Plač novorođenčeta je njegova jedina komunikacija s okolinom

Ako je ovo vaša prva beba i dosad niste bili u bliskom kontaktu s malim bebama, vjerojatno ne znate ništa o plakanju. Bebe su individuumi poput odraslih i ne možete očekivati da se vaša beba ponaša kao i neka druga. No iako bebe najčešće plaču tijekom prva tri mjeseca, to nipošto ne znači da se trebate pomiriti s neprestanim plakanjem i cendranjem

Plakanje je jedini način na koji vam vaša novorođena beba može priopćiti da nešto nije u redu. Ona ne zna u čemu je problem, zna samo da joj je neudobno ili da je nešto boli i plače kako bi izrazila svoje stanje.

Proći će tjedni i mjeseci prije nego što vaša novorođena beba nauči raspoznavati muči li je glad, hladnoća ili frustracija i spozna da joj vi možete pomoći te da ćete to i učiniti. Kako pomalo bude spoznavala načine kouminikacije s vama, sve će manje plakati. Način vašeg reagiranja na bebin plač dio je procesa kojim dijete učite povjerenju da će sve biti u redu, da ćete mu odgovoriti i da nije potrebno toliko plakati.

Prirodni instinkt

U roku od nekoliko dana nakon poroda uspijevat ćete prepoznati plač svoje bebe i htjet ćete poduzeti bilo što da taj plač prestane. Djelomično je to stoga što ste zabrinuti za djetetovu sreću i dobrobit, no i zbog kemijske reakcije u vašem tijelu koja vas potiče na djelovanje. Plač vašeg djeteta snažan je stimulans koji pospješuje izlučivanje hormona stresa u vaš krvotok. Vaš tlak raste, disanje se ubrzava, mišići postaju napeti. Osjećaj je neugodan i što više beba plače, vama je sve gore.

S vremenom, kako vaša beba bude sve bolje raspoznavala svoje potrebe, a vi prođete tjedne upoznavanja, vjerojatno ćete spoznati da možete razlikovati pojedini plač s određenim značenjem. Primjerice, plač koji se popstupno pojačava kada je vrijeme za hranjenje bit će različit od iznenadnog plača zbog fizičke neugode.

Woman kissing her newborn baby in hospital, Image: 138466279, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Najčešća pitanja

Što mogu očekivati, koliko će često moja beba plakati?
Od rođenja do tri mjeseca starosti vaša će beba vjerojatno plakati ukupno dva sata dnevno. Naravno, ne odjednom.

Je li već u najranijoj dobi moguće znati zašto beba plače?
Novorođena beba ne razlikuje vrste plača, no bude li postupno shvaćala da ćete odgovoriti na njezin plač, s vremenom će plač postati poput dozivanja. Tada ćete moći vidjeti razliku između iznenadnog, jakog plača od silne gladi ili boli, i dosadnog cendranja. Postoje i znakovi poput izraza lica, napetog ili opuštenog tijela, ritma disanja, i vi ćete pomalo shvaćati što bimoglo biti razlog plakanju jer ćete poznavati bebinu rutinu.

Kako mogu pomoći svojoj uplakanoj bebi?
Možete pokušati prepoznati u kojim je razdobljima vaša beba razdražljiva i poduzeti korake kojima ćete spriječiti pojavu plača. Primjerice, uobičajena je pojava da dojene bebe žele češće hranjenje uvečer jer je mlijeko tada koncentriranije i zasitnije. Pokušajte predvidjeti kada bi se vaša beba mogla pokakati – poslije obroka, na primjer – i nastojte joj što prije promijeniti pelenu. Plače li beba uvečer po dva sata i više, i to neutješno, možda je riječ o kolikama. Ako se beba dosađuje, vjerojatno joj je potrebna zabava. Pokušajte je zabaviti omiljenom igračkom ili nekom koja proizvodi umirujuće tonove.

Je li moguće razmaziti bebu ako prebrzo reagiramo na njezin plač?
Ostavljanje bebe da plače neće spriječiti plakanje. Napuštena, postaje sve tužnija i plače još više. Osjeća se uznemireno i nesigurno jer očekuje pomoć kad joj je najpotrebnija, a ona ne stiže. Tijekom odrastanja, vjerojatno će biti nezadovoljnija i s manjkom samopouzdanja, a plakanje i nervoza bit će posljedica takvog raspoloženja.

