Upute za ispravno održavanje platnenih pelena

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju platnene pelene je njihovo održavanje, međutim, to je lakše nego što ste mislili...

Želite li da guza vaše bebe uživa u prirodnim materijalima, vjerojatno ćete se odučiti za korištenje platnenih pelena. Ako ste još uvijek u dvojbi što se praktičnosti tiče i brine vas održavanje, ono je prilično jednostavno i vrlo brzo ćete sve izvježbati. Slijede kratke upute.

Ispiranje pelena

Ako vaša beba i dalje siše ili pije mliječnu formulu, njena kakica će biti lako topiva u vodi i neće biti potrebe za ispiranjem pod mlazom vode prije nego što pelenu ubacite u stroj za pranje rublja. Međutim, kada vaš mališan prijeđe na čvrstu hranu, u peleni ćete možda nalaziti svašta.
Zato, da biste bili sigurni da će pelena biti kao nova nakon pranja, prije nego što je ubacite u stroj, dobro je isperite pod mlazom vode. Odlučite li se nabaviti i jednokratne biorazgradive papiriće koji se stavljaju na uložak od pelene, nećete se morati baviti ovim ispiranjem, jedino vam kanta za smeće više neće baš ugodno mirisati. Možete ga baciti u wc, ako nemate stari odvod, u suprotnom ipak bolje u smeće.

Ljudske fekalije sadrže bakterije i viruse koji uzrokuju brojne bolesti, tako da je važno dobro oprati ruke uvijek nakon mijenjanja pelena ili njihovog pranja.

Čuvanje prljavih pelena nakon pranja

Nakon što ste isprali prljavu pelenu, ostavite je da se osuši ako je nećete odmah prati u mašini. Strahujete li da će se neugodan miris širiti, prije nego što ubacite pelenu u posebnu kantu za pelene (s poklopcem) možete u kantu ukapati nekoliko kapljica eteričnog ulja. Potrudite se da pelene ne ostavljate neoprane dulje od dva dana, iako se neće ništa strašno dogoditi ako ostanu i koji dan dulje.

Pretpranje

Kada skupite dovoljno pelena za pranje (obično na svaka dva dana), stavite ih u stroj za pranje rublja i izaberite program pretpranja s toplom vodom. Na taj ćete način biti sigurni da će se skinuti sav urin i kakica.

Pranje

Kada se pretpranje završi, slijedi pranje, a preporučena temperatura je 60 stupnjeva, sasvim dovoljno da se unište štetne bakterije i gljivice. Glačanje nije potrebno, niti se preporučuje.

Možete koristiti deterdžent koji i inače koristite za dječju robicu, ali u manjoj količini (dvije manje mjerice na punu mašinu). Pretjerano korištenje može uzrokovati iritaciju kože, posebno ako se deterdžent ne ispere dobro, dok pelene mogu postati tvrde. Pranje bi trebalo završi centrifugom, kako bi se sav deterdžent isprao.

Napomena: Izbjegavajte deterdžente s dodacima koji ostaju u tkanini nakon pranja, kao što su omekšivači (koji mogu smanjiti apsorpciju pelene) ili izbjeljivači, jer mogu izazvati probleme kod osjetljive bebine kože).


Sušenje

Zbog uštede energije, najbolje je ako se pelene suše na suncu, jer UV zrake djeluju izbjeljujuće (i za mrlje) i dezinficirajuće. Mogu se sušiti i u sušilici – pelene su tada mekše, ali im se smanjuje vijek trajanja. U zimskom dijelu godine, to ipak puno spašava. Što se tiče upijajućeg dijela, lakše se suše modeli kod kojih je uložak izvan pelene. Ipak, ako su temperature visoke, pelene bi trebalo sušiti u hladovini, jer i jako sunce može uništiti tkaninu, posebno elastične dijelove.

Tekst: I.T.
Izvor: yumama.com

Foto: pixabay.com

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…