Rano stavljanje bebe u sjedeći položaj nije dobro

Motorički razvoj kod djece odvija se sam od sebe, a njegove su faze zapisane u genima

U normalnim okolnostima, i kada u razvoju nije bilo nikakvih čimbenika koji bi mogli negativno utjecati na njega, razvoj djeteta se odvija spontano. Normalno je da se bebe razlikuju jedna od druge, a te razlike možemo zapaziti i tijekom motoričkog razvoja.

Svakome djetetu treba samo dovoljno prostora, vremena i strpljenja, te da mu roditelji dopuste slobodu u vlastitom otkrivanju i usvajanju motoričkog razvoja. Velika je pogreška roditelja stavljati dijete u određene položaje koje ono, samo po sebi, još nije usvojilo. Istina je, da postoje približne faze u razvoju, kada će dijete osvojiti određene motoričke uzorke. Međutim, apsurdno je, čak i štetno, uspoređivati dijete s vršnjacima iste dobi, i istovremeno ih forsirati na određene položaje za koje još nisu spremni.

Važnije od toga kada će dijete naučiti određeni položaj ili pokretni uzorak jest kojom kvalitetom i kako će to učiniti. A stavljanje beba u položaje za koje još nisu spremne, ne potiče kvalitetu.

Važno je djetetu dati dovoljno prilike za slobodno kretanje i vremena kako bi upoznalo svoje tijelo kroz pokret, te dovoljno mogućnosti za ponavljanje. Ponavljajući pokrete koji su u početku slučajni, dijete otkriva kako može povezati pokretne uzorke i tako pokretno (motorički) napreduje. Ako je kvaliteta njegova pokreta odgovarajuća, onda nema razloga za brigu, samo strpljivo čekamo i bebi dajemo slobodu.

Budući da je motorički razvoj sam po sebi očit, bebu ne stavljamo u sjedeći položaj, sve dok ona sama to ne može. Sve će se dogoditi kada za to dođe vrijeme. Kada beba postane dovoljno stabilna, razvije snagu mišića i ravnotežu, ona će sama sjesti. Ako roditelji dijete stavljaju u sjedeći položaj prije nego što je ono u stanju sjesti samostalno, riskiraju razvoj njegovih kompenzacijskih mehanizama kretanja i držanja koji, kada je riječ o kvalitetnom motornom razvoju, nisu poželjni. Stavimo li u sjedeći položaj bebu koja to još nije u mogućnosti samostalno učiniti, zbog nedostatka stabilnosti i snage mišića u torzu i nedostatka ravnoteže, obično se povećava aktivnost mišića u ramenom pojasu, nogama ili se to kompenzira na neki drugi način. Takvo sjedenje je u potpunosti bez kvalitete i za motorički razvoj dojenčadi je nepovoljno. Osim toga, samo sjedenje nije nešto što bi bilo bitno za dijete. Više nego samo sjedenje, važno je da dijete osvoji prijelaze iz jednog položaja u drugi.

Djeca koja nemaju problema s kretanjem, rijetko dulje sjede na jednom mjestu. Važnije im je kretanje i prijelaz iz jednog položaja u drugi. Beba mora imati mogućnost mijenjanja položaja. Stave li roditelji rano bebu u sjedeći položaj, ne daju joj mogućnost da sama otkrije i kroz ponavljanje nauči, kako doći u sjedeći položaj, te što je još važnije, kako iz sjedećeg položaja doći ponovno u položaj za puzanje, u trbušne položaje ili bilo koji drugi položaj koji toga trenutka želi.

Važno je da se roditelji informiraju i upoznaju s pravilnim motoričkim razvojem njihove djece. Na taj način znat će što mogu očekivati i što može biti štetno za dijete. Važno je znati da beba prije sjedećeg položaja usvaja preokret na trbuščić i natrag na leđa, trbušni položaj, okrećući se u trbušni položaj lijevo i desno (pivotiranje), guranje nazad u položaj na sve četiri, a zatim puzanje, i kad je u položaju na sve četiri, onda prijelaz u sjedeći položaj. Čak i ako sjedenje usvoji prije nego položaj na sve četiri i puzanje, može se dogoditi da dijete umjesto puzanja na sve četiri, usvoji kretanje stražnjice, što nije uzorak normalnog kretanja i razvoja.

Budući da želimo da svako dijete prođe kroz prirodni tijek motoričkog razvoja, važno je ne prisiljavati ga na položaje na koje još nije spremno. Damo li bebi dovoljno prostora i vremena, to je najbolja podloga za njen kvalitetan motorički razvoj.

Tekst: Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapeut RNO

www.baby-handling.com

https://www.facebook.com/pages/BabyHandling/203002539742588?ref=hl

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Čestitamo! Slavna pjevačica objavila trudnoću na vrlo neobičan način

Još jedna svjetska zvijezda objavila je da čeka…

Spavanje bebe na trbuhu - da ili ne?

Zbog kampanje američke Akademije pedijatrije "Back to Sleep"…

Lijekovi koji štete bebinim zubima

Postoji niz uobičajenih stvari, koje svakodnevno koristimo i…

Kada beba treba samostalno držati glavicu?

Donosimo nekoliko vježbi koje će pomoći da vaša…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…