Vaša beba ima grčiće, začepljen nosić ili je muči zatvor? Bez brige! Postoje mali trikovi koje možete izvesti čak i kod kuće i lako riješiti tipične boljke beba

Suzenje očiju


U većine djece suzni kanalići otvaraju se neposredno prije rođenja. Ipak, tekućina koja se počne lučiti potkraj prvog mjeseca stvarajući suze, ne može se često zbog vrlo uskih suznih kanalića probiti na površinu pa se nakuplja u očima ili čak spušta u nosić. Zbog stalna suzenja dijete može imati problem sa slijepljenim kapcima, a katkad nastaje i upala. Za taj problem možete potražiti pomoć liječnika koji će vam propisati posebne kapljice ili antibiotske kreme.


Sami kod kuće možete potaknuti brže otvaranje kanalića nježnim masiranjem toga područja. Prije masaže odrežite nokte, dobro operite ruke pa kružnim pokretima vrlo lagano masirajte područje korijena nosa sve do kuta oka. Ako oči zbog masaže nateknu ili se zacrvene, bolje je da odmah prestanete s masažom.



Grčevi


Mnoge bebe pate od grčeva prvih mjeseci života, najčešće zato što se pri dojenju, sisanju bočice ili ispijanju tekućine nagutaju zraka. Zato se uvijek pobrinite da dijete nakon obroka ili pića podrigne i izbaci progutan zrak. Ako podrigivanje ne pomogne, tada možete na trbuščić stavljati tople obloge i masirati ga lagano kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu oko pupka. Pri masaži se možete koristiti i kimovim uljem koje može donijeti olakšanje jer umiruje crijeva. Kružni dodiri mogu pomoći djetetu da se oslobodi vjetrova, a na kraju čak i da lakše izbaci stolicu.



Proljev


Snažan proljev može za bebu biti opasan jer u kratkom vremenu iz tijela izađe mnogo tekućine i elektrolita. Proljev nije svaka mekana ili vrlo mekana stolica, nego stolica koja je mekša od djetetove uobičajene stolice, obavezno ima vrlo neugodan miris i sadržava sluz te je posljedica visoke temperature ili neke bolesti. Sa sasvim malenom bebom treba poći liječniku koji će propisati rehidracijski pripravak.


Ako vaša beba ne voli piti iz bočice, otopinu joj možete dati pomoću plastične injekcije koju kupite u ljekarni. Injekciju prislonite uz kut usana i lagano istiskujte tekućinu. Za bebe na prsima u ovoj situaciji nema bolje pomoći od češćeg stavljanja na prsa. Tako dobivaju potrebnu tekućinu i brže se oporavljaju zbog antibakterijskih svojstava majčina mlijeka. Mališani na bočicama mogu piti više jače razrijeđenog umjetnog mlijeka.



Vrućica


Za početak najvažnije pravilo! Ako beba do tri mjeseca života dobije vrućicu, obavezno pođite liječniku. Kod starijeg djeteta sve ovisi o njegovu sveopćem stanju – izgledu i ponašanju. To znači da mu treba davati puno tekućine (od čajeva, sokova, vode ili ga dojiti), lagano ga odjenuti ako osjećate da ima temperaturu i vruće mu je, odnosno toplije ga odjenuti ako se trese. Prijeđe li temperatura 38,5 – odnosno 39 stupnjeva mjerena ispod pazuha – tada je treba spuštati kupanjem u mlakoj vodi (najbolje na temperaturi od 32 do 33 stupnja) ili zamatanjem u vlažni ručnik (tako umotano dijete umotajte zatim u suhi ručnik i držite ga 5 do 10 minuta). Postupci se prema potrebi mogu ponoviti.


Ako su naši stari znali skidati temperaturu hladnim oblozima ili oblozima od rakije, to nemojte raditi jer ćete time naglo ohladiti samo površinu kože, potaknuti stezanje krvnih žila i samim time otežati hlađenje tijela. Pored toga za dijete nikako nije dobro udisanje alkoholnih para koje se pritom oslobađaju. Upornu i vrlo visoku temperaturu vjerojatno ćete morati skidati lijekovima, za što se posavjetujte s liječnikom. Kod djece najbolji učinak imaju lijekovi s paracetamolom, a zatim alternativno i ibuprofenom. Upotrebljavajte pripravke u dozama namijenjenima djeci i bebama (sirupi, čepići, kapsule).


Čepići obično najbrže počnu djelovati. Djeci do 12 godina zabranjeno je davati Aspirin i Andol jer mogu izazvati ozbiljne posljedice za njihovo zdravlje.



Kašalj


Kašalj je neugodan simptom čitavog niza bolesti zbog čega ga treba pokušati što prije izliječiti. Kod male djece teško je odrediti muči li ih vlažan ili suh kašalj jer nam to ne mogu reći. Najčešće, dijete na kašalj tjera tekućina koja se slijeva u ždrijelo i podražuje sluznicu. Pomoć za malo dijete može biti ovlaživač zraka, odnosno stavljanje posuda s vodom ili mokrih ručnika na radijatore te povećan unos tekućine. Lijek za kašalj tako malome djetetu možete dati samo uz preporuku liječnika.



Začepljen nosić


Ovaj problem muči mnoge mame malenih bebica, pogotovo kad su bolesne i ne mogu noću spavati. Dijete ne zna ispuhati nosić pa mu sekret sa sluzi moramo nekako izvući i olakšati mu disanje. Kako biste olakšali djetetu, za početak je najbolje nabaviti ovlaživač zraka ili na radijatore staviti vlažne ručnike te djetetu davati dovoljno tekućine. Osim toga, nosić redovito ispirite slanom vodom ili fiziološkom otopinom te nabavite aspirator.


Danas osim ručnih i na baterije možete birati i između aspiratora koji se priključuju na usisivač i vrlo dobro izvlače sekret. Mnoge majke su vrlo zadovoljne ovim načinom čišćenja nosića jer je zaista učinkovit. Potrebno je prije izvlačenja sekreta dijete polegnuti, nosić natopiti fiziološkom otopinom (zgodno je to napraviti pomoću injekcije koju nabavite u ljekarni), jednu nosnicu začepiti, a iz druge izvlačiti sekret. Zatim isti postupak ponoviti i na drugu nosnicu. Najbolje je da čitavi postupak izvode dvije osobe, jedna koja će pridržavati dijete i druga koja će čistiti nosić. Nemojte pretjerati s čisćenjem nosića aspiratorom jer može doći do ozljede nosića. Nađe li se u aspiratoru malo sukrvice, odmah prestanite i odložite aspirator na nekoliko dana. Budite nježniji. Kapima za nos koristite se samo uz liječničku preporuku.