blizanci

Vodič za buduće mame blizanaca

Dobit ćete blizance? U panici ste? Što vam god govorili liječnici, iskustva drugih majki sigurno će vam biti vrednija u pripremi za dvostruko majčinstvo. Jedna majka blizanaca zato donosi mnogo savjeta iz vlastitog iskustva

Bilo da ste zatrudnjeli umjetnom oplodnjom ili prirodno, svaki će vam ginekolog napomenuti da je blizanačka trudnoća rizična. Dva zametka za vaš su organizam veliko opterećenje, pa je moguće da će vam svi simptomi trudnoće biti naglašeniji. Morat ćete se čuvati više nego "obične" trudnice, a često se dogodi i da liječnici pozivaju buduće majke blizanaca u bolnicu nekoliko tjedana prije termina porođaja. To je mjera predrostrožnosti i prihvatite to.

Prvi mjeseci vaših blizanaca

Većina majki blizanaca složit će se da su prvi mjeseci fizički najzahtjevniji. Čak i one majke koje su već rodile jedno dijete slažu se da na početku ne znate gdje vam je glava, a kamoli koje ste dijete podojili i kada. Pritom mnogo blizanaca na svijet dođe ranije, pa su prisutni strah i stres zbog čestih pregleda, mnogi su preslabi da bi uredno sisali, mnoge majke nemaju dovoljno mlijeka za dvije bebe. Što god bilo, probleme rješavajte jedan za drugim i sa što manje stresa. Primjerice, ako vam je naporno okupati oba blizanca iste večeri, kupajte jednu večer jednog, drugu drugog. Ako zaboravite koji je na redu, ne brinite se. I nekoliko dana bez kupanja neće nikome naškoditi. Živite iz dana u dan.

Stvaranje rutine

Za vaš mir i stabilnost (a tada i njihov) najvažnije je jedno: to je vrijeme u kojem trebate stvoriti rutinu, posvetiti se samo i jedino svojoj djeci te ne razmišljati ni o čemu osim o tome kako i kada uhvatiti vremena za odmor. Spavat ćete malo, suprug ili netko treći morat će vam pomoći s hranjenjem i čuvanjem djece. No sasvim ćete sigurno brzo automatizirati potrebne radnje i stvoriti svoj red.

Prva je godina vrijeme kada se svi u obitelji privikavaju jedni na druge. Jako je važno da, dok nunate i dojite, budete svjesni osoba oko vas koje vam mogu i žele pomoći. Nemojte odbijati pomoć (i za djecu je dobro da su bliska s više ljudi), ali dopustite sami sebi i da se uvjerite u važnu činjenicu: ako zatreba, vi ćete moći sve učiniti i sami.

Jednako tako, izbjegavajte navikavati bebe na uspavljivanje i što prije počnite ih učiti kako da zaspe same. Uz brata ili seku uvijek imaju društvo, a vi budite blizu. Što ih prije počnete učiti dobrim navikama, bit će vam lakše poslije.
Radije se vraćajte u sobu deset puta, nego da jednog po jednog blizanca nunate po deset minuta. Budite sigurni u sebe i svoje odluke, a kad vas umor shrva, jedina prava i istinita utjeha neka vam bude - proći će.

Od šest mjeseci do godine dana

Kad vaši duplići napune šest mjeseci, već će vam sve biti jasno: koliko vam treba energije i živaca i kako vaši dani mogu izgledati. Iako je opći dojam da u životu roditelja tako malih blizanaca vlada kaos, iznenadit ćete se: više nego roditeljima jednog djeteta, vama će biti potrebna organizacija i red. Djeca će sada već biti "starije bebe" pa ćete im početi donositi kući razne igračke, kojima će se igrati jednako kao njihovi vršnjaci. Što više neka borave na podu sa svojim igračkama, nemojte im puno popuštati u želji da budu na rukama - sad su već teži, pa morate paziti na svoja leđa, inače ćete stalno nositi po jedno dijete. Boravak na podu odličan je za njihov samorazvoj, a kad počnu samostalno sjediti, moći će uživati u zajedničkom kupanju u kadi, što će im biti posebno veselje.

Motoričke vještine

Od šest mjeseci do godine dana djeca će brzo usavršavati motoričke vještine, a oponašanje i stalna prisutnost drugog više će poticati onog "lijenog". Nema smisla da ih pretjerano uspoređujete. Iako su zajedno od početka, svako dijete ima svoj put razvoja i sasvim će sigurno prolaziti sve faze u vlastitom ritmu. Jednako se veselite njihovim uspjesima, jednako ih mazite, jednako im se divite i jednako im govorite "ne". Oni su ionako različite osobe, nema potrebe da ih vi u startu različito tretirate. Budući da će sada biti mobilni, poželjet ćete da sve bude čisto, ali nemojte se ubijati od čišćenja (određenu dozu prljavštine moraju dobiti), jedino pod držite čistim i maknite sve sitne ili opasne predmete. Sada niču i zubi, pa će sve gurati u usta.
Ako se jedna beba prehladi, očekujte da će se prehladiti i druga. Ne brinite se previše zbog toga i odradite svaku prehladu što ležernije, jednako kao svako urlanje zbog zuba. Kod vas će svaka faza biti u duploj mjeri, ali nema smisla da se oko toga brinete. To je tako i nema recepta: samo duplo više snage i strpljenja.

