nespušteni testisi

Nespušteni sjemenici kod dječaka

Ovaj se problem vidi, ali može se i osjetiti pod rukama. Kod nekih novorođenih dječaka mošnjice su ili potpuno ili do pola prazne.

Sjemenici se u pravilu spuštaju iz trbušne šupljine u mošnjice dječaka dok je on još u maminu trbuhu. To kretanje im omogućuje njihova pomičnost i vezanost za trbušnu šupljinu na tankim “peteljkama”. Obično se jednom kad se spuste tu i ostaju, no može se dogoditi i da se opet vrate natrag u trbušnu šupljinu. Katkad je pomičan samo jedan, a katkad oba sjemenika. U hladnom okružju takvi se sjemenici sami povuku ponovno u trbušnu šupljinu, kad je toplo, sami izlaze iz mošnjice. Kod 3 do 4% dječaka sjemenici se ne spuštaju u mošnjice, nego ostaju u trbuhu.

Što učiniti u slučaju nespuštenih sjemenika (testisa)?
Prema mišljenju liječnika, najbolje je malo pričekati. U dvije trećine slučajeva sjemenici se spontano sami spuste u prvih 9 mjeseci. Ne dogodili li se to do prve godine života, potrebno je nešto poduzeti. Naime, kako ne bi došlo do oštećenja tkiva sjemenika zbog veće topline unutar tijela od one u mošnjama, potrebno je radi buduće plodnosti odrasloj dobi otići liječniku.

Prekratke peteljke
Sjemenici su “obješeni” na tanke peteljke koje su učvršćene u trbušnoj šupljini. Katkad su te peteljke prekratke. Pedijatar će vjerojatno za početak savjetovati da se sjemenici u toploj kupki rukom dohvate i njihovu peteljku nježno poteže prema dnu mošnji. Ako te manipulacije ne pokažu rezultate, tada će dijete od pedijatra-endokrinologa dobiti hormonsku terapiju. Ona može biti u obliku injekcija ili spreja u nos. Ako ni ova terapija ne riješi problem, sjemenike će trebati operativnim putom trajno smjestiti i fiksirati u mošnjice.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…