bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

U peleni ste našli zeleno-crnu ljepljivu stolicu koja izgleda kao motorno ulje. Radi se o mekoniju, prvoj stolici, koja se sastoji od plodove vode, stanica i svega drugog što je vaša beba u vodenjaku progutala. Iako izgleda vrlo odbojno, ta stolica nema mirisa. Dakle, po mirisu nećete u ovom slučaju zamijetiti da vašem djetetu treba promijeniti pelene.Ako imate novorođenče staro dva do četiri dana, boja njegove stolice će ubrzo postati svjetlija - zelene boje (nijanse maskirnog odijela). Ta boja je znak da su crijeva vaše bebe počela probavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

Ako isključivo dojite, tada će bebina stolica biti žute ili svjetlozelene boje, kašaste odnosno kremaste konzistencije. Može biti toliko tekuća da se može protumačiti i kao proljev. Stolica dojenog djeteta u principu izgleda kao mješavina dijon-senfa i zrnatog sira, sa sporadničnim komadima. Miris je iznenađujuće samo u pola tako neugodan od njezinog izgleda.Pojam normalne stolice kod dojenog djeteta može biti vrlo širok. Ako stolica ima zelenkastu nijansu to može značiti da ste pojeli nešto neuobičajeno. Sve dok beba ne pokazuje neke druge simptome, nema razloga za zabrinutost.

Ako vidite svjetlozelenu pjenastu stolicu, koja sliči algama, beba vjerojatno jede kalorijski slabo mlijeko s premalo masnoća koje obično dolazi na prsima u prvom dijelu podoja. Dakle, vjerojatno nedovoljno dugo dojite dijete na pojedinoj dojci. Kako biste to promijenili, svaki puta počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

Ako je stolica vaše bebe čvrsta u obliku kamenčića, tada se vjerojatno radi o zatvoru. To nećete primijetiti samo u peleni već će se dijete i mučiti da istisne takvu stolicu. Nađete li nešto krvi u stolici, to može značiti da je prilikom tiskanja stolice došlo do laganog oštećenja anusa. Jedan do dva komada stolice u peleni nije problem, ali ako ima više komada i uz to i krvi, pođite pedijatru. Uzrok zatvora može biti djetetovo nepodnošenje nekog sastojka iz mlijeka, adaptiranog mlijeka ili majčinog mlijeka. Također, bebe koje se navikavaju na kašice su češće zatvorene. Pedijatar će vam vjerojatno predložiti da ponudite djetetu sok od kruške ili šljive kako bi se probava potakla.

“Iznenađenje” u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu. Iz stolice se, doista, mogu “pročitati” i neke potencijalne tegobe, no – kad je “čudna” stolica u pitanju – u većini slučajeva radi se tek o tome da je beba pojela novu namirnicu, koja je izazvala reakciju probavnog sustava. Više o ovoj temi potražite OVDJE.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim…

Boja bebine stolice

Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom…

mama i beba

10 najčešćih zabluda o bebama

Iako beba u vaš dom donosi beskrajnu radost,…

Pročitajte i:

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon turbulentnog ljubavnog razdoblja, bit će slatki novi…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da ja to ne mogu", rekla je glazbenica…

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?