jednokratne pelene

Znate li pravila za korištenje jednokratnih pelena?

Jednokratne pelene postale su neizostavne u svakodnevnoj njezi djeteta. No, znate li se njima pravilno služiti?

Kakve savjete vezane uz pelene daju pedijatri?

Jednokratne se pelene mijenjaju oko 6 puta dnevno (ovisno o učestalosti mokrenja i stolice, katkad i češće), kod novorođenčadi oko 8 do 10 puta. Dijete bi jednu pelenu trebalo nositi maksimalno četiri sata (detaljnije upute pročitajte na njihovu pakiranju).

Kada promijeniti pelenu? Prije no što dijete stavite na spavanje, zatim nakon što se probudi, prije odlaska u šetnju, prije i poslije jela, nakon stolice.

Po mogućnosti ne stavljajte novu pelenu odmah nakon što ste uklonili zaprljanu. Prilikom presvlačenja ostavite dijete 10 do 15 minuta bez pelene, ali pazite da soba bude dovoljno zagrijana. Dijete možete prekriti dekicom tih nekoliko minuta ako se plašite da će mu biti hladno. Taj je postupak iznimno važan ako dijete ima iritacije, osip ili gljivice na koži koja je pokrivena pelenama.

Pelene ne bi trebalo držati u prostoriji u kojoj je velika vlaga (primjerice u kuhinji ili kupaonici). Neka budu maksimalno suhe.

Veličina pelene izabire se ovisno o djetetovoj težini. Ako na pakiranju piše "od 3 do 6 kg", a dijete je teško 6 kg isprobajte one o 6 do 9 kg kako ne biste kožu dodatno opterećivali uskom pelenom. Ako vaš kažiprst slobodno prolazi između trbuščića i pelene, znači da je ona dobro pričvršćena.

Kreme ispod pelene. Važno je da je koža u peleni što suša jer u njoj ionako vladaju toplina i vlaga. Guzu i genitalije perite toplom vodom (izbjegavajte vlažne maramice). Kad kožu dobro posušite, ostavite dijete da se još malo zabavlja bez pelene, a zatim nanesite tanak sloj kreme za pelensko područje. Nemojte pretjerivati s kremama jer će velike količine dodatno otežati sušenje.

Jednokratne pelene se ne smiju prati i sušiti! Nakon što iskoristite pelene, zamotajte ih i bacite u smeće. Imate li za to mogućnost, nabavite higijenske kante s folijom za prljave pelene, koje će spriječiti širenje mirisa i bakterija.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

pelene

VIDEO: Ovaj pas sve zna o presvlačenju pelena!

Koja mama ne bi pristala na ovakvog pomagača,…

pelene

Jednokratne ili pamučne pelene?

Mnogi roditelji pitaju se jesu li jednokratne pelene…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…