platnene pelene

Što treba znati o platnenim pelenama?

Upotreba višekratnih pamučnih pelena ne znači, kao što mnogi misle, muku, hrpu glačanja i komplicirano previjanje kao u doba naših baka. Današnje platnene pelene jednostavnije je upotrebljavati, a osim toga su i zdravije.

Ako želite da vam dijete bude čisto i da ima zdravu guzu, treba mu često mijenjati pelene. Za jednokratne pelene pravilo je mijenjati ih svaka tri sata, osim ako se u međuvremenu ne uprljaju. No, zašto sve više majki upotrebljava platnene pelene?

 • Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.
 • Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i korak su naprijed prema zdravijem okolišu
 • Platnene su pelene do 4 puta jeftinije (zbrajajući troškove održavanja) od jednokratnih
 • Platnene se pelene nose sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa dječja guza dovoljno "diše" i ne pregrijava se
 • Platnene pelene može upotrebljavati više djece, a nakon odlaganja brzo su razgradive
 • Ako dijete nosi platnene pelene, rjeđe procuri mokraća pokraj nožice, a stolica novorođenčadi rjeđe procuri prema leđima

Savjet: Količina deterdženta za pranje pelena mora biti mala, jer je manja iritacija djetetove kože i pelene dulje traju. Omekšivač nije potreban jer smanjuje moć upijanja.


Održavanje platnenih pelena

Prije upotrebe

Prije prve upotrebe nove pelene dobro operite, u ne sasvim punoj perilici rublja i dobro ih isperite. Da biste postigli maksimalnu moć upijanja, trebat će ih oprati nekoliko puta.

Čuvanje prljavih pelena

Prljave pelene čuvajte u poklopljenoj kanti na suhom ili uronjene u vodu. Odvajanje stolice s pelene možete pojednostaviti korištenjem jednokratnih biorazgradivih predložaka koje možete baciti zajedno sa stolicom. Dok na suhom čekaju pranje, pelene se mogu pošpricati blagom mješavinom vode i eteričnog ulja čajevca koji ima antibakterijsko djelovanje. Da biste smanjili mrlje, pokakanu pelenu isperite što prije pod mlazom vode u zahodsku školjku i onda je stavite u kantu. Ako primjenjujete suhu metodu, produžujete vijek trajanja pelene zbog manjeg oštećivanja tkanine. S druge strane, držanje pelena u vodi smanjuje mrlje na njima. U vodu je dobro staviti malo octa ili ulje čajevca za dezinfekciju te za smanjenje neugodnih mirisa, a vodu bi trebalo promijeniti svaka dva dana.

Pranje

Možete upotrebljavati deterdžent koji inače upotrebljavate, ali u manjoj količini (trećina količine preporučene na omotu deterdženta, tj. 50 - 100 g onoga u prašku). Potrebno je izbjegavati pretjeranu upotrebu deterdženta jer:

 • postoji mogućnost da se pelene ne isperu dobro, a deterdžent može iritirati kožu;
 • pelene mogu postati tvrde, a može se pojaviti i neugodan miris zbog kombinacije zaostalog praška u peleni i mokraće;
 • smanjuje vijek trajanja pelena.

Uz smanjenu količinu deterdženta, dobro je upotrijebiti deterdžente koji su povoljniji za okoliš, dakle, bez fosfata, ili deterdžente na prirodnoj bazi. U slučaju da djetetova koža reagira na pelenu, uzrok može biti upravo deterdžent - isprobajte drugu vrstu ili smanjite količinu.

Preporučena temperatura pranja je 60 °C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Pranje na toj temperaturi također je povoljnije za okoliš. Pranje na 90 °C nepotrebno troši energiju, vrijeme i novac. Nemojte upotrebljavati omekšivač ni izbjeljivače. Omekšivač jako smanjuje moć upijanja pelene i može štetiti djetetovoj koži. Umjesto omekšivača, ako su pelene tvrde, stavlja se žlica alkoholnog octa u pretinac za omekšivač. Pelene neće mirisati po octu! Dodavanjem nekoliko kapi lavandina ulja u pretinac za omekšivač, pelene poprimaju ugodan prirodni miris.

