štetna uporaba vlažnih maramica

Uporaba vlažnih maramica jedan od faktora koji uzrokuje alergije na hranu kod djece

Alergije na hranu nastaju zbog genetske slabosti u kombinaciji s vlažnim maramicama, česticama prašine i hrane

Alergije na hranu kod male djece povezuje se s kombinacijom okolišnih i genetskih faktora koji moraju zajedno djelovati kako bi došlo do alergijske reakcije na hranu, smatra nova studija, a prenosi sciencedaily.com. Ti faktori uključuju gene koji oslabljuju sposobnost apsorpcije kože, korištenje vlažnih maramica već od najranijih dana koje ostavljaju tragove sapuna na koži te izloženost prašini i česticama hrane koje na kožu dojenčeta dođu preko ruku onog koji o njemu brine.

"Ovo je recept za razvoj alergija na hranu i radi se o velikom napretku u razumijevanju kako i zašto alergije na hranu započinju rano u životu.", smatra vodeći autor studije Joan Cook-Mills, profesor na Imunologiji Univerziteta Northwestern Feinberg School of Medicne u Chicagu.

Budući da su alergije na hranu kod djece sve učestalije i uočen je njihov porast u razdoblju od 1997 do 2007. za 18% kod djece SAD-a, znanstvenici su ovom studijom pokušali doći do odgovora zašto se to događa. Zbunjivala ih je činjenica kako samo genetska sklonost te izloženost hrani koja izaziva alergije nije bila dovoljna da se kasnije razvije alergijska reakcija. To se međutim događalo kad je koža bivala izložena prašini te je njezinu barijeru narušila uporaba vlažnih maramica.

štetnost uporabe vlažnih maramica

Rizici se mogu izbjeći kod kuće

Dobra vijest je da se spomenuti faktori koji češće dovode do alergije na hranu mogu izbjeći već kod kuće, smatra Cook-Mills: "Smanjite izloženost bebine kože alergenima iz hrane i prašini tako što ćete oprati ruke prije no što primate dijete. "Također ograničite korištenje vlažnih maramica koje ostavljaju tragove sapuna na koži. Ako ih koristite, nakon toga obavezno operite djetetovu kožu običnom vodom, kako smo to nekada radili."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…