Ovo radite svaki dan, a može poboljšati govor i socijalizaciju djeteta

Roditelji, ali i znanstvenici odavno znaju kako bebe uče govoriti oponašajući riječi koje čuju. Ali novo istraživanje pokazuje da bi bebe, i to od najranije dobi, također mogle pokušati oponašati pjevanje koje čuju u pjesmama. U sklopu studije, znanstvenici su snimili glasanje 15-mjesečnog dječaka Jamesa koje je zvučao slično kao da pjeva poznatu pjesmu "Happy Birthday", koju mu je majka puštala satima prije. Analiza zvukova pokazala je da je dječak ponovio prvih šest nota pjesme, pogodivši čak i tonalitet u G-duru.

“Znamo da bebe tijekom prve godine života postaju sofisticirani slušatelji glazbe te puno nauče o obrascima zvukova i ritmova u glazbi, no sada znamo da glazba može biti i moćan alat u vježbanju govora”, rekla je Lucia Benetti,  autorica studije, koja je nedavno objavljena u časopisu Journal of Research in Music Education.

Benetti je pratila Jamesa 16 sati. James je tijekom dana nosio mali, svjetlosni uređaj za snimanje, koji je snimio svaki zvuk koji je čuo i proizveo. Benetti i njezina savjetnca, Eugenia Costa-Giomi, profesorica glazbenog odgoja u državi Ohio, tada su analizirali te audio podatke koristeći softver dizajniran za mjerenje govora. Ovaj put primijenili su glazbu, tj. oponašanje zvukova kao mjerni kriterij. Ujutro je James proveo oko 10 minuta s igračkom koja je svirala "Happy Birthday". Kasnije te večeri, uređaj je snimio Jamesa kako stvara desetak zvukova u trajanju oko četiri sekunde, što je podsjećalo na početak pjesmice. Istraživači su dijelili snimke s ljudima koji nisu poznavali Jamesa i nisu znali što istraživači proučavaju. Oni su također potvrdili kako James pokušava otpjevati ovu pjesmicu. Isto se dogodilo i s drugim pjesmicama

“Društveni aspekt glazbe važan je, pa kao dijete vidi majku kako pjeva, zna da ona uživa u njoj i da je to nešto pozitivno, no itekako može biti i način socijalizacije djeteta i odlična metoda za vježbanje govora", zaključili su znanstvenici.

Je li vaše dijete više estrovertirano ili introvertirano saznajte ovdje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ljetne radionice za male kreativce željne druženja

Kreativnosti kraja nema ni tijekom ljetnih praznika!

Razvoj govora od rođenja do četvrte godine

Rođenje živog i zdravog djeteta najveća je sreća…

Vježbe za razvijanje fonemskog sluha

Mnoga djeca umjesto "nema" kažu "mema" iako pravilno…

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za dijete i za roditelje znanost još nije…

majka i novorođenče

Žestoka rasprava o dojenju! 'Nisam manje vrijedna mama jer sam hranila bebu na bočicu!'

Dojenje je stvar osobnog izbora, ali i „vječna tema“ za žestoke rasprave. Majčino mlijeko najzdraviji…