Poznata glumica u drami zbog prijevremenog porođaj trećeg djeteta

Stručnjak otkriva na koja tri načina počinje prijevremeni porođaj

Britanska glumica, 33-godišnja Jessie Cave, koja je svjetskoj javnosti postala poznata kao Lavender Brown iz Harryja Pottera i partner, komičar Alfie Brown, prije nekoliko dobili su treće dijete, dječačića Abrahama Benjamina. Sretne je vijesti glumica podijelila na društvenim mrežama, otkrivši pritom kako je dijete rodila prije termina, zbog čega se dječačić nalazio na odjelu za neonatologiju. Otkako je rodila, glumica se svakodnevno pratiteljima obraća na društvenim mrežama, gdje je sada, kako prenosi Story, otkrila i s kakvim se sve problemima susrela ovih dana.

Naime, otkako je rodila, Jessie ima problem s dojenjem, zbog čega je i na rubu suza. Na Instagram storyju tako je objavila fotografiju polupraznih bočica s mlijekom, pored koje je napisala: ‘Ovo mlijeko više nije dobro jer ga nije popio na vrijeme i plače mi se. U dogledno ću vrijeme puno plakati’, poručila je.

Ubrzo nakon toga objavila je dirljivu fotografiju na kojoj ona leži u bolničkom krevetu, a u inkubatoru pored nje nalazi se maleni Benjamin. ‘Nisam se naspavala od prošlog utorka kada sam otišla na inducirani porođaj. Ali nije me briga, nije me briga, mogu ga vidjeti’, poručila je Jessie.

View this post on Instagram

A post shared by JeSsIe CaVE (@jessiecave) on

Nadalje, objavom koja je uslijedila nakon fotografije iz bolnice glumica je otkrila sretne vijesti – njezin je sinčić pušten kući. ‘Sigurno me ne prati ovdje, ali htjela bih imenovati nevjerojatnu primalju koja se danas uvjerila da je sve u redu sa mnom i Benjaminom prije nego što odemo kući. Njezino je ime Lucy. Hvala i liječnicima i cijelom neonatalnom odjelu. Ovo me iskustvo zauvijek promijenila’, poručila je, između ostalog, glumica pored fotografije sinčića u automobilu.

Trudnoća traje 280 dana, 40 tjedana, odnosno 10 lunarnih mjeseci, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Svaki porođaj, neovisno o porođajnoj masi ploda, prije navršenih 37 tjedana, jest prijevremeni. Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granica prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se nalazi na 22. tjednu trudnoće (odnosno pri težini fetusa od 500 g). Svaki dovršetak trudnoće prije navršenog 22. tjedna ulazi u domenu spontanog pobačaja, a onaj nakon 22. tjedna, a prije 37. tjedna u područje prijevremenog rađanja.

Prijevremeni porođaj, pojasnio je dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije za Roditelje.hr, počinje na jedan od tri različita načina:
1) prijevremenim kontrakcijama bez prethodnog prsnuća vodenjaka (40% do 50% slučajeva)
2) prijevremenim prsnućem vodenjaka prije početka kontrakcija (20% do 30% slučajeva)
3) izbornim prijevremenim porođajem kao medicinskim postupkom zbog indikacije od strane majke ili djeteta (20% do 30% slučajeva).

Prijevremeno rođeno dijete je, u usporedbi s terminski rođenom djecom, nezrelije i manje sposobno prilagoditi se životnim uvjetima izvan majke. Još se smatra kako je bar 70% smrti djece u ranom novorođenačkom razdoblju izravno uzrokovano prijevremenim porođajem. Ono što najviše zabrinjava jest povišena učestalost respiracijskih, neuroloških i metaboličkih poremećaja koji u takve djece mogu trajati i doživotno. Posebno se ističe problem plućne nezrelosti zbog nedostatka, tzv. surfaktanta, spoja nužnog za optimalnu plućnu funkciju.

Sve o prijevremenom porođaju pročitajte OVDJE.

Fotografije: Instagram i Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Martina Bijonda: 'I danas pamtim dan kada sam rodila u 27. tjednu trudnoće'

Nakon dva spontana pobačaja, Zagrepčanka Martina Bijonda u…

vježbanje u trudnoći

Trudnoća i dojenje – moguće je i bez bolova u kralježnici!

Ženina se kralježnica mora prilagoditi kako bi u…

Antonija Mišura Sandrić otkrila zašto doji i u javnosti

Košarkašica Antonija Mišura Sandrić ne libi se dojiti…

princ harry i Meghan Markle

Meghan Markle prvi puta u javnosti o Archieju, dojenju, iscrpljenosti...

Samo četiri mjeseca nakon porođaja Meghan i Harry…

Pročitajte i:

Jelena Perčin i Momčilo Otašević

Momčilo Otašević otkrio ime novorođenog sina

Domaćoj glumici, 39-godišnjoj Jeleni Perčin i devet godina mlađem suprugu Momčilu Otaševiću prije tri dana,…

Što učiniti kad vaša beba ne želi zaspati!

Rituali prije spavanja te neka pravila oko spavanja izuzetno su bitna da bi vaša beba…

Poseban dan u obitelji Marina Čilića

Jučerašnji dan, za domaćeg tenisača, 32-godišnjeg Marina Čilića i suprugu Kristinu, ostat će u najljepšem…