Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to najbolji mogući izbor prehrane na bebu, mnoge žene - baš zbog pritiska javnosti oko toga da se mora dojiti - osjećaju veliku frustraciju ako im to nije pošlo za rukom. Iako se kaže da svaka žena može dojiti, mnoge su u taj proces krenule pune entuzijazma i želje, a onda su ih okolnosti natjerale na - odustajanje. U zemljama u kojima rodiljni dopust traje puno kraće nego u Hrvatskoj, žene su prisiljene vratiti se na posao i prije tri mjeseca starosti bebe. A tada je dojenje još veći izazov!

Jedna od zasigurno najupečatljivijih fotografija dojenja na radnom mjestu je ona modela Gisele Bündchen iz 2013. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele) on

Dojenje oduzima puno vremena i energije. Nerijetko se majke osjećaju kao da su zarobljene u tom svijetu hranjenja, mijenjanja pelena, spavanja, grčeva…, pa im tehnologija definitivno pomaže ostati u kontaktu sa svijetom. Evo kako Ashley Graham krati vrijeme u postpartum “izolaciji". Neki će reći kako to definitivno nije svjesno dojenje, ali je ono koje trenutačno najbolje odgovara majci - a taj "terapeutski" učinak, ma kakav bio, nerijetko je najvažnija karika.

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on

“Ovako izgleda feministička infrastruktura; tj. radna mjesta koja podržavaju žene, obitelj, djecu i njihov razvoj”, napisala je kanadska glumica Caterina Scorsone na svojem Instagram profilu u veljači 2020. godine. Izrazila je nadu da većina žena, koje žele dojiti i koje su samosvijesne, imaju slobodu činiti to svugdje gdje se zateknu, pa i u radnom okruženju, jer dojenje ima niz zdravstvenih dobrobiti i za majku i za dijete.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caterina Scorsone (@caterinascorsone) on

Hilary Duff priznala je kako se zbog dojenja osjećala kao “zatvorenik” u vlastitom domu, bez prava na slobodno vrijeme, jer je beba treba čitavo vrijeme. Iako se odlučila za dojenje, zalaže se za pravo mama na izbor.

“Moj cilj je bio da doguramo do šest mjeseci te da tada odlučim želim li (i ona, naravno) prestati s dojenjem. Trebala mi je pauza. Htjela sam prekinuti dojenje, jer sam imala malo mlijeka i stalno sam bila tužna i frustrirana. ", rekla je ova američka glumica i pjevačica.

View this post on Instagram

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff) on

Kad je sin Jameson bio beba, Pink je dokazao da dojenje ne mora značiti sjediti kod kuće i izolirati se od svijeta. Uz malu pomoć nosiljke za bebe, Pink je "odradila" turu pješačenja dok je njezin sin dojio.

View this post on Instagram

A post shared by P!NK (@pink) on

Eva Longoria ima zadivljujuću karijeru kao glumica, producentica i redateljica, no "karijera" koja ju je definitivno najviše ispunila je ona - majčinska. I zato joj ništa vezano za njezinog dječaka Santiaga nije teško. Tako je lani bez problema dojila na setu filma “Grand Hotel".

“Imala sam sreću da imam nevjerojatnu ekipu koja je podržala moje majčinstvo, ali i ambicije u karijeri!”, rekla je glumica.

View this post on Instagram

A post shared by Eva Longoria Baston (@evalongoria) on

Više o dojenju, tj. pogreškama kojima žene sabotiraju dojenje, potražite OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio…

vježbanje u trudnoći

Trudnoća i dojenje – moguće je i bez bolova u kralježnici!

Ženina se kralježnica mora prilagoditi kako bi u…

Domaći glumac o prvim danima roditeljstva

Dječak Pino stigao je ovaj mjesec!

Pročitajte i:

Jelena Perčin i Momčilo Otašević

Momčilo Otašević otkrio ime novorođenog sina

Domaćoj glumici, 39-godišnjoj Jeleni Perčin i devet godina mlađem suprugu Momčilu Otaševiću prije tri dana,…

Što učiniti kad vaša beba ne želi zaspati!

Rituali prije spavanja te neka pravila oko spavanja izuzetno su bitna da bi vaša beba…

Poseban dan u obitelji Marina Čilića

Jučerašnji dan, za domaćeg tenisača, 32-godišnjeg Marina Čilića i suprugu Kristinu, ostat će u najljepšem…