Zaštitne gaćice možete prati zajedno s pelenama, ali preporučujemo da to radite rijetko. Njih je bolje prati na 40 °C (i to ne pri svakom prematanju) jer im se na taj način produljuje vijek trajanja.

Sušenje

Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na srednje vrućem programu. Sušenjem na zraku znatno smanjujete potrošnju energije i količinu otpuštenog CO2 u okoliš! Glačanje pelena nije potrebno.

Pelene i zaštitne gaćice

Ako pelene planirate prati svaka 2 do 3 dana, preporučujemo sljedeće količine:

 • 20 - 25 pelena za novorođenče, za starije dijete sasvim je dovoljno 20 komada;
 • 3 - 4 nepropusne gaćice, svake veličine (ako upotrebljavate pelene koje nemaju nepropusni sloj).

Rabite li pelene univerzalne veličine (one-size, birth-to-potty), bit će vam dovoljan jedan set, iako će, pogotovo za sitnu novorođenčad, dobro doći nekoliko vrlo malih pelena za novorođenčad (veličina newborn). Ako se koristite pelenama u veličinama, trebat će vam 2 ili 3 seta, ovisno o vrsti pelena i djetetovoj veličini. Djeca već nakon 6 - 7 mjeseci dostignu priličnu debljinu trbuščića i bedara, tako da često roditelji pomisle da pelene univerzalne veličine neće biti dovoljno velike do kraja. No, nakon tih mjeseci djeca više rastu u duljinu nego u širinu pa i nakon godinu dana mogu nositi gotovo jednako velike pelene. Ako se odlučite za tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds), preporučujemo da im dodate nekoliko oblikovanih pelena s kopčama (čičak ili drukeri) za razne praktične uporabe - izlaske ili za prilike kad netko drugi čuva dijete. I obrnuto, ako većinom upotrebljavate oblikovane pelene, tetra pelene možda će vam dobro doći ako se dogodi da se oblikovane pelene nisu stigle oprati ili osušiti.

Ulošci, predlošci

Ulošci i predlošci nisu obavezni. Ulošcima nazivamo sve dodatke u peleni koji služe za dodatno upijanje mokraće. Nekoj djeci neće trebati dodatni ulošci. Nekoj će trebati noću, a djeci koja puno piške trebat će i danju. Preporučujemo da počnete s desetak uložaka, a poslije ih dodajete prema potrebi. Uz sašivene uloške, za istu svrhu mogu vam poslužiti i savijene tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds). Predlošci su tanki jednoslojni komadi od perive tkanine ili od jednokratne (zapravo, višekratne) celuloze. Služe za lakše odvajanje stolice i vrlo su korisni. Neki roditelji vole sintetičke predloške od polipropilena ili poliesterskog flisa jer odvlače tekućinu u upijajuće slojeve pelene. Ipak, većina roditelja više voli biorazgradive predloške od celuloze koji se mogu baciti u zahodsku školjku zajedno sa stolicom, ili se oprati nekoliko puta ako su samo popišani. Predloške od celuloze “Tosama” možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, a postoje i predlošci drugih proizvođača na našem tržištu. No, pelene možete vrlo dobro održavati i bez uporabe predložaka.

Koliko traju pelene

Logično je - što manje pelena imate, češće ćete ih morati prati, kraće će trajati. Vrijedi i obrnuto. Uz dobro održavanje blagim deterdžentom, bez namakanja i bez iskuhavanja, ako se peru svaki treći dan, svakako bi trebale potrajati za prematanje najmanje jednog ili dvoje djece. Malo će izgubiti boju i možda se malo “ofucati” (neke više, neke manje), no sigurno će zadržati funkcionalnost.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Radionica o platnenim pelenama u Dubrovniku

U Dubrovniku se u petak, 20.11. s početkom…

pelene

Jednokratne ili pamučne pelene?

Mnogi roditelji pitaju se jesu li jednokratne pelene…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…