Pjevajte svojoj bebi

Poznato je da pjevanje pomaže djetetu. Ali, jeste li znali da istodobno pomaže i osobi koja se na takav nježan i prisan način obraća djetetu?

Bebe umiruje poznati glas roditelja. Odgovor živčanog sustava na podražaj zvukom je kod novorođenčadi već dosta razvijen, stoga ga samo treba nastaviti njegovati.

Danas se u svijetu uvodi praksa da se bebama pušta glazba. Također, pjevanje uspavanki priprema novorođenčad na svijet pokreta jer ih roditelji pritom njišu i ljuljuškaju.

Pjevajući svojoj bebi, ostvarujete direktnu komunikaciju (kontakt očima, zapažanje i prepoznavanje djetetovih reakcija i osjećaja), koja postavlja temelje za kasnije, povezujuće roditeljstvo.

Dok pjevate djetetu, ne trebate brinuti o tome imate li sluha i znate li pjevati. Djeca neće znati je li neka nota pogođena ili promašena, ona će naprosto uživati u bliskosti i poznatom zvuku.

Pjesme pohranjene na CD-u i sl., ne mogu zamijeniti aktivnost pjevanja Vašoj bebi i neka Vam eventualno posluže tek kao pratnja.

Koristite različite zvukove, ritmove i rime, kako bi dijete dobilo što više različitih podražaja. Ne morate pjevati samo dječje pjesmice, ali neka to bude melodična, umirujuća ili radosna glazba. Dijete će postati svjesno različitih zvukova i načina na koji se formiraju riječi (od raznih glasova).

Pjevanje pomaže i u razvoju slušanja, jer i slušanje se uči. Neka pjevanje prate pokreti Vaših ruku i ostalih dijelova tijela kako bi to postala prava avantura senzorne stimulacije.

Pjevanje koristi i majkama. Majke novorođene djece malo spavaju i često im je narušen imunitet. Na Sveučilištu u Frankfurtu, znanstvenici su došli do saznanja da pjevanje povećava razinu imunoglobulina A (koji se ponaša kao prirodni antibiotik u tijelu) i hidrokortizona (hormona za smanjenje stresa).

Pjevajte i družite se sa svojim djetetom. Time uvelike pridonosite zdravom razvoju svojeg mališana i Vašem sretnom roditeljstvu.

Katarina Matijević, prof. logoped

Izvor: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za…

domagoj duvnjak i supruga Lucija

Domagoj Duvnjak postao tata!

Kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak i njegova…

Upoznajte moju princezu Stellu!

Glumica i pjevačica Sementa Rajhard i njezin partner,…

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

majka i novorođenče

Žestoka rasprava o dojenju! 'Nisam manje vrijedna mama jer sam hranila bebu na bočicu!'

Dojenje je stvar osobnog izbora, ali i „vječna tema“ za žestoke rasprave. Majčino mlijeko najzdraviji…

Zoran Mamić po treći puta postao tata

Zoran Mamić po treći puta postao tata!

Zoran iz prvog braka ima kći Ninu, koja mu je podarila i unučicu, te sina…