Od kad se rode pa do šestog mjeseca života bebe obično udvostuče svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana je čak i utrostruče.

Koji je to brz tempo napretka ilustrirat će vam može sljedeća usporedba. Zamislite ženu s prosječnom težinom od primjerice 65 kg koja za šest mjeseci poveća svoju težinu na 130 kg, a na kraju te godine teži čitavih 195 kg. To ne možete postići niti da se maksimalno potrudite. Našim malim bebicama to uspijeva.

One će od rođenja pa do prvog rođendana najintenzivnije rasti i takav rast se u životu više neće ponoviti.

NOVOROĐENČE - 3500 g

1167-porast-tezine-kod-bebe

Gubitak na težini

Iako se svaka majka zbog toga zabrine, novorođene bebe obično izgube na porođajnoj težini već u rodilištu te nakon što stignu kući. Gubitak na težini je normalna pojava i može iznositi i do 7%. No, već u sljedeća 2 - 3 tjedna života dijete će polako nadoknađivati težinu i početi na tjedan dobivati 130 do 200 g.

Porast težine, međutim, nije uvijek ravnomjeran pa ćete možda povremeno ustanoviti i kako se dijete udebljalo malo ili nimalo. Nemojte odmah paničariti! Ako je dijete živahno i zadovoljno sisa na prsima ili jede na bočicu te svaki dan promijenite 6 do 10 pelena, nema razloga za brigu. Procijenite li da je dijete nezadovoljno i gladno, tada pokušajte prvo češće ga stavljati na prsa. Time ćete prsima dati znak da se potražnja za mlijekom zbog zahtjeva rasta djeteta povećala. Na taj zahtjev prsa će brzo odgovoriti.

Mamama na znanje!

Prvih 40-tak dana nakon porođaja djeca u prosjeku češće i dugotrajnije sisaju. To je normalno jer u njihov želučić stane vrlo malo mlijeka. Krajem 1. tjedna dijete će posisati 300 - 450 ml mlijeka na dan.

6 MJESECI - 6300 g

1167-porast-tezine-kod-bebe

Djetetova aktivnost traži nove kalorije

Vaša je beba pokretnija, a za to su joj potrebne kalorije. Dobiva ih iz mrkvice, korabice, tikvice i ostalog povrća, skuhanog i izmiksanog u mekane kašice. Nakon prvih jednostavnih povrtnih kašica, dolaze i voćne i kašice od žitarica.

Sada djetetovo tijelo treba i sve više željeza čija se zaliha, sakupljena tijekom boravka u majčinu trbuhu, polako potrošila. željezo i vitamin B važni su za razvoj mozga i živčanog sustava. Njih u najvećim količinama sadrži meso. No, na vagi se ne vidi ima li dijete dovoljno željeza i vitamina B. Osim toga vaše dijete sada na tjedan dobiva samo oko 100 g pa ako imate izuzetno aktivnog i neumornog puzavca, njegova težina neko vrijeme može čak i stagnirati.

Mamama na znanje!

Uvođenjem kašica ne treba prestati s dojenjem. Kašice nadopunjuju mliječni obrok na prsima ili iz bočice. Dijete će, počevši od kašica, postupno upoznavati sve više namirnica i jela, koja će postupno zamijeniti mliječne obroke.

PRVI ROĐENDAN - 9700 g

1167-porast-tezine-kod-bebe

Bucmasti jastučići polako se tope

Slatki i mekani jastučići polako će se početi topiti jer vaša mala gegalica ne samo da raste u visinu, već polako počinje hodati i jačati mišiće. Djetetove potrebe za hranom sada su veće i vrlo raznolike. Zato oko prve godine za obiteljskim stolom imate jedna gladna usta više.

Možete ponuditi djetetu krišku kruha namazanu tankim slojem maslaca ili sira, komadić piletine ili komadić tjestenine. Čak i nakon što je dijete počelo sve jesti, jelo treba još uvijek manje soliti te ga dijete mora moći lako žvakati i progutati. U tom smislu oraščići i sjemenke, teški umaci i masno meso još uvijek nisu pogodni, no zdrave masnoće svakako jesu. To su ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina (suncokretovo, sojino ili repičino ulje) koja pomažu organizmu iskoristiti važne vitamine i pokriti potrebe za energijom.

Mamama na znanje!

Do kraja prve godine valja pripaziti s uvođenjem nekih namirnica koje češće izazivaju alergije. To su: kravlje mlijeko, jaje, agrumi (naranča, mandarina, limun, grejp), mahunarke (grah, leća, slanutak) i orašasti plodovi.