pelene

Njega kože ispod pelene

Svakodnevno mijenjanje pelena i njega kože ispod nje razlikuje se kod djevojčica i dječaka. Djetetovo zdravlje uvelike ovisi o tome poznajete li sva pravila higijene.

Prvo pravilo higijene pelenskog područja je redovito mijenjanje pelena. Ostaci mokraće i stolice nagrizaju dječju kožu što može rezultirati dermatitisom i zato je poželjno da to područje bude što čišće i suše. Drugo pravilo: koristite presvlačenje pelene da prozračite djetetovu kožu. Ostavite dijete nekoliko minuta bez pelena kako bi koža prodisala.

Kako izgleda higijena djevojčica?

Svaki put kad mijenjate pelene ne zaboravite pažljivo očistiti svaki nabor na koži vlažnim maramicama za bebe ili komadićem gaze umočene u čistu vodu. Jednom rukom podignite nožice i intimno područje operite od sprijeda prema unazad razmaknuvši stidne usne. Očišćena područja do kraja očistite vatom natopljenom losionom za bebe. Ako je djetetova koža suha, namažite malo kreme ili dječjeg ulja.

Kako izgleda higijena dječaka?

Kad dječaku mijenjate pelenu, imajte drugu u pripremi. Nju ćete položiti na penis tijekom mijenjanja pelena jer vas dijete čim mu skinete pelenu refleksno može popiškiti što je tipična rekacija na promjenu temperature. Princip njege je vrlo sličan kao i kod djevojčica - morate ukloniti nečistoće. Njega se sastoji od pranja toplom vodom. Kod sasvim malih dječaka nije potrebno povlačiti prepucij i čistiti to područje ispod njega. Za to ima još vremena. Dijete će dirati penis ručicama nakon par mjeseci i pomalo rastezati kožicu. Kod starijeg djeteta možete pogledati vrlo oprezno i polagano rasteže li se kožica. To područje isperite ako je otvoreno. Penis prije zatvaranja pelene položite prema dolje tako da mokraća ne izlazi prema gore i ne moči odjeću.

Pri mijenjanju pelena svakako morate ukloniti sve tragove nečistoće, osobito ako je dijete imalo veliku nuždu. Tragove stolice najprije obrišite čistim dijelom uprljane pelene ili ubrusom, a zatim djetetovu stražnjicu i spolne organe operite u toploj vodi. Ako ste izvan kuće, ponesite sa sobom rezervne pelene, dječje maramice za čišćenje i nepremočivu podlogu za presvlačanje pelena.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Odličan način da uštedite puno novaca još ovog ljeta

Želite brzo i jednostavno odviknuti dijete od pelene?…

5 stvari za bebu koje uvijek trebate imati pri ruci

Kupnja stvari za bebu toliko je čarobna i…

Saznajte koje vas pogodnosti za mamu i bebu čekaju u dm-u!

Slatki dani iščekivanja novog člana vaše obitelji bliže…

krv u peleni

Krv u bebinoj peleni. Je li to normalno?

Svaki dan s djetetom donosi nova pitanja i…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…