Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja od 1. do 7. kolovoza prvi puta u Hrvatskoj pet pedijatrijskih i jedna ordinacija opće medicine zaslužili su naziv „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja”

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja, 1. – 7. kolovoza, posvećen je ulozi komunikacije u podršci majkama u dojenju. Mnoge majke imaju poteškoća s dojenjem, no kako majčinome mlijeku nema ravnoga, potrebno je uložiti veće napore u podršci majkama u kritičnim trenutcima za dojenje.



Kad govorimo o potpori dojenju, često uzimamo u obzir dva aspekta potpore, od kojih je jedan vrijeme, koji se odnosi na period trudnoće te razdoblja nakon porođaja, a drugi je mjesto – potpora dojenju kod kuće, u zajednici, unutar zdravstvenog sustava (rodilišta, primarna zdravstvena zaštita) i drugo. Ono što često zaboravljamo, kao treći aspekt potpore je – komunikacija. Ona je ključna ne samo u kao izvor znanja mladim majkama, već i izvor podrške da ustraju i uspješno doje.



Boljom komunikacijom do uspješnog dojenja


Pored komunikacije i dolaska informacija do žena, majki, rodilja i dojilja, poseban naglasak u ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja stavljen je na ulogu pedijatara u promicanju dojenja. Majkama je potrebna veća podrška i pomoć u nastavku dojenja nakon što s djetetom izađu iz rodilišta. Prije svega, bolja potpora i pomoć u sustavu primarne zdravstvene zaštite – od pedijatara, liječnika opće i obiteljske medicine.



Na toj činjenici utemeljen je program „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja“ UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U 2011. godini izvršeno je i ocjenjivanje savjetovališnog rada na promicanju dojenja.



Prve pedijatrijske ordinacije koje su ispunile svih 10 koraka i zaslužile ovaj naziv su ordinacije:


dr. Marije Čatipović (Bjelovar) tel. 099/350 0919


dr. Branke Pirija (Kutina), tel. 044/631 761


dr. Giovanne Armano (Zagreb), 01/3456 869


dr. Zdenke Krsnik Katunarić (Split), 021/480 004


dr. Zdenke Konjarik (Đakovo), 098/961 4300



te ordinacija opće medicine:


dr. Ljubica Slaviček Prelog, 040/646 853



Majke se u svojim sredinama mogu obratiti ovim ordinacijama u slučaju potrebe za pomoći i pitanja oko dojenja.



Hrvatski model grupa za potporu dojenju


Iako je poznato da žene s većom potporom češće i dulje doje, u Hrvatskoj svega 30% žena polazi organizirani oblik edukacije u vidu trudničkih tečajeva koji bi mogli pomoći ženama u pripremi za dojenje. Velik iskorak učinjen je organizacijom grupa za potporu dojenja uz podršku patronažnih sestara koje najveću ulogu imaju u pomaganju ženama nakon izlaska iz rodilišta te rješavanju poteškoća s dojenjem koje se javljaju tijekom čitavog laktacijskog razdoblja. U Hrvatskoj djeluje 121 takva grupa. Taj se oblik pomoći i druženja majki i patronažne sestre pokazao vrlo primjenjiv i učinkovit u našoj sredini, a i u svijetu je prepoznat kao „hrvatsko iskustvo“. Danas postoci dojene djece te duljina dojenja rastu i direktna su posljedica truda mnogih ljudi koji dojenje promoviraju prije svega zbog dobrobiti dojenja za djecu, majke te zatim i sveukupnog općeg dobra i boljitka cijelog društva.



U Hrvatskoj 17 rodilišta s nazivom „Rodilište-prijatelj djece“


U Hrvatskoj od 30 rodilišta, njih 17 nosi naziv „Rodilište-prijatelj djece“. U takvim rodilištima se između ostalih mjera usmjerenih na humanije rađanje, potiče i zajednički boravak majke i djeteta koji osigurava dobar start u dojenje. Prva dojenja i znanja stečena u rodilištu važan su zamašnjak za buduće uspješno dojenje koje će se nakon izlaska iz rodilišta nastaviti s djetetom kod kuće.