Razvoj genitalija kod dječaka

Roditelje muške djece sigurno zanima kako izgleda razvoj genitalija kod dječaka i na što moraju pripaziti. Donosimo najvažnija pitanja vezana uz problematiku nespuštenih testisa

1. U procesu razvoja muških genitalija važno je spuštanje testisa. No što ako se ne spuste
na vrijeme?

Kod većine dječaka testisi se spuste već pri rođenju. Postoji mala vjerojatnost da se oni nespušteni spuste do šestog ili eventualno devetog mjeseca, ali to je rijetko. Ako testis nije spušten nakon devetog mjeseca, potrebno je operativno spuštanje. Optimalno je vrijeme za to do 18. mjeseca. Ako roditelji u šestom mjesecu bebina života vide da testis nije spušten, trebaju se javiti dječjem urologu ili kirurgu. To je važno kako bi se na vrijeme, od devetog do 18. mjeseca, planirala i obavila kirurška intervencija.

2. Što se događa ako se problem s testisima ne uoči na vrijeme?

Ako se kirurška intervencija obavi kasno, može doći do poremećaja spermatogeneze, odnosno sterilnosti. Treba kontrolirati dijete i zbog toga što kasno spuštanje testisa nosi mali rizik od njegova malignog oštećenja. Srećom, to je vrlo rijetko. Kada se testis spusti, roditelji trebaju naučiti kako se on pregledava, a kada je dijete dovoljno veliko, naučiti ga da ga pregledava samo. To je potrebno kako bi se svaka promjena oblika ili veličine testisa na vrijeme dijagnosticirala i počela liječiti. Ako roditelji nisu u stanju sami uočiti promjene ili im je bilo što sumnjivo, obvezan je pregled kod dječjeg urologa. On će utvrditi je li riječ o nespuštenom ili o "šećućem" testisu.

3. Što znači "šećući" testis?

Kod neke se djece testis spušta u skrotalnu vrećicu (mošnje)kada je toplo, a podiže u preponski kanal kad nije toplo. To se smatra normalnom pojavom, ne oštećuje testis i ne ostavlja posljedice. Stoga, ako se bilo kakvom manipulacijom rukama ili u toploj vodi ili dok je dijete u turskom sjedu ili u čučnju raširenih nogu, testis spusti i tu ostane - onda je riječ o testisu koji "šeće" i ne zahtijeva liječenje.

4. Je li u tom slučaju potrebna kirurška intervencija?

Šećući testisi praktički se ne operiraju. Oni se u većini slučajeva uvećavaju već oko osme ili devete godine, kada hormoni počnu jače funkcionirati. Tada ih mali mišić više nema snage podići, pa ostanu spušteni. To obično ne zahtijeva liječenje. Nekim muškarcima testisi "šeću" cijeli život - kad je god hladno, presele u preponski kanal - ali ti muškarci imaju normalan spermiogram i normalnu funkciju. Nema razloga za brigu, ali liječnik svakako treba pregledati dijete i utvrditi je li riječ o takvu stanju. Kontrole su potrebne svakih šest mjeseci jer se događa, iako rijetko, da se u toj šetnji testis zaglavi te je ipak potrebna kirurška intervencija. Još se rjeđe događa da se testis koji šeće smanjuje u odnosu na drugi, spušteni testis, što je također indikacija za operaciju.

SLOŽENOST OPERACIJE TESTISA

Riječ se o svakodnevnom, rutinskom kirurškom zahvatu. Izvodi ga specijalizirani dječji kirurg ili dječji urolog jer se razlikuje od zahvata na odraslima. Što se ranije operira nespušteni testis, to su rezultati u pogledu funkcije i rizika od maligne alteracije manji.

Napisala: Mirjana Ajbl
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

nespušteni testisi

Nespušteni testisi - problem koji treba kontrolirati

Kod većine dječaka testisi se spuste već pri…

Pročitajte i:

prijevremneo rođena djeca u inkubatoru

Priča mame koja par sati prije potresa rodila malenog Palčića: "Tek su ga smjestili u inkubator kad je zatreslo..."

Klub roditelja nedonoščadi Palčić pokrenuo je humanitarnu akciju "Vratimo Palčiće u Petrovu". Maleni borci trebaju…

Šokantni novi podaci o zaposlenim roditeljima: neke se stvari teško mijenjaju!

Za mnoge roditelje mogućnost isključenja s posla jednostavno ne postoji. Četvrtina (25%) zaposlenih roditelja kaže…

Spavanje bebe na trbuhu - da ili ne?

Zbog kampanje američke Akademije pedijatrije "Back to Sleep" koja je preporučila bebama spavanje na leđima…

Ovo radite svaki dan, a može poboljšati govor i socijalizaciju djeteta

Roditelji, ali i znanstvenici odavno znaju kako bebe uče govoriti oponašajući riječi koje čuju. Ali…