zdrava djecja soba

Zdrava dječja soba

Mnoge buduće majke uživaju pri samoj pomisli na uređenje dječje sobice. Počnite s radovima na vrijeme jer novi namještaj, tapete, podni oblozi i boje mogu sadržavati štetne tvari

Sav taj preslatki namještaj, krevetići, zastori, ukrasi za zidove… Kako samo odlučiti koju boju zidova ili tapeta odabrati? Kako slatke muke! No o uređenju sobice za svoju bebu razmislite na vrijeme. Naime, pare i mirisi iz novouređene sobice mogu biti štetni i za buduću majku i za tek rođenu bebu. Izbjegnite takve tvari i počnite s radovima na vrijeme, najbolje oko 26. tjedna trudnoće ili ranije. Budite odgovorni pri odabiru stvari i materijala. Učini li vam se da određeni proizvodi sadržavaju štetne tvari, zamolite nekog drugog da vam oboji zidove (trudnicama će svatko vrlo rado izaći u susret). Iz novog namještaja, kao što su kolijevka ili krevetić, još isparavaju razne štetne tvari, i to zbog materijala od kojih su izrađeni i zbog toga što su vjerojatno dulje vrijeme bili zapakirani. Rabljeni namještaj ili onaj koji dugo nije bio u upotrebi može sadržavati plijesan i grinje.

Sastojci štetni za zdravlje

Postoji i mogućnost oslobađanja hlapljivih tvari iz npr. tapeta (plastifikatori), boja (otapala) i lijepljenih podnih obloga (formaldehidi). Zbog loše ventilacije i prisutnosti mnogo novih stvari u sobici se stvara visoka koncentracija sastojaka koji mogu biti vrlo štetni za zdravlje. Sve to može uzrokovati (kronične) dišne probleme kao što je kašalj, prehladu ili probleme s astmom. Kako se beba tek razvija, utjecaj onečišćenja u zraku puno je veći nego kod odraslih osoba. Također, bebe u usporedbi s odraslima imaju manje alveola i disanje im je vrlo brzo.

Redovito prozračivanje

To je razlog više da se pobrinete za dobru ventilaciju prije nego što se beba rodi. I ne zaboravite svaki dan prozračiti sobu i kad beba stigne kući!

Zdrava bebina koža

Bebina je koža jako osjetljiva, pa štetni sastojci lakše ulaze u organizam, a uz to je površina kože relativno velika. Dječju robicu, platnene pelene i posteljinu dobro operite prije nego što ih upotrijebite jer odjeća i tekstil također mogu sadržavati štetne tvari. Nakon pranja dobro osušite rublje i nemojte upotrebljavati omekšivač za rublje jer je bebina koža vrlo osjetljiva pa to može izazvati razne reakcije. A kako je samo slatko vidjeti svu tu bebinu robicu kako se suši vani na svježem zraku!

Savjeti za zdravu sobicu

Kako bi zrak u dječjoj sobi bio zdrav i čist, najvažnije ju je dobro prozračiti. Evo još nekih savjeta za zdravu dječju sobicu:

1. Na vrijeme počnite s radovima (čak i nekoliko mjeseci prije nego što se beba rodi).

2. Upotrijebite boje s niskim udjelom otapala. Čak i tijekom trudnoće izloženost visokim koncentracijama hlapljivih tvari može utjecati na razvoj nerođenog djeteta.

3. Tijekom radova redovito prozračujte prostoriju.

4. Uzimate li rabljeni namještaj, pobrinite se da ga dobro očistite.

5. Barem tjedan dana zagrijavajte sobicu jer će zbog topline štetne tvari brzo ispariti, a u međuvremenu sobu dobro prozračite.

6. Uvijek je potrebno imati barem jedan prozor otvoren na kip ili neka vam ventilacijski otvor uvijek bude otvoren. I kad beba dođe doma.

7. Perite dobro svu dječju robicu i tekstil kako bi se izloženost štetnim tvarima spriječila, odnosno svela na najmanju moguću mjeru.

Tekst: Biljana Crnoja Žužić
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Super ideja kako natjerati djecu da pospremaju svoje stvari

Nakon iscrpljujućih svađa sa svojim kćerima zbog neurednosti,…

Skriveni prostori u dječjoj sobi

Kao što svi roditelji znaju, gotovo je nevjerojatno…

Kako olakšati učenje uz pomoć feng shuija

Ako je vašem djetetu teško učiti, ako ima…

Kako organizirati i oživjeti dječju sobu

Najkreativna bića na svijetu – djeca – najčešće…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…