Prve šetnje

Boravak na otvorenom koristi bebama. One se privikavaju na svjež zrak, putem sunčevih zraka i u zimskim mjesecima upijaju vrijedan vitamin D, poboljšava im se imunitet, san i apetit te upoznaju svijet koji ih okružuje

Nastojte da pri izlasku ili šetnji okruženje bude mirno, bez veće prometne buke i uz što kvalitetniji zrak. Beba treba biti sita i premotana, a prvi boravak na otvorenom ne bi trebao trajati dulje od 10-ak minuta.

Roditelji su često u nedoumici, kada poći u prvu šetnju s novorođenčetom. Ovdje se mišljenja razlikuju pa Vam donosimo neke opće smjernice s obzirom na godišnje doba u kojemu je beba rođena:

Jesen/zima

Ako je vanjska temperatura niža od 10°C, s izlascima na otvoreno je dobro pričekati dok beba ne napuni mjesec dana. Nakon te dobi, poželjno je “uhvatiti” dane u kojima temperatura ne pada ispod nule. Zimi je temperatura obično najtoplija oko podneva.

Bebu je potrebno višeslojno odjenuti. Osnova je uvijek prozračna, pamučna odjeća, a zimi bebu položite u skafander vreću, u dubokim kolicima. Dodatno od hladnoće zaštitite bebinu glavicu, ručice (pamučne rukavice) i nožice.

Ako bebina kolica stoje na hladnom (npr. na stubištu), par sati prije šetnje ili večer prije, unesite ih unutra.

Na otvorenom, češće provjeravajte jesu li bebine nožice i vrat topli i pratite njezine reakcije. Ako je beba crvena u licu i nemirna, vjerojatno joj je prevruće, a ako je pak previše mirna, instinktivno čuva energiju jer joj je prehladno (i koža na prsima bebe treba biti topla).

Prvi izlazak bi trebao trajati 10-ak minuta s postupnim produljenjima. Kad se dojenče već naviklo na izlaske ili ga izvodite u kraće šetnje više puta dnevno, ukupni boravak na otvorenom zimi ne bi trebao trajati dulje od jednog sata.

S bebom nemojte izlaziti ako je vrijeme vjetrovito, maglovito, s kišom ili susnježicom.

Šetnje s bebom mogu biti pravi užitak, koji će poboljšati opće zdravlje i majke i djeteta. Najvažnije je dobro isplanirati izlazak, a onda se ponosno prepustiti novoj rutini.

Proljeće

Ukoliko je beba zdrava i nije nedonošče, s bebom se može izaći u prvu šetnju već nekoliko dana po povratku iz bolnice. Naravno, vremenski uvjeti trebaju odgovarati prvoj šetnji, a poželjna temperatura zraka je oko 20°C ili nešto viša. Bebu treba odjenuti tako da se osjeća ugodno, a prilagodba na vanjsku temperaturu treba biti postupna.

Naime, bebe su izuzetno osjetljive na temperaturne promjene, jer im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen. Provjerite jesu li bebine nožice i vrat topli, pratite njezine reakcije.

Upoznavanje bebe s vanjskim svijetom može započeti i tako da s bebom u kolicima izađete na balkon ili terasu. Majkama koje se oporavljaju od poroda će takav izlazak vjerojatno biti spretniji i ugodniji, a bebe su zadovoljnije uz majčinu prisutnost.

U svakom slučaju, prvi boravak na otvorenom trebao bi trajati 10 minuta, a idućih se dana to vrijeme produljuje na 15, pa na 20 minuta i postupno se povećava.

Ljeto

Za ljetnih mjeseci, treba dodatno pripaziti na vanjsku temperaturu (dobro je na balkonu imati termometar koji će Vam dati točnu informaciju o vanjskoj temperaturi i količini vlage u zraku).

Ljeti se s bebom izlazi na otvoreno u ranim jutarnjim satima ili predvečer, a trajanje prvih izlazaka je jednako kao i za “proljetne” bebe.

U proljetnim i ljetnim mjesecima, bebe mogu boraviti na otvorenom i u nosiljci, slingu ili marami.

Bebinu glavicu zaštitite prozračnim šeširićem, koji će bebino lice i vrat štititi od štetnih sunčevih zraka. O korištenju krema sa zaštitnim faktorom se posavjetujte s pedijatrom.

Tekst preuzet s: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom…

Jole i obitelj opet slave!

Joško Čagalj Jole ponovno slavi. Naime, u njegovom…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…