beba u trbuhu nosila svoju blizanku

U Kolumbiji je rođena djevojčica koja je u svom malom trbuhu nosila svoju blizanku

Majka malene Itzamare pratila je trudnoću kao i svaka trudnica redovito kod ginekologa, no u 7. mjesecu trudnoće liječnici su na pregledu ultrazvukom zamijetili neobičnu tvorevinu u trbuščiću bebe. Prvo su pomislili da se radi o cisti, ali specijalistički pregled 3D/4D ultrazvukom pokazao je kako se u trbuhu malene Itzamare razvija mala beba, njezina vlastita blizanka

Ova pojava poznata pod imenom fetus in fetu” oblik je malformacije slične onima sijamskih blizanaca. Događa se samo jednom na oko 500.000 rođenih beba, a do nje dolazi u samom početku trudnoće, oko trećeg tjedna, kad se jajašce iz određenog razloga ne uspije potpuno podijeliti na dva dijela iz kojih bi se razvila dva jednojajčana blizanca. Veći dio tada krene rasti okolo manjeg i u određenom trenutku ga potpuno usvoji. To se dogodilo i kod malene Itzamare.

beba u trbuhu nosila svoju blizanku

 

Brz porod i zatim operacija

Kako ne bi ugrozio zdravlje Itzamare, medicinski tim je carskim rezom završio porod ranije nego što je planirano. Samo jedan dan nakon njezina rođenja, Itzamara je također podvrgnuta operacijskom zahvatu te joj je izvađen fetus, malena blizanka koja je čak imala pupčanu vrpcu povezanu s crijevima Itzamare, okruglu glavu i udove. Budući da nije imala mozak i srce liječnici su isključili mogućnost njezinog preživljavanja i spašavanja.

beba u trbuhu nosila svoju blizanku

No, kako je fetus svojim stalnim rastom pritiskao djevojčičine organe i prijetio njezinom zdravlju bilo je važno što prije ukloniti ga što je uspješno i napravljeno. Danas je Itzamara zdrava beba i jedino neobično na njoj je mali ožiljak na trbuhu kakav ima i njezina majka.

Izvor: Nytimes.com
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…