Kad djeca napune šest mjeseci, vjerojatno ćete razmišljati o uvođenju krute hrane i o tome kako hraniti dvije bebe istovremeno. Ako su vaša djeca zdrava, nema razloga da im ne dajete jesti iz istog tanjurića istom žličicom jer, koliko god željeli davati svakome njegovo, vidjet ćete da brzo popuštate njihovu zahtjevu "odmah i sad". Oni ne mogu gledati drugog kako jede i čekati deset minuta, ali pričekat će nekoliko sekundi dok braco ili seka ne dobiju svoj zalogaj i neće vam praviti probleme više nego ostala djeca te dobi.

Prvi nestašluci

Hrane će biti posvuda, a oni će sve više oponašati radnje koje vide kod svog brata ili seke. Možete očekivati prve nestašluke, otimanja igračaka, dernjavu. Nemojte očekivati da se igraju i puno komuniciraju međusobno. Do toga ćete se još načekati.

Iako su djeca mnogih roditelja dugo u roditeljskoj spavaćoj sobi, iz osobnog primjera znam da blizance već sa šest mjeseci možete staviti spavati u njihovu sobu ako je blizu vaše. Što se prije naviknu na svoj prostor, to će prije tamo početi graditi svoj mali svijet. Oni uvijek imaju brata ili sestru uza se i, zapravo, nikada nisu sami. Ipak, mamu će tražiti uvijek. Možda će vam se biti teško dizati noću iz svog kreveta, ali brzo ćete uvidjeti blagodati odvojenog spavanja. I još jednom, imajte na umu dok urlaju ili su u vrućici: sad je tako, ali proći će.

Vaši jednogodišnjaci

Iako je uobičajena poslovica da malo dijete nosi male muke, a veliko velike, pravilo je da je s blizancima sve lakše kako rastu. Ne smatram da će to pravilo vrijediti zauvijek, ali što se tiče njihovih prvih godina, sigurno je tako. Čim od beba postanu dječica na svojim nogama, čim vi prestanete obavljati samo automatizirane radnje i počnete uživati u njihovim karakterima i odnosima, sve je puno lakše, pa makar to bilo i samo u vašoj percepciji. Naravno, teško je kada izlaze zubi, pa vam opet ne daju spavati. Nije lako kada je loš dan, pa vam njih dvoje visi na nogavicama i urla. Dosadno je gledati kako se svađaju za igračke i uvijek morate biti spremni da se mogu počupati i ozlijediti. Ipak, vi već dobro znate njihove trikove i možete ih preduhitriti. Kako kaže i mama Ivna, najvažnije je pravilo kod blizanaca da rade ono što ne smiju ako ih ne čujete i ne motaju se oko vas. Dakle: ako je mir i tišina, odmah u potragu!

Ako, pak, imate i starije dijete, dopustite mu da bude uzor i policajac. Učinit će to bolje nego što mislite.

Drugi rođendan

Za dvogodišnjake kažu da su nemogući, pa će vas njihovi ispadi bijesa često dovoditi do potpunog ludila, a čeka vas i odgovaranje na milijun pitanja te polazak u vrtić. Ipak, usudim se reći da je s napunjene dvije godine najteži period za mame blizanaca završio. Djeca su samostalnija i svjesnija, a ako imate sreće - uskoro će se zaista početi i igrati jedno s drugim! Bit će još nespavanja i, kako kažu naše mame, još ćete se iz dana u dan učiti strpljenju. Ali bit ćete već iskusni i puno jači nego dok ste računali koga ste zadnji put podojili i kada. Opustite se, uživajte u svojim malim čudima i nemojte se više uvijek držati onoga "proći će". Pomislite nekada i na "nikad više" i cijenite svaki trenutak koji provodite sa svojim, sada još malenim, dvojčekima.

Tekst: Korana Serdarević, majka blizanaca

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

ivica kostelic

Ivica Kostelić objavio fotografiju s 2-mjesečnim blizankama

Ivica Kostelić i njegova supruga Elin ovog su…

obitelj kostelić

Stigle prinove u obitelj Kostelić!

Tata Ivica Kostelić zbog situacije s koronavirusom nije…

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…