“Upomoć, moja beba plače!”

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je riječ o prvom djetetu, kad se još nisu susreli s osnovnim bebinim sredstvom komunikacije, plačem. Jer plač to uistinu jest – način da beba privuče vašu pozornost i upozori vas da joj nešto treba. Kako će rasti, ovladavat će i drugim načinima komunikacije: tražit će kontakt očima, radit će grimase, ispuštati zvukove… U međuvremenu, morat ćete nagađati zašto vaša beba plače, što to uistinu želi. Sedam je glavnih razloga:

1. Plače jer je gladna

Prvo na što će većina roditelja pomisliti kad beba zaplače jest da je beba gladna. I biti će u pravu. Bebin je želudac malen i ne treba proći puno vremena između dva hranjenja. Možda neće odmah stati plakati čim osjeti bradavicu ili dudu na bočici, stoga joj ostavite malo vremena da počne papati.

2. Plače jer želi da je se primi

Bebi je potreban kontakt s vama, to je tješi i u vašem se naručju osjeća zaštićeno. Stoga će vam plakanjem dati do znanja da želi da je nosite. Da se pita bebu, ona bi vam bila stalno na rukama: bebe obožavaju vaš miris, dodir vašeg toplog tijela i zvuk otkucaja vašeg srca.

3. Plače jer ima grčeve

Ako vaša beba često plače, a zdrava je, možda su u pitanju grčevi. To je čest slučaj i ne trebate brinuti; istovremeno, slušati svoju bebu kako satima bezutješno plače za svakog je roditelja jako stresno. Za kolike nema univerzalnog objašnjenja, ali imajte na umu da je to samo faza i da će proći. Za roditelje je tada jako važno da pomažu jedno drugom, da se odmore koliko god mogu i skupe snagu te da pomognu svojoj bebi proći to razdoblje što bezbolnije.

4. Plače jer joj je vruće ili hladno

U idealnom slučaju, temperatura sobe u kojoj beba spava bi trebala biti između 16 i 20 stupnjeva. To često nije moguće postići, stoga je jako važno bebu slojevito odijevati i pokrivati. Ne brinite ako su bebine nožice ili ručice hladne – pravu ćete temperaturu osjetiti dodirom bebinog trbuščića ili stražnje strane vrata. Kad je odijevate, zapamtite da bi beba u pravilu trebala na sebi imati jedan sloj odjeće više od vas.

5. Plače jer joj treba promijeniti pelenu

Nisu sve bebe iste: neke se rasplaču čim napune pelenu, drugima to ne smeta dok ih koža ne počne iritirati. U svakom slučaju, ako je riječ o velikoj nuždi, ovaj je razlog plača najlakše detektirati – na sreću.

6. Plače jer je umorna

Naročito ako je preumorna i ne može zaspati. Stoga pokušajte ne dopustiti, barem dok je beba jako mala, dovesti je u prenadraženo stanje. Baka, djed i brat su u redu – ali ostatak rodbine i praijatelja neka još malo pričeka s posjetama, naročito onim višesatnim.

7. Plače jer se ne osjeća dobro

Ova se vrsta plača može razlikovati od ostalih; može vam se učiniti da je plač vaše bebe višeg tona, snažniji, duži… Ako beba inače često plače, a sad je odjednom nekako pretiha, i to može biti znak da nešto nije u redu.

Ako sumnjate da nešto nije u redu s vašom bebom, nemojte oklijevati – radije riskirajte da vas liječnik prijekorno pogleda jer bebi nije ništa nego da se vašoj bebi dogodi nešto ozbiljno jer “niste htjeli smetati”.

Tekst: K. Š.
Fotografija: ProfiMedia.com

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Zašto muškarce prije budi zujeća muha, nego dijete koje plače?

Mrkla je noć, odjednom beba zaplače. Mami urlik…

plač beba

Plač beba prvih nekoliko mjeseci nije manipulativan

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće…

Što bebe ne vole?

Bebe jesu malene, bespomoćne i potrebna im je…

Opušteni pristup bebinom negodovanju i plaču

Jedan od razloga zašto beba plače može biti…

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…