Nasuprot tome, jedno je istraživanje dokazalo da bebe čiji roditelji reagiraju brzo na njihov plač u prva tri mjeseca života, rjeđe i kraće plaču u odnosu na one čiji roditelji odgađaju reakciju ili ignoriraju plač. U dobi od četiri mjeseca bebe na čiji se plač reagira odmah, plakat će manje, a s godinom dana takva su djeca samostalnija i uspijevaju komunicirati na drugi način, a ne samo plakanjem.

Najčešće poteškoće

Čini mi se da moja beba neprestano plače, što god da ja poduzmem kako bih je smirila. Hoće li to tako uvijek biti?
Uvjerite se da je to samo privremena faza. Bebe najviše plaču tijekom prva tri mjeseca, kasnije sve manje do prvog rođendana. Gledajte dugoročno i iskušajte neke metode ublažavanja plakanja za vrijeme najgorih epizoda.

Moja beba plače svake večeri prije spavanja. Je li to normalno ili bih trebala nešto poduzeti?
Mnoge bebe plaču prije spavanja i mnogi se roditelji s tim teško nose jer ne znaju kako im pomoći. Kao roditelj, vi najbolje možete prosuditi plače li vaša beba zbog stresa ili će plakanje postupno prestati, a beba mirno zaspati. Iako je to prilično teško prvih nekoliko tjedana, brzo ćete upoznati svoju bebu.

Velik dio dana provodim sama s djetetom. Do večeri sam slomljena i ne mogu podnijeti njezin plač. Što da radim?
Potrebna vam je pomoć. Ako je moguće neka netko drugi bude s vašom uplakanom bebom neko vrijeme. To može biti vaš partner, prijatelj ili rođak, važno je samo da u tu osobu imate povjerenje. Čak i nakon kratkog odmora, bit ćete svježiji i sposobniji za brigu o uplakanom djetetu.

Lako je osjetiti krivnju što moja beba toliko plače. Jesam li loš roditelj?
Upamtite, normalno je da novorođene bebe plaču oko dva sata dnevno, to je njihov jedini način komunikacije. To što beba plače svake večeri ne znači da ste loš roditelj. Sve dok ste u stanju ukloniti uobičajene razloge njezina stresa, njezin plač nema veze s načinom na koji se odnosite prema njoj.

, Image: 181015498, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Kako se nositi s plakanjem

Satima pokušavam otkriti razlog zbog kojeg moja beba plače i u trenutku kada pomislim da sam riješila problem – ona počinje ispočetka. To je toliko iscrpljujuće i osjećam kako moja nervoza raste. Što mogu učiniti kad mi postane previše?
Budući da bebin plače toliko utječe na vas, jasno je da ste blizu sloma kad ne prestaje. Nemojte se kriviti, vrlo su rijetki roditelji koji se nikad ne nađu na rubu sloma. Važno je prepoznati taj osjećaj, zaustaviti se na vrijeme. Ako osjetite ljutnju dok vaša beba plače, to je trenutak da je ostavite na sigurnom mjestu, poput krevetića ili kolijevke, i odmaknete se od nje. Vi je niste u stanju smiriti ako ste sami ljutiti i uznemireni. Ako je moguće, predajte je partneru, a vi nazovite prijateljicu ili pođite u susjedstvo. Ako nema nikoga kome biste mogli otići, poslušajte neki od sljedećih savjeta.

Savjeti

* Pustite glazbu i slušajte je preko slušalica. To će umanjiti zvuk plakanja i učiniti ga podnošljivim.

* Pođite u šetnju. Kretanje će vam pomoći da se osjećate bolje, a beba bi se mogla umiriti vožnjom u kolicima.

* Vodite dnevnik s podacima o vremenu i trajanju plakanja, o tome što ste pokušali i kako je beba na to reagirala. S vremenom ćete vidjeti ima li pravila i nekih poboljšanja.

* Nosite bebu u slingu. To možda neće smanjiti plakanje, no tako ćete moći biti blizu bebe i ujedno imati slobodne ruke.

* Umotajte bebu. Na neke bebe utješno djeluje čvrsto umatanje u dekice, možda ih to podsjeća na okruženje u majčinoj utrobi.

* Dajte bebi da siše vaš prst ili joj ponudite dudu varalicu. Sisanje često smiruje bebe koje se muče s kolikama.

* Ako dojite, na dva tjedna prestanite piti kavu, čaj i coca-colu. Obratite pozornost ima li kakvih promjena.

, Image: 29461139, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Fancy

Tekst: odlomak iz knjige “Dijete od rođenja do četvrte godine – odgovori na sva vaša pitanja”

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…