo po sebi nije opasno, a postoje i mali trikovi kojima ga možete ublažiti.

Zašto bebe bljuckaju?

Kod bebica mišić koji zatvara gornji dio želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao u veće djece ili odraslih. U toj dobi mišić je još uvijek nezreo i zatvaranje je nepotpuno, pa se mlijeko (tekuće, rijetko usireno) nakon podoja jednostavno izlije iz želuca u jednjak i usta bebe – bez ikakva znaka mučnine. Svaka kretnja može izazvati bljuckanje: kada roditelji energičnim drmanjem i pretjerano revnim tapšanjem djeteta nastoje izazvati podrigivanje, prejako stezanje djeteta, sami pokreti želuca bebe ili ako se dijete nakon hranjenja prebrzo stavi u ležeći položaj.

Iako vam se čini da je količina izbačenog mlijeka velika, to obično nije slučaj jer s mlijekom beba izbaci i dio sline te probavnih sokova. Ako vas zabrinjava količina mlijeka koju dijete bljucne, namjerno prolijte pet mililitara mlijeka ili vode, tako da imate s čim usporediti. Iznenadit će vas koliku mrlju ostavi tako mala količina tekućine. Neka djeca nakon svakog hranjenja bljucnu malo mlijeka, druga bljuckaju obilnije i to više puta nakon obroka. No ako dijete redovito moči pelene (a vi mu uz mlijeko ne dajete vodu) te ako normalno dobiva na težini, budite sigurni da vaša beba ne gubi više mlijeka nego što si može priuštiti.

Koji su najčešći razlozi obilnijeg bljuckanja i kako ga ublažiti?

Dijete je možda pojelo previše mlijeka i želudac mu je preopterećen, pa jednostavno izbacuje višak. Nema potrebe da ga odmah ponovno hranite, pustite da mu se želudac smiri. Inače, češća hranjenja i manji obroci mogu smanjiti bljuckanje.

Neka djeca pri obroku progutaju toliko zraka da im se želudac neugodno rastegne prije nego što se zasite mlijeka. Ako je vaša beba takva halapljivica, prekinite dojenje i podignite je kako bi izbacila višak zraka i oslobodila mjesto za nastavak hranjenja. Držite je uspravno minutu ili dvije dok ne podrigne pa nastavite s hranjenjem. Kad beba osjeti potrebu za podrigivanjem, prestat će sisati, možda će ispustiti dojku ili dudu i postat će nemirna. Ako vidite da dijete zadovoljno siše, nema potrebe za prekidanjem podoja da bi podrignulo. Ne osjeća nelagodu i treba ga pustiti da jede u miru.

  • Ako beba jede u ležećem položaju, zrak se ne može podići iznad mlijeka. Pokušajte dijete držati malo uspravnije dok dojite.
  • Ako previše premještate dijete u rukama nakon hranjenja, mlijeko i zrak izmiješat će se, pa beba neće imati izbora nego izbaciti oboje. Budući da se mišić između jednjaka i želuca ponaša kao boca na kojoj čep nije dobro pričvršćen, osobito ako se nagne i protrese, sadržaj se lako izlije. Zato nježno i pažljivo držite dijete nakon hranjenja. Treba ga polako podignuti u uspravan položaj. Naslonite ga na svoje rame i neka tako ostane oko 20 minuta. Dijete ne mora podrignuti ako nije progutalo previše zraka, ali taj će položaj smanjiti učestalo bljuckanje.
  • Ako je dijete previše plakalo čekajući da ga nahranite ili ste prekinuli hranjenje misleći da treba podrignuti dok je ono htjelo sisati, želudac mu se napunio velikom količinom zraka. Izbjegavajte takve situacije.
  • Bočicu ste držali previše ravno, pa duda nije bila stalno ispunjena mlijekom. To znači da je između svaka dva gutljaja mlijeka beba progutala i nešto zraka, koji se u želucu pomiješao s mlijekom. Držite bočicu uspravno da duda cijelo vrijeme bude ispunjena mlijekom.
  • Ako je rupica na dudi premalena, dijete mora jako vući, gutajući sa svakim gutljajem mlijeka i određenu količinu zraka. Okrenite bočicu naopako i provjerite teče li mlijeko kroz rupicu brzinom od nekoliko kapi na sekundu. Ne radite to s vodom jer je rjeđa pa teče brže nego mlijeko.

Razlika između bljuckanja i povraćanja

Bljuckanje ne treba zamijeniti s povraćanjem, koje se katkad može javiti kod svakog dojenčeta i ne mora značiti poremećaj ako dijete dobro napreduje. Kod bljuckanja se određena količina mlijeka samo izlije iz djetetovih usta, ali ako je riječ o povraćanju, želučani se sadržaj forsirano izbaci i neugodna je kiselkasta mirisa (po užeglom maslacu).

Ako dijete povraća i ne dobiva na težini ili je nemirno, plačljivo, ako dobije proljev... treba se posavjetovati s pedijatrom i naći uzrok. Iznenadno povraćanje, i uz manje povišenje temperature, može biti znak ozbiljne bolesti (sepsa, meningitis), a ponavljano (eksplozivno) povraćanje, ono u mlazu, može značiti zapreku u prolaženju želučanog sadržaja (stenoza pilorusa). To znači da postoji suženje na mjestu gdje se spajaju želudac i crijeva, pa se mlijeko vraća jer ne može proći, što dovodi do dehidracije i slabog napredovanja djeteta. Češće se javlja u dječaka nego u djevojčica, a može se lako i trajno riješiti manjom kirurškom intervencijom.

Kada nas bljuckanje treba zabrinuti?

Često bljuckanje ili povraćanje, osobito bljuckanje više od jednog sata nakon obroka ili bljuckanje u dobi kada je ono već trebalo prestati može značiti i pojavu gastroezofagealnog refluksa. Ta neugodna pojava, koja se javlja u oko dva posto djece i češće u nedonoščadi, može vašem djetetu uzrokovati znatne poteškoće, ali obično sama po sebi nestane do navršene prve godine.

Problem ne znači ozbiljnu bolest, ali ga ne treba podcijeniti. Gastroezofagealni refluks znači vraćanje želučanog sadržaja u jednjak; mlijeko pomiješano sa želučanom kiselinom oštećuje sluznicu, pa se stijenke upale. Zbog toga gutanje za dijete postaje neugodno, pa čak i bolno. Mogu se javiti simptomi poput bola, razdražljivosti, neprekidnog ili naglog plača, odbijanja hrane ili prihvaćanja male količine iako je beba gladna, čestog buđenja djeteta, zadaha iz usta, gubitka težine, problema s disanjem... Pravilnom dijagnozom i liječenjem stanje se popravlja.

No nemojte paničariti. Sve dok je vaša beba zadovoljna, mirna i dok dobro napreduje – neka vas često bljuckanje ne uzrujava.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Profimedia