Pravo značenje ‘gugutanja’ beba

Bebe od najranije dobi reagiraju na različite fonetske jedinice govora, bez obzira koji je njihov materinji jezik, no kada su se znanstvenici bebama starijim od sedam mjeseci obraćali na različitim jezicima, reagirale su različito

Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Washington (UW) pokazali su da mozak beba procesuira i prakticira jezične zvukove i nekoliko mjeseci prije nego što izgovore svoju prvu riječ te da do osmog mjeseca života uspijevaju razlikovati različite fonetske jedinice govora više jezika.

Skenom mozga beba u dobi od sedam do 11 mjeseci znanstvenici su ustanovili da različite fonetske jedinice govora na različitim jezicima stimuliraju temporalni režanj mozga, mjesto na kojemu se nalazi primarni slušni korteks u kojemu se signali iz pužnice uha primaju i obrađuju.

Stimulira se i Brocin centar za govor nazvan po francuskom anatomu iz 19. stoljeća Paulu Broci, jednom od prvih znanstvenika koji je prikupio čvrste dokaze da se određena kognitivna obilježja i funkcije obrađuju u određenim područjima mozga.

Bebe nastoje artikulirati riječi

– Bebe do sedam mjeseci ‘guguću’ i proizvode nerazumljive zvukove, no najčešće prvu riječ ne izgovore prije prvog rođendana – kaže voditeljica istraživanja Patrica Kuhl, profesorica na UW.

– Saznanjem da su aktivirana motorička područja mozga u trenucima kada djeca jednostavno slušaju vrlo je važna jer to znači da je njihov mozak angažiran na nastojanju da odgovore ‘sugovorniku’, a to opet znači da mozak sedmomjesečne bebe pokušava otkriti na koji način artikulirati riječi – dodaje.

S anglofonim sedmomjesečnim bebama koje su sudjelovale u istraživanju “razgovaralo se” na engleskom i španjolskom. Kod svih je zamijećen isti obrazac moždane aktivnosti, što znači da od najranije dobi bebe reagiraju na različite fonetske jedinice govora, bez obzira koji je njihov materinski jezik. Kada su se znanstvenici bebama starijim od sedam mjeseci obraćali na različitim jezicima, reagirale su različito. Ako su bile izložene nematerinskom jeziku njihova moždana aktivnost bila je povećana, što pokazuje da su se više trudile otkriti koju motoriku koristiti da bi izustile nepoznatu riječ.

Istraživanje je pokazalo da bebe prakticiraju i motoriku jezika i usana koja će im biti potrebna da izgovore prvu riječ.

– Kod sedmomjesečnih se beba, dok slušaju odrasle kako im se obraćaju, aktiviraju motorički dijelovi mozga, a to je nešto što dosad nismo znali – rekla je Kuhl. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Izvor: Index.hr/mame
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

6 načina kako poticati razvoj djetetovog govora

Vaše dijete od godinu i pol govori samo…

gugutanje

Bebe guguću na materinjem jeziku

Nema majke koja se nije zapričala sa svojom